Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam,

Szukam porady w wyborze zmiekczacza.

Zuzywamy (rodzina 2+2) ok 10-12 m3 wody miesiecznie.

Według danych publikowanych przez ZGK woda ma twardosc 250-300 mgCaCO3/dm3.

Instalacja jest z rur PEX, a zmiekczacz ma zmniejszyc ilosc kamienia odkładającego sie na sanitaritach oraz w sprzęcie AGD.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,

Instalacja jest z rur PEX, a zmiekczacz ma zmniejszyc ilosc kamienia odkładającego sie na sanitaritach oraz w sprzęcie AGD.

Jeśli szuka Pan budżetowego rozwiązania, to polecamy Ecoperla Toro 20, natomiast jeżeli szuka Pan czegoś z górnej półki, to polecamy Ecoperla Softower S.

Jeśli szuka Pan budżetowego rozwiązania, to polecamy Ecoperla Toro 20, natomiast jeżeli szuka Pan czegoś z górnej półki, to polecamy Ecoperla Softower S.

Dziękuję za odpowiedź.

A jak te propozycje wyglądają na tle np. Water Technic 32, Hydro Plus 32, USTM Lotus Sensor 25 czy nawet Viessmnn Aquahome ?

Dziękuję za odpowiedź.

A jak te propozycje wyglądają na tle np. Water Technic 32, Hydro Plus 32, USTM Lotus Sensor 25 czy nawet Viessmnn Aquahome ?

To już musi Pan porównywać konkretne komponenty czy dane techniczne. W naszym odczuciu bliżej tym urządzeniom do Toro 20 lub Toro 35 niż do serii Ecoperla Softower, która jest z najwyższej półki.

Witam,

Są dość duże rozbieżności w twardości i zużyciu... może tu pasować zmiękczacz z 20 litrami złoża, ale w wersji maksymalnej to może być nawet 35 litrów... szukałbym czegoś po środku czyli 25-30 litrów.

Są dość duże rozbieżności w twardości i zużyciu... może tu pasować zmiękczacz z 20 litrami złoża, ale w wersji maksymalnej to może być nawet 35 litrów... szukałbym czegoś po środku czyli 25-30 litrów.

Dostałem dziś jeszcze maila z nowymi pomiarami z ZGK i wyniki mówią o twardości ok 230.

qbek17 zakładając zuzycie 10m3 czy poleciłbyś jakiś konkretny model?

Dostałem dziś jeszcze maila z nowymi pomiarami z ZGK i wyniki mówią o twardości ok 230.

qbek17 zakładając zuzycie 10m3 czy poleciłbyś jakiś konkretny model?

Przy tych założeniach to 20 litrów będzie wystarczające.

Ja bym brał model z głowicą Clack i złożem monosferycznym.

Np.

https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-cristal-clack-pallas-ck-25-lewatit-s-p-1407.html

czy

https://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-25-cl-lewatit-s-p-1107.html

Przeczytałem ten wątek dość obszernie i ciężko mi znaleźć jednoznacznie który produkt powinienem kupić.

Przeszukując internety hasłami "zmiękczacz wody głowica Clack" trafia się zwykle w to samo miejsce, tak jakby nie było innych sprzedawców tych produktów.

Rozumiem, że KLARSAN poleca swoje produkty, które wydają się dobre. Pytanie czy są inne godne polecenia zbudowane na tych polecanych komponentach, z odpowiednią gwarancją itd?

Przeczytałem ten wątek dość obszernie i ciężko mi znaleźć jednoznacznie który produkt powinienem kupić.

Przeszukując internety hasłami "zmiękczacz wody głowica Clack" trafia się zwykle w to samo miejsce, tak jakby nie było innych sprzedawców tych produktów.

Rozumiem, że KLARSAN poleca swoje produkty, które wydają się dobre. Pytanie czy są inne godne polecenia zbudowane na tych polecanych komponentach, z odpowiednią gwarancją itd?

Zapewniam Cię, że są też inne możliwości kupna takiego zestawu... ale jak widać inwestycja w marketing była skuteczna ;)

Nawet spora suma zainwestowana w marketing nic by nie dała, gdyby sypały się komentarze niezadowolonych użytkowników. A takich nie widzę. Sam walczyłem z kiepską wodą i w Zielonej Górze nikt nie przekonał mnie do swoich teorii. Badanie wody wysłanej kurierem i tak wyszło taniej niż u mnie na miejscu. A później podjąłem ryzyko i kupiłem multitower S. Nie wiem ile podobny zestaw kosztowałby w konkurencji, bo nikt mi nie zaproponował takich rozwiązan a zapytań trochę nawysyłałem zanim tu trafiłem. Dzisiaj widzę że dobrze zrobiłem, stacja działa ponad półtora roku bez zarzutu, dosypuje sól i to tyle z obsługi. Woda zgodnie z tym co pisali czysta, klarowna a przede wszystkim nie śmierdząca. Jedynie sugestia o zaplanowaniu regeneracji na godziny nocne w moim przypadku nie trafiona. Za słaby sen i budziło mnie buczenie o 2:30 więc zmieniłem na popołudnie, trzeba tylko pamiętać aby akurat nie chodziła pralka czy zmywarka. Sam prowadzę firmę budowlaną i szanuje każdy uczciwy biznes, który w tych durnych czasach traktuje klienta tak jak klarsany, dlatego jak ktoś w Zielonej Górze chce organoleptycznie ocenić pracę stacji to pisać śmiało. No i obiecana fota.

