Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie z tego wynika błąd Twoich obliczeń. Sprawdź wpis #14955 autora pytania pod kątem jednostki twardości, jaką podał dla wody przez zmiękczaniem.

Zwracam honor kolego.

Już dawno nie posługiwałem się jednostkami francuskimi, a przyznam się szczerze, że niejako wartość twardości wody w poście przeczytałem z automatu.

W więc, przyznaję rację i potwierdzam, że zmiękczacz o pojemności złoża 35 litrów, myśląc przyszłościowo, będzie idealny.

Dziękuje za wyliczenie wielkości. Poczytałem ten wątek jeszcze i szukam teraz coś z głowicą Clack i złożem Lewatit S1567.

Jak oceniacie ten zestaw https://filtrdodomu.pl/woda/zmiekczacze/clack-ws1ck-35. Jest wyraźnie napisane że 30 litórw to żywica a 5 litrów to podsypki żwirowe.

To normalne w każdym zmiękczaczu są inne podsypki prócz żywicy? U innych sprzedawców nie znalazłem takiej informacji i już się zastanawiam cz to jest w każdym czy szukać dalej gdzie będzie minimum 25 litrów żywicy.

Dziękuje za wyliczenie wielkości. Poczytałem ten wątek jeszcze i szukam teraz coś z głowicą Clack i złożem Lewatit S1567.

Jak oceniacie ten zestaw https://filtrdodomu.pl/woda/zmiekczacze/clack-ws1ck-35. Jest wyraźnie napisane że 30 litórw to żywica a 5 litrów to podsypki żwirowe.

To normalne w każdym zmiękczaczu są inne podsypki prócz żywicy? U innych sprzedawców nie znalazłem takiej informacji i już się zastanawiam cz to jest w każdym czy szukać dalej gdzie będzie minimum 25 litrów żywicy.

Przy żywicy monosferycznej podsypka nie jest konieczna, ale nie zaszkodzi.

W opisie tego konkretnego modelu jest jeszcze kilka "kwiatków", np. żywica to "Lewatit / PureSoft Mono" czyli prawie na pewno nie będzie to Lewatit tylko inny producent. Albo to: "wbudowany by-pass" lub "zawór by-pass do podmieszania wody" - takie stwierdzenia nie mówią jasno czy w zestawie jest zawór by-pass czy go nie ma (a taki zawór jest zewnętrznym elementem i nie służy do podmieszania wody - do tego służy zawór mieszający / mixing, o którym nie ma ani słowa).

Glowica Clack to świetny wybór.

Złoże Lewatit, jest bardzo dobrym złożem monosferycznym, ale również dobrymi monosferykami są złoża TapTec (Dowex) lub Purolex.

Do butli 10x44 nasypiemy maksymalnie 35 litrów złoża. Podsypkę zazwyczaj się stosuje, ponieważ pomaga w równomiernym rozprowadzeniu wody podczas regeneracji.

Jeżeli chodzi o wyliczenia zdolności jonowymiennej, to w tym przypadku należy zabrać korektę, i obliczyć dla pojemności złoża 30 litrów.

Pozostawiając 4 dH na wyjściu i przy miesięcznym zużyciu wody 15m3, to regeneracja będzie odbywać się co 6 m3 lub co 12 dni.

Myślę, że jest to optymalny dobór.

...ale również dobrymi monosferykami są złoża TapTec (Dowex) lub Purolex.

Sorry ale "Purolex" to tylko "marka" stworzona dla konkretnego dystrybutora, a "producentem" jest chyba Purolite. Dodatkowo większość ich produktów to nie są monosferyki... a jak już są to jest to tylko żywica "przesiewana", a nie produkowana jako monosferyk. Dlatego nie stawiałbym tego na równi z Lewatitem...

• 2 weeks później...

Witam. Czy polecilibyście ten zmiękczacz wody?

https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-premium-filters-logix-30-carbon-13045586381?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:queryandcategory&bi_c=MTAzZjBmNTEtZjE1Ni00ZTYxLWFlYmMtODI4MDY3NjQ1YmI2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=619be3c3-4b76-4dc2-a4db-5fa8f3f8bb89

Czy może coś zaproponujecie w przedziale cenowym 3000 zł. Szukam zmiekczacza do nowego domu, woda z sieci, zużycie wody jeszcze nie znane. ilość osób, która bedzie mieszkać to 2 + 2dzieci. Z góry dziekuję za wszelkie propozycje.

Witam. Czy polecilibyście ten zmiękczacz wody?

https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-premium-filters-logix-30-carbon-13045586381?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:queryandcategory&bi_c=MTAzZjBmNTEtZjE1Ni00ZTYxLWFlYmMtODI4MDY3NjQ1YmI2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=619be3c3-4b76-4dc2-a4db-5fa8f3f8bb89

Czy może coś zaproponujecie w przedziale cenowym 3000 zł. Szukam zmiekczacza do nowego domu, woda z sieci, zużycie wody jeszcze nie znane. ilość osób, która bedzie mieszkać to 2 + 2dzieci. Z góry dziekuję za wszelkie propozycje.

Żeby dobrać zmiękczacz o odpowiedniej wielkości, należy podać jeszcze twardość wody. Możemy sprawdzić poprzez zakup testu kropelkowego do sprawdzania twardości wody, lub sprawdzić na stronie internetowej wodociągów dla właściwego sobie miejsca poboru wody.

