qbek17 01.10.2020 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Cześć Planuję zakup zmiękczacza wody do domu ( segment 100m2 ) dla 2/3 osób Zużycia póki co nie znam bo dopiero się "wykańczamy". Ale armatura czarna więc od razu na start chcemy założyć. Znajomy ma Ecowater 300 i poleca. cenowo koło 3100 z tego co widziałem Poniżej wyniki wody: [ATTACH=CONFIG]448713[/ATTACH] EDIT: Dostałem ofertę na Ecowater 300 - 2100zł brutto. Za 2100 brutto to bardzo dobra cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.10.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Witam Planuje zakup zmiękczacza wody, wacham się pomiędzy: ... -sprzedawca bardzo go zachwala jednak mało opini o nim i tylko ta firma go sprzedaje oraz ... proszę o pomoc. Ten pierwszy sobie odpuść... ma chińską głowicę... do tego standardowe złoże i niepotrzebnie dodany węgiel... Drugi ma na pewno lepsze komponenty... ale pytanie na czym oszczędzają bo cena jest dość niska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 01.10.2020 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Na pewno podane są prawidłowe jednostki?? = niestety tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CobaltBlue 01.10.2020 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Witam Moje parametry studziennej wody to:226,91 mg CACO3/Lazot amonowy - 0,38utlenialność 1,34azotanów nie ma Barwa 52Mętność 37pH 7,8przewodność 5364,975 mg/L1,802 mg/LBakterii: brak Szukam rozwiązania z regeneracją powietrzem (ścieki idą do przydomowej biologicznej)współpracującego z hydroforem przeponowym. Z wody będą korzystały 4 osoby. Internety popdpowiadają mi takie rozwiązania jak:Supreme OXYLINE Plus 56 czy Odżelaziacz i odmanganiacz ProFlow OXY+ 56 Erie OXYDIZER PLUS W zwiazku z tym rodzą się pytanie na które , mam nadzieję, szanowni forumowicze pomoga znaleźć odpowiedź: - czy warto przewymiarować filtr (tzn. w/g badań mam około 5mg Fe na litr czy "lepiej" wziąć filtr nominalnie usuwający do 7 czy do 70 mg)?- czy można ufać charakterystykom technicznym tych filtrów- na co jeszcze zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji ? Będę wdzięczny za komentarze i ewentualną sugestię które z tych urządzeń (a może zupełnie inne) warto wybrać. PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SeekerKuba 03.10.2020 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Dzień dobry,Poszukuje dobrego zmiękczacza wodyWiem że powinien mieć głowicę clack, i złoże lewatit ale cięzko wyczytać które takie mają...W domu obecnie mieszkają 2 osoby, ale w planach są kolejne 2.Twardość wody 16,5 Wapń 88.Jak na razie mam propozycje:- Zmiekczacz 10x44 z głowicą sterująca Clack EI ws1 zbiornik solanki 70 lub 100 l - 3 100 z montażem (jeśli zmiękaczacz miałby być w kompaktowej obudowie wtedy zbiornik filtracyjny będzie 10x35)- BWT AQUADIAL SOFTLIFE 20 - 2 200 + montażPodejrzewam że cenowo w obu przypadkach wyjdzie podobnie więc co wybrać, a może jeszcze coś innego? Bliżej mi jest do wersji kompaktowych bo to pomieszczenie jednak będzie przechodznie/użytkowe...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.10.2020 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Na pewno podane są prawidłowe jednostki?? = niestety tak To nie zazdroszczę... tak jak pisał Klarsan - będzie drogo i wielostopniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.10.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Witam Moje parametry studziennej wody to: 226,91 mg CACO3/L azot amonowy - 0,38 utlenialność 1,34 azotanów nie ma Barwa 52 Mętność 37 pH 7,8 przewodność 536 4,975 mg/L 1,802 mg/L Bakterii: brak Szukam rozwiązania z regeneracją powietrzem (ścieki idą do przydomowej biologicznej) współpracującego z hydroforem przeponowym. Z wody będą korzystały 4 osoby. Internety popdpowiadają mi takie rozwiązania jak: Supreme OXYLINE Plus 56 czy Odżelaziacz i odmanganiacz ProFlow OXY+ 56 Erie OXYDIZER PLUS W zwiazku z tym rodzą się pytanie na które , mam nadzieję, szanowni forumowicze pomoga znaleźć odpowiedź: - czy warto przewymiarować filtr (tzn. w/g badań mam około 5mg Fe na litr czy "lepiej" wziąć filtr nominalnie usuwający do 7 czy do 70 mg)? - czy można ufać charakterystykom technicznym tych filtrów - na co jeszcze zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji ? Będę wdzięczny za komentarze i ewentualną sugestię które z tych urządzeń (a może zupełnie inne) warto wybrać. Pozdrawiam Marcin Przy takich parametrach i ograniczeniach wątpię aby jedno urządzenie dało radę... niezależnie od tego co piszą jego sprzedawcy. Raczej potrzebne będą dwa osobne urządzenia, do tego solidna pompa żeby je wypłukać (ścieków będzie sporo, więc sprawdź czy POŚ jest w stanie tyle przyjąć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.10.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Dzień dobry, Poszukuje dobrego zmiękczacza wody Wiem że powinien mieć głowicę clack, i złoże lewatit ale cięzko wyczytać które takie mają... W domu obecnie mieszkają 2 osoby, ale w planach są kolejne 2. Twardość wody 16,5 Wapń 88. Jak na razie mam propozycje: - Zmiekczacz 10x44 z głowicą sterująca Clack EI ws1 zbiornik solanki 70 lub 100 l - 3 100 z montażem (jeśli zmiękaczacz miałby być w kompaktowej obudowie wtedy zbiornik filtracyjny będzie 10x35) - BWT AQUADIAL SOFTLIFE 20 - 2 200 + montaż Podejrzewam że cenowo w obu przypadkach wyjdzie podobnie więc co wybrać, a może jeszcze coś innego? Bliżej mi jest do wersji kompaktowych bo to pomieszczenie jednak będzie przechodznie/użytkowe... Pozdrawiam Co do tych propozycji to pierwsza jest dość lakoniczna... ile złoża (i jakiego) ma tam być? W drugim przypadku ilość jest raczej mała... ale konkretniej można by było coś powiedzieć jakbyś określił miesięczne zużycie wody. Na razie zakładając 10 m3 miesięcznie wychodzi, że przydałby się zmiękczacz z 25 litrami złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SeekerKuba 03.10.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Z tego co widzę po 5 ostatnich rachunkach, obecne miesięcznie zużycie przy 2 osobach to wartości z zakresu 6 - 7,3m3 przed koronawirusem i pracą zdalną oraz ok 8,5m przy pracy zdalnej (która nie będzie trwała wieczność). Obecnie jest nas 2 aczkolwiek przyszlościowo patrząc zakłądam kolejne 2 osoby Co do propozycji 1 o złoże dopytam. Co do propozycji 2 to mogłbym wziąć 25L, tylko troche odstrasza mnie wymóg gwarancyjny aby instalacji dokonal serwis bwt lub ktoś ze specjalnymi uprawnieniami.. Mam jeszcze propozycje LOGA NICE 20 L ale niewiele mogę znaleść na jego temat informacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.10.2020 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Z tego co widzę po 5 ostatnich rachunkach, obecne miesięcznie zużycie przy 2 osobach to wartości z zakresu 6 - 7,3m3 przed koronawirusem i pracą zdalną oraz ok 8,5m przy pracy zdalnej (która nie będzie trwała wieczność). Obecnie jest nas 2 aczkolwiek przyszlościowo patrząc zakłądam kolejne 2 osoby Czyli na dzisiejszy stan wystarczy Ci spokojnie 20 litrów złoża. Dodatkowe 2 osoby spowodowałyby pewnie wzrost zużycia (więc zmiękczacz mógłby mieć 25 litrów), ale jak to będzie za 10 lat to nie ma sensu przez tyle czasu mieć przewymiarowany zmiękczacz... więc chyba 20 litrów wystarczy. Co do propozycji 1 o złoże dopytam. Co do propozycji 2 to mogłbym wziąć 25L, tylko troche odstrasza mnie wymóg gwarancyjny aby instalacji dokonal serwis bwt lub ktoś ze specjalnymi uprawnieniami.. Mam jeszcze propozycje LOGA NICE 20 L ale niewiele mogę znaleść na jego temat informacji. BWT jest drogie. Z tymi wymaganiami to proszenie się o wysokie koszty utrzymania urządzenia. W podobnej cenie znajdziesz już dobry zmiękczacz na solidnej głowicy i z dobrym złożem, ale bez takich zastrzeżeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SeekerKuba 04.10.