qbek17 18.01.2024 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Dom, licznik jest w podpiwniczeniu budynku gospodarczego ktory jest kilka metrow obok. Filtr sie magicznie sam nie zainstaluje. Trzeba rozebrac szafki kuchenne ze zlewem, rozpruc sciane, wyjsc z rurami ze sciany i zrobic jakas belke montazowa do filtrow, zamontowac filtry, zakleic sciane, polozyc nowe plytki, z powrotem poskladac szafki i nowa baterie. Przez caly czas na te czynnosci kuchnia pozostaje bez dostepu do wody. Nie wiem jak to napisać bardziej wprost - filtr instalujesz przy wodomierzu (zaraz za nim), nie w kuchni tylko "w podpiwniczeniu budynku gospodarczego". Nie musisz nic skuwać, demontować, itd. Taki filtr zabezpieczy Ci rury przed wejściem kolejnych osadów z sieci wodociągowej. Nie wpłynie na to co już jest w rurach - nie musisz tego ruszać (skoro do tej pory nie wypłynęło to już raczej samo nie wypłynie). Juz nieraz pisalam ze cala moja instalacja jest zarosnieta kamieniem - przez 30cm wyciety odcinek rury swiatlo nie przechodzi. Instalacja filtra przy wodomierzu ktory jest oddzielony od kranow kilkunastometrowym odcinkiem takich rur nic nie daje. Skoro masz wodę w kranie, to znaczy, że rury są jeszcze drożne. W przypadku prac na sieci wodociągowej mogą w sieci pojawić się dodatkowe osady (z sieci wodociągowej, a nie z Twojej instalacji pomiędzy wodomierzem a kranem). Przed tymi osadami (w każdym kranie w całym domu) zabezpieczy Cię zwykły filtr narurowy za 50 PLN, z wkładem piankowym za 5 PLN, z jednorazowym montażem za kilkadziesiąt PLN (zależnie od lokalnych cen). Żywotność korpusu filtra to 5-10 lat, a wkłady wymieniasz co 6 miesięcy (lub jak akurat poleci więcej syfu). Teraz idąc Twoim tokiem rozumowania: Chcesz cały ten syf z sieci wodociągowej zatrzymać na perlatorach i czyścić je ręcznie. Wodę z tym syfem wlewać (ręcznie, codziennie) do filtra stojącego na blacie. Filtr kosztuje prawie 2 000 PLN, do niego komplet wkładów (co kilka miesięcy) za kolejne setki PLN. Do tego elektryczność na obsługę pompy i grzałki w tym "filtrze". Żywotność tego filtra to kilka lat (jak dobrze pójdzie). Ci ktorzy maja nowsze instalacje nie maja zadnych problemow nawet bez filtra. Problem jest u mnie, nie w sieci. "Trawa wcale nie jest taka zielona po drugiej stronie..." Masz kilkanaście metrów zarośniętych kamienim rur... ten kamień nie odrywa się tak łatwo, od byle skoku ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyth81 18.01.2024 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 (edytowane) I z tego trojnika mam wyjsc do filtra sznurkowego, stamtad do filtrow RO, zbornika a z niego do osobnej wylewki? Trzeba wycinac dodaktowe dziury w zlewie, mnie to estetycznie nie przekonuje. A co istotne zabiera mi bardzo duzo miejsca w szafce pod zlewem w ktorej trzymam garnki. No widze ze bardziej sie znacie na mojej instalacji niz ja sama Otoz kamien z rur sie odrywa. Jak zamkne zawor, zapowietrze rury i odkrece z powrotem to odrywa sie mnostwo malych kawalkow. Wodociagi nie maja nic do tego. jak zdejme perlator i odkrece kran na max to tez woda leko zmienia barwe - silny strumien wody wyplukuje kamien z rur - moich a nie wodociagowych. W budynku gospodarczym mam nowa instalacje z PP i zadnego syfu nie ma. Edytowane 18 Stycznia 2024 przez Edyth81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.01.2024 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 I z tego trojnika mam wyjsc do filtra sznurkowego, stamtad do filtrow RO, zbornika a z niego do osobnej wylewki? Zestaw "RO" ma wszystkie filtry - od sznurkowego/piankowego po końcowy mieneralizujący czy