W przypadku, gdy Państwo mają wodę z własnego ujęcia, to niezbędne są badania wody.

Zmiękczacz kompaktowy jest oparty na głowicy Pentair. Prawdą jest co jest podane w opisie, że jest to amerykańska firma, ale głowice produkowane są w chinach. Tak więc chińczyk jakich wiele. Wolałbym chyba na głowicy BNT.

Jedynym prawdziwym amerykańskim produktem nie skażonym chińskimi rączkami to głowice firmy Clack. Cena jest też adekwatna do jakości.

Szkoda, że firma nie podaje dokładnej nazwy złoża, ale można się domyśleć, że jest to złoże TapTec HCRSS. Ogólnie jest to dobre złoże.

Generalnie, cena lekko zawyżona, kompletnie niepotrzebny dodatek w formie zestawów filtrów z wkładami węglowymi.

Lepiej zastosować dobrej jakości filtr wstępny, a ewentualnie za zmiękczaczem pojedynczy filtr z wkładem węglowym, ale niekoniecznie.

Dzień dobry.

Koledzy, doradzcie mi pojemność zmiękczacza wody, a może i serię/producenta.

Woda miejska, zużycie 10m3 na miesiąc, twardość wody 19°niemieckich.

Jeśli chcesz zmiękczyć do 0 dH to możesz celować w 25-30 litrów złoża.

Co do producenta to zwróć uwagę przede wszystkim na głowicę i złoże (żeby były solidne), a jeśli chodzi o pozostałe elementy to kwestia porównania zawartości zestawów u poszczególnych sprzedawców.

Obecnie masz w obniżce Ecoperla Toro 24 w cenie do 3000 zł

Alternatywnie, nawet taniej masz Pentair Riversoft 30 - prosta konstrukcja, ale zero chińszczyzny - w tej cenie wręcz nieprawdopdobne :yes:

Dzień dobry.

Koledzy, doradzcie mi pojemność zmiękczacza wody, a może i serię/producenta.

Poczytaj tekst: jaki zmiękczacz wody wybrać - dużo zależy od Twoich wymagań i budżetu.

Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.

Przebrnąłem przez wątek dot. wyboru zmiękczacza wody, ale nadal nie wiem, jaka konfiguracja będzie w moim przypadku najkorzystniejsza. Jakieś 40 stron wstecz doczytałem, że w domu jednorodzinnym bardziej korzystniejszym rozwiązaniem jest regeneracja w trybie down flow.

Nie chciałbym przewymiarować zmiękczacza, aby zgodnie z tym co piszecie, regeneracja złoża odbywała się dwa, trzy razy w miesiącu. Chciałbym przeznaczyć na sam zmiękczacz do 2500 zł.

Co myślicie o tym urządzeniu https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-25l-sol-test-wklady-12840370178

Zmiękczacz na głowicy Clack jest bardzo dobrym wyborem, co z pewnością można samemu wywnioskować, jeżeli przewertowałeś posty na forum.

Wracając do doboru pojemności urządzenia, w Twoim przypadku chcąc zmiękczać wodę do zera pomyślałbym o zmiękczaczu 30 litrowym:

wydajność między regeneracjami to 4,42 m3 czyli co ok. 13-14 dni

Przy 25 litrach wydajność to 3,68 m3 czyli co 11 dni

Jeżeli myślisz o pozostawieniu 3-4dH na wyjściu to spokojnie 25 litrów.

Nigdy o tym nie myślałem, a akurat mi wyskoczył temat na forum więc z ciekawości zapytam. Czy z taką wodą ma sens robić coś co w jakiś znaczący sposób poprawi jej jakość?

woda.png

Obecnie mam w kotłowni jedynie prosty wkład węglowy ustm za 2 dyszki zmieniany co kwartał.

Edytowane przez qrko

Nigdy o tym nie myślałem, a akurat mi wyskoczył temat na forum więc z ciekawości zapytam. Czy z taką wodą ma sens robić coś co w jakiś znaczący sposób poprawi jej jakość?

woda.png

Obecnie mam w kotłowni jedynie prosty wkład węglowy ustm za 2 dyszki zmieniany co kwartał.

Jak na wodociągi, to woda jak marzenie. Nie ma się czego przyczepić.

Pomyślałbym jedynie jako o miłym dodatku, o systemie RO.

• Like 1

Zmiękczacz na głowicy Clack jest bardzo dobrym wyborem, co z pewnością można samemu wywnioskować, jeżeli przewertowałeś posty na forum.

Wracając do doboru pojemności urządzenia, w Twoim przypadku chcąc zmiękczać wodę do zera pomyślałbym o zmiękczaczu 30 litrowym:

wydajność między regeneracjami to 4,42 m3 czyli co ok. 13-14 dni

Przy 25 litrach wydajność to 3,68 m3 czyli co 11 dni

Jeżeli myślisz o pozostawieniu 3-4dH na wyjściu to spokojnie 25 litrów.

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź

Wodę sam podgrzewasz i to zużycie wyłącznie wewnątrz (bez ogrodu)?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?117602-UZDATNIANIE-WODY-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84&p=8150421&viewfull=1#post8150421