Nawet spora suma zainwestowana w marketing nic by nie dała, gdyby sypały się komentarze niezadowolonych użytkowników. A takich nie widzę.

Jasne - brak negatywów też coś znaczy. Sam szanuję ich biznes bo jednak dobry marketing też należy docenić :)

Za to spory budżet pozwala być praktycznie jedynym wynikiem wyszukiwań pod wszelkimi hasłami związanymi z uzdatnianiem wody.

• 2 weeks później...

Cześć

Planuję zakup zmiękczacza wody do domu ( segment 100m2 ) dla 2/3 osób

Zużycia póki co nie znam bo dopiero się "wykańczamy". Ale armatura czarna więc od razu na start chcemy założyć.

Znajomy ma Ecowater 300 i poleca. cenowo koło 3100 z tego co widziałem

Poniżej wyniki wody:

ecowater.jpg

EDIT: Dostałem ofertę na Ecowater 300 - 2100zł brutto.

Edytowane przez Mat_bo
nowe informacje

Parametry wody surowej zawarte w analizie fizyko-chemicznej:  twardość ogólna – 126,0 CaCO3/dm3,  odczyn – 7,0 pH,  żelazo – 18,0 mg/dm3,  mangan – 0,8 mg/dm3,  pozostałe parametry wody surowej zgodne z obowiązującą normą wody przeznaczonej do spożycia

Co poradzicie Panowie?

Parametry wody surowej zawarte w analizie fizyko-chemicznej:  twardość ogólna – 126,0 CaCO3/dm3,  odczyn – 7,0 pH,  żelazo – 18,0 mg/dm3,  mangan – 0,8 mg/dm3,  pozostałe parametry wody surowej zgodne z obowiązującą normą wody przeznaczonej do spożycia

Co poradzicie Panowie?

Stężenia żelaza i w szczególności manganu są bardzo wysokie. Konieczne jest w tej sytuacji zamontowanie kilkustopniowego systemu uzdatniania, na pewno nie będzie to jedno urządzenie. Koszt uzdatnienia takiej wody to niestety kwestia kilkunastu tys zł. Jeśli jest Pani zainteresowana, zapraszamy do kontaktu i wysłania próbki wody w celu wykonania testów obciążeniowych na wodzie.

Witam

Mam wodę sieciową o twardości 22-24° niemieckie, kamień niszczy zawory i krany.

Zużycie miesięczne 4 m3, z zapasem na przyszłość to myślę do 6 m3 można przyjąć. Więcej raczej nie powinno wzrosnąć.

Woda chlorowana tylko przy okazji remontów na sieci. Twardość tylko podają, że jakaś wg normy, bez szczegółów. Bez składu chemiczno-mineralnego. Jedynie badania bakteriologiczne i organoleptyczne mają podane.

Instalator, który będzie mi przerabiał w najbliższym czasie wodę i CO w piwnicy, ma tylko Viessmana w ofercie.

Drogo mi te 2'500-3'000 wydać na stację. Jest coś czym warto by się zainteresować w cenie 1'500 - 2'000 zł ?

A jeśli Viessman, to który z modeli byłby tańszy w eksploatacji Aquahome 20-N czy Compact?

Chodzi o mniejsze zużycie soli czy wody na regenerację.

Patrząc na tabelki to Compact wychodzi taniej w zakupie i eksploatacji przy 4 m3 zużycia wody.

Jakie są różnice w zestawach? Podstawa to chyba butla, głowica, zasobnik soli - o co może być zestaw wzbogacony lub zubożony?

Przy zużyciu 4/6 m3 to chyba 15-20 L objętość złoża soli powinna starczyć?

Czy potrzebny jest reduktor ciśnienia? Nie mam manometru, ale chyba 5 bar nie powinno przekraczać.

Mieszkam na przedmieściach ze 10 km od wieży ciśnień.

Czy danie filtra 5um 10" przed stacją i filtra węglowego 10" za stacją jest poprawne - na chłopski rozum, w takiej kolejności bym to podłączył. Takie chyba też są te trzy filtrowe zestawy na cały dom.

Edytowane przez Marco36

Co poradzicie Panowie?

Na pewno podane są prawidłowe jednostki??