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Czyli na dzisiejszy stan wystarczy Ci spokojnie 20 litrów złoża. Dodatkowe 2 osoby spowodowałyby pewnie wzrost zużycia (więc zmiękczacz mógłby mieć 25 litrów), ale jak to będzie za 10 lat to nie ma sensu przez tyle czasu mieć przewymiarowany zmiękczacz... więc chyba 20 litrów wystarczy. BWT jest drogie. Z tymi wymaganiami to proszenie się o wysokie koszty utrzymania urządzenia. W podobnej cenie znajdziesz już dobry zmiękczacz na solidnej głowicy i z dobrym złożem, ale bez takich zastrzeżeń... Czyli jaki? Chce kupić coś dobrego, aby jedyne o czym myślec to o dosypywaniu soli... Z pół roku już przymierzam się do założenia zmiękczacza ale jako że nie jestem przekonany do żadnego to zawsze przekładałem to na pózniej. Albo nie byłem pewien co do sprzętu albo nie mogę znaleść instalatora (czy każdy zmiękczacz ustawia/konfiguruje się tak samo?)... Urządzenie jak pisąłem będzie w pomieszczeniu przechodznim więc pasuje żeby miało jakąs obudwę. Może też wystąpić problem z jego umieszczeniem bo pomieszczenie w którym będzie się znajdował wygląda tak: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puoyui 04.10.2020 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Dzień dobry, Od 9 lat używam zestawu do uzdatniania wody, w którego skład wchodzą: zbiornik 60l na żywicę, 40l Crystal Right CR-100 i głowica Clack WS1 CI. Wszystko do tej pory działa bez zarzutu. Myślę o wymianie żywicy i tu pojawia się pytanie czy pozostać przy Crystal Right czy może zastosować tańszy ECOMIX A?Czy parametry i żywotność obu żywic są takie same, czy któraś z nich pod jakimś względem jest lepsza?Z góry dziękuję za pomoc,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.10.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Ostatecznie planuję kupić zestaw do filtrowania wody składający się z 3 korpusów 10calowych.Często takie zestawy są opisywane jako do wody pitnej do osobnej wylewki. Mnie interesuje zestaw filtrów do kuchni całościowo (nie tylko wylewka do pitnej).Na co zwrócić uwagę (średnica przyłączy, rodzaj filtrów i ich przepływności w l/min, inne), żeby to na pewno był zestaw do kranu nie ograniczający obecnej wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Na co zwrócić uwagę (średnica przyłączy, rodzaj filtrów i ich przepływności w l/min, inne), żeby to na pewno był zestaw do kranu nie ograniczający obecnej wydajności. Nie ma sensu mycie patelni czy nawet gotowanie ziemniaków na wodzie dobrze przefiltrowanej. Mi kiedyś dokuczało, że przy osmozie dużo wody idzie do kanalizacji i kupiłem zestaw FP3. Szybko się z osmozą przeprosiłem. Może mikrofiltracja byłaby konkurencją - ale koszty co najwyżej podobne, podobne, a filtracja gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.10.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 @Kaizen, ja cię naprawdę lubię. Ale weź wykorzystaj wiedze i doświadczenie i poradź ludziom jak zrealizować ich potrzeby. Zamiast pisać, że znasz lepiej potrzeby obcych ci ludzi. Nie dziękuj, ja tak bezinteresownie wpłynąłem na tę zmianę w twoim życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2020 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Nie dziękuj, ja tak bezinteresownie wpłynąłem na tę zmianę w twoim życiu Naprawdę wierzysz, że taką wypowiedzią można zmienić czyjeś życie? Każdy filtr zmniejsza ciśnienie - czyli również wydajność. Dokładne filtrowanie wody do herbaty (z mineralizatorem), do żelazka czy nawilżacza (bez mineralizacji) jest istotne. Do mycia patelni czy gotowania ziemniaków - bez sensu. Wystarczy wstępny filtr przed zmiękczaczem. Wiem, że są ludzie, co nigdy nie pili herbaty na wodzie z osmozy i wszystko co ponad filtr dzbankowy uznają za high-end. Chcesz udowadniać, że jest filtr, który dobrze filtruje wodę i jeszcze nie zmniejsza wydajności - powodzenia i szerokiej drogi. Jak w zależności od preferencji wywalisz filtr (jak wydajność ważniejsza) albo dojdziesz do osmozy (jak jakość filtracji ważniejsza) to daj znać. Edytowane 5 Października 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.10.2020 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Naprawdę wierzysz, że taką wypowiedzią można zmienić czyjeś życie? Nie no nie żartujmy Oczywiście z wielu powodów nie. Każdy filtr zmniejsza ciśnienie - czyli również