inne. "Zwykłe" zestawy RO są bardziej rozbudowane, niż te "Twoje". Trzeba wycinac dodaktowe dziury w zlewie, mnie to estetycznie nie przekonuje. A co istotne zabiera mi bardzo duzo miejsca w szafce pod zlewem w ktorej trzymam garnki. Wg uznania. Możesz wstawić ładną wylewkę w blat, możesz to sobie zabudować na blacie, możesz wylewki nie przytwierdzać, możesz postawić na blacie tak samo jak ten "Twój" zestaw. silny strumien wody wyplukuje kamien z rur - moich a nie wodociagowych. Jakbyś miała filtr na wejściu to byś mogła tak stwierdzić. A skoro nie masz, to skąd wiesz, że to nie z wodociągu? Tu fotka mojego filterka z reduktora ciśnienia i wstępny piankowy: Za to wstępny przy osmozie czyściutki (nawet dwuletni). Sieć, przyłącze i instalacja nie są stalowe i są względnie nowe. I nie, nowe instalacje nie zapewniają dobrej wody. Zawsze warto montować filtry (zarówno wstępne jak i do picia RO) i zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyth81 19.01.2024 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 Jakbyś miała filtr na wejściu to byś mogła tak stwierdzić. A skoro nie masz, to skąd wiesz, że to nie z wodociągu? Jak zakrecam zawor u siebie i spuszczam wode to w wodociagu sie nic nie zmienia - nadal jest wypleniony woda z podobnym cisnieniem, po odkreceniu to u mnie rury pracuja a nie w wodociagu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.01.2024 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 Jak zakrecam zawor u siebie i spuszczam wode to w wodociagu sie nic nie zmienia - nadal jest wypleniony woda z podobnym cisnieniem, po odkreceniu to u mnie rury pracuja a nie w wodociagu. To trochę zbyt pochopne wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2024 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2024 Jak zakrecam zawor u siebie i spuszczam wode to w wodociagu sie nic nie zmienia - nadal jest wypleniony woda z podobnym cisnieniem, po odkreceniu to u mnie rury pracuja a nie w wodociagu. Jak spuszczasz to nic się nie zmienia. Potem zmienia się to, że woda stoi w przyłączu. A jak odkręcisz to płynie ze znacznie większą prędkością (w wodociągu również). Osobna kwestia, że spuszczanie wody z rur stalowych to zaproszenie dla korozji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyth81 21.01.2024 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2024 Przeciez nie spuszczam dla zabawy tylko jak cos robie z instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasturcja2o2.pl 22.01.2024 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 Witam.Proszę o poradę w sprawie wielkości zmiękczacza. Twardość wody 21 stopni w skali niemieckiej, zużycie wody między 8 a 11 m3 średnio. Woda z wodociągu. Chciałem zakupić zmiękczacz z głowicą chińską BNT7650 i złożem Lewatit. Wielkość złoża 22 lub 28 litry. Która wielkość lepsza? Co ile (max)dni trzeba ustawić regenerację czasową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 22.01.2024 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 Witam. Proszę o poradę w sprawie wielkości zmiękczacza. Twardość wody 21 stopni w skali niemieckiej, zużycie wody między 8 a 11 m3 średnio. Woda z wodociągu. Chciałem zakupić zmiękczacz z głowicą chińską BNT7650 i złożem Lewatit. Wielkość złoża 22 lub 28 litry. Która wielkość lepsza? Co ile (max)dni trzeba ustawić regenerację czasową? W Państwa przypadku pomyślałbym nawet o zmiękczaczu o pojemności złoża 35 litrów jeżeli woda miałaby być zmiękczana do 0 dH. Zakładając podane wcześniej dane (21 dH, 11m3): Wydajność między regeneracjami to 4,66 m3 wody, czyli regeneracja odbywałaby się co 12 dni. Gdyby Państwo myśleli pozostawić 3-4 dH na wyjściu, to zmiękczacz o pojemności złoża 30 litrów. Wówczas wydajność między regeneracją to 4,94 m3, czyli regeneracja co ok 13 dni. Zasada jest taka, żeby regeneracja złoża jonowymiennego przy wodzie wodociągowej była co najmniej 1x na 14 dni. Jeżeli Państwo nie przekraczacie tych 11m3 wody w ciągu miesiąca, to generalnie i 30 litrów w obu przypadkach by wystarczyło. Przy 30 litrów złoża wydajność między regeneracją to 4 m3 czyli regeneracja co 10 dni. Ogólnie rzecz biorąc, głowica BNT to jeden z lepszych "chińczyków". Bardzo prosta w obsłudze, ale oczywiście po wprowadzeniu odpowiednich danych, praktycznie bezobsługowa. A tak na marginesie, co to za ofertę Państwo przeglądali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.01.2024 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2024 Witam. Proszę o poradę w sprawie wielkości zmiękczacza. Twardość wody 21 stopni w skali niemieckiej, zużycie wody między 8 a 11 m3 średnio. Woda z wodociągu. Chciałem zakupić zmiękczacz z głowicą chińską BNT7650 i złożem Lewatit. Wielkość złoża 22 lub 28 litry. Która wielkość lepsza? Co ile (max)dni trzeba ustawić regenerację czasową? Celowałbym w te 30 litrów złoża (lub jak najbliżej tej wartości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 23.01.2024 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 Witam. Proszę o poradę w sprawie wielkości zmiękczacza. Twardość wody 21 stopni w skali niemieckiej, zużycie wody między 8 a 11 m3 średnio. Woda z wodociągu. Chciałem zakupić zmiękczacz z głowicą chińską BNT7650 i złożem Lewatit. Wielkość złoża 22 lub 28 litry. Która wielkość lepsza? Co ile (max)dni trzeba ustawić regenerację czasową? Dorzuć trochę i weź pod uwagę Ecoperla Toro 35. Jak już chcesz jechać po kosztach to sprawdz Pentair Riversoft 30 i daruj sobie te chińskie głowice BNT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2024 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 (edytowane) Przeciez nie spuszczam dla zabawy tylko jak cos robie z instalacja. Ja jak robię, to nie spuszczam wody z instalacji. Co się wyleje, to się wyleje - po co spuszczać? Wczoraj był u mnie serwisant zmiękczacza - też nie spuszczał do wymiany filtra wstępnego (tego z fotki wyżej). Witam. Proszę o poradę w sprawie wielkości zmiękczacza. https://forum.muratordom.pl/entry.php?133097 Edytowane 23 Stycznia 2024 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 23.01.2024 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 Dorzuć trochę i weź pod uwagę Ecoperla Toro 35. Jak już chcesz jechać po kosztach to sprawdz Pentair Riversoft 30 i daruj sobie te chińskie głowice BNT. Ecoperla Toro 35 jest oparta na CHIŃSKIEJ głowicy Fobrite. Wobec tego jaka jest przewaga takiego zestawu nad zestawem opartym na BNT ? W opisie brakuje informacji jakim złożem jest zasypana butla. Jeżeli miałbym już osobiście kupić zmiękczacz w tej cenie, to postawiłbym na zestaw z głowicą Clack, która jest jedną z najlepszych głowic na rynku i nieskalaną "chińskimi rączkami". Co do głowic Pentair, mi jakoś te głowice nie leżą, bardzo nieprzyjazna obsługa nie tylko dla osoby serwisującej, ale również i co ważne dla klienta. Sama instrukcja użytkowania to jakiś koszmar i nie dziwię się, że wielu moich znajomych unika tych głowic przy montażu ale również przy serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 23.01.2024 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 Nie jest to żadną TAJEMNICĄ Tutaj przeczytasz o Fobrite. A co do Autotrola (głowica w Pentair Riversoft) to fakt, czy ktoś lubi czy nie lubi serwisować danego sprzętu nie zmienia faktu, że produkowana jest we Włoszech i nie ma innego zmiękczacza wody za tą cenę, który nie byłby chińskim składakiem. A użytkownik to ma sól dosypywać i więcej go nie interesuje. Po co ma mieszać w głowicy już po uruchomieniu? Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 23.01.2024 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 Nie jest to żadną TAJEMNICĄ Tutaj przeczytasz o Fobrite. A co do Autotrola (głowica w Pentair Riversoft) to fakt, czy ktoś lubi czy nie lubi serwisować danego sprzętu nie zmienia faktu, że produkowana jest we Włoszech i nie ma innego zmiękczacza wody za tą cenę, który nie byłby chińskim składakiem. A użytkownik to ma sól dosypywać i więcej go nie interesuje. Po co ma mieszać w głowicy już po uruchomieniu? Pozdrawiamy! Akurat wiem, co to są za głowice Fobrite. Pytanie do Państwa, jaka jest przewaga Ecoperli Toro nad zestawem opartym na głowicy BNT czy nawet RX ? Jakiego producenta złożem jest zasypany zestaw ? Czy nie uważacie, że zestaw za nieco ponad 2000 zł, będzie równie skuteczny co za 3300 i w dalszym ciągu na "chińczyku" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 23.01.2024 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 Żeby móc cokolwiek porównywać, musiałby Pan podać konkretny "zestaw oparty o daną głowicę". Ponad 10 lat temu handlowaliśmy urządzeniami na głowicach BNT. Z uwagi na ich niską cenę, robiliśmy ogromne ilości sprzedaży. Odbiło się to czkawką w sytuacji, gdy zaczęły się psuć na potęgę. Jako, że nie zostawiamy Klientów samopas, jeździliśmy po całej Polsce, naprawialiśmy urządzenia, a finalnie na całej sprzedaży byliśmy mocno w plecy. Być może obecnie głowice BNT są ok. Być może nawet RX jest ok. Mamy jednak złe doświadczenia i nie możemy z ręką sercu polecać tych producentów. Idąc tokiem rozumowania "skuteczności" to wkład 10" zasypany 2 litrami żywicy jonowymiennej za 20 zł też będzie równie skuteczny co zmiękczacz za 5000 zł, tylko przez kilka litrów przefiltrowanej wody Podsumowując - rynek jest dość duży i Klienci mają w czym wybierać. Kluczem dla użytkownika jest to, aby wybrać sprzedawcę, który niezależnie już nawet od modelu głowicy czy złoża - odbierze od Klienta telefon za rok, dwa, pięć czy dziesięć lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyth81 23.01.2024 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 Ja jak robię, to nie spuszczam wody z instalacji. Co się wyleje, to się wyleje - po co spuszczać? Wczoraj był u mnie serwisant zmiękczacza - też nie spuszczał do wymiany filtra wstępnego (tego z fotki wyżej). Co się wyleje, to się wyleje mówił tez hydraulik tuz przed zalaniem drewnianej podłogi w kuchni. Może to wpływ chromosomu Y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2024 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2024 Co się wyleje, to się wyleje mówił tez hydraulik tuz przed zalaniem drewnianej podłogi w kuchni. Może to wpływ chromosomu Y. Nie podstawił wiadra? Partacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazuzel 29.01.2024 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 Witam, poszukuję filtra do mieszkania pod zlew z zamysłem późniejszego przeniesienia do planowanego domu. Znalazłem takiego wariata: https://sklep.osmoza.pl/filtr-wody-osmoza-ro7-redox-p-1947.html nada się ? czy nie warto do ro7 dopłacać i wystarczy ro6 Jest jeszcze: https://sklep.osmoza.pl/filtr-wody-compact-redox-trio-p-2233.html ale to już zupełnie inna półka cenowa. Koszty eksploatacji też dużo wyższe. Jest sens pakować się w ten drogi ? czy jakość wymiernie rośnie ? Na pewno jest bardziej kompaktowy ale potrzebuje też