wydajność. Dziękuję. Dokładne filtrowanie wody do herbaty (z mineralizatorem), do żelazka czy nawilżacza (bez mineralizacji) jest istotne. Do mycia patelni czy gotowania ziemniaków - bez sensu. Wystarczy wstępny filtr przed zmiękczaczem. Dzięki za opinię. Nie zgadzam się z nią. Wody spożywczej nie zmiękczam. Wiem, że są ludzie, co nigdy nie pili herbaty na wodzie z osmozy i wszystko co ponad filtr dzbankowy uznają za high-end. Tak są tacy ludzie. Brawo za obserwację. Chcesz udowadniać, że jest filtr, który dobrze filtruje wodę i jeszcze nie zmniejsza wydajności - powodzenia i szerokiej drogi. Nie chcę nic udowadniać. Moje pytanie było inne, ale to wiesz bo je czytałeś. Jak w zależności od preferencji wywalisz filtr (jak wydajność ważniejsza) albo dojdziesz do osmozy (jak jakość filtracji ważniejsza) to daj znać. Wydajność ma być wystarczająca z nieirytującym spadkiem a nie identyczna jak przed filtracją. Nie widzę sensu osmozy dla moich potrzeb. Ale nie zarzekam się długie życie przede mną zmienić zdanie można, ale na razie nie planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 05.10.2020 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Witam Moje parametry studziennej wody to: 226,91 mg CACO3/L azot amonowy - 0,38 utlenialność 1,34 azotanów nie ma Barwa 52 Mętność 37 pH 7,8 przewodność 536 4,975 mg/L 1,802 mg/L Bakterii: brak Szukam rozwiązania z regeneracją powietrzem (ścieki idą do przydomowej biologicznej) współpracującego z hydroforem przeponowym. Z wody będą korzystały 4 osoby. Internety popdpowiadają mi takie rozwiązania jak: Supreme OXYLINE Plus 56 czy Odżelaziacz i odmanganiacz ProFlow OXY+ 56 Erie OXYDIZER PLUS W zwiazku z tym rodzą się pytanie na które , mam nadzieję, szanowni forumowicze pomoga znaleźć odpowiedź: - czy warto przewymiarować filtr (tzn. w/g badań mam około 5mg Fe na litr czy "lepiej" wziąć filtr nominalnie usuwający do 7 czy do 70 mg)? - czy można ufać charakterystykom technicznym tych filtrów - na co jeszcze zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji ? Będę wdzięczny za komentarze i ewentualną sugestię które z tych urządzeń (a może zupełnie inne) warto wybrać. Pozdrawiam Marcin Tak jak napisał kolega, jednym urządzeniem, a w szczególności stacją typu Oxydizer czy Oxytower nie oczyści się wody o takich parametrach. Wstępnie sugerujemy dwustopniowy system uzdatniania, szacunkowy koszt to około 10-12 tys zł (w tym zmiana hydroforu na bezprzeponowy). Jednakże najpierw proponowalibyśmy wykonanie testów obciążeniowych na tej wodzie. Wtedy jesteśmy w stanie zaproponować rozwiązanie, które w 100% oczyści wodę. Jeśli jest Pan zainteresowany, zapraszamy do kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.10.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 czy każdy zmiękczacz ustawia/konfiguruje się tak samo?... Generalnie co do zasady to tak samo, ale każdy sterownik ma nieco inne nazwy lub procedury aby osiągnąć ten sam efekt. Urządzenie jak pisąłem będzie w pomieszczeniu przechodznim więc pasuje żeby miało jakąs obudwę. Może też wystąpić problem z jego umieszczeniem bo pomieszczenie w którym będzie się znajdował wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]448800[/ATTACH] Wąż do kanalizacji można puścić nad drzwiami, a samo urządzenie dać w rogu pomieszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 05.10.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Od 9 lat używam zestawu do uzdatniania wody, w którego skład wchodzą: zbiornik 60l na żywicę, 40l Crystal Right CR-100 i głowica Clack WS1 CI. Wszystko do tej pory działa bez zarzutu. Myślę o wymianie żywicy i tu pojawia się pytanie czy pozostać przy Crystal Right czy może zastosować tańszy ECOMIX A? Czy parametry i żywotność obu żywic są takie same, czy któraś z nich pod jakimś względem jest lepsza? To są zupełnie inne złoża. Jedyne podobieństwo jest takie, że są wielofunkcyjne. Jeśli masz działający system i jesteś zadowolony z efektów to radziłbym pozostać przy złożu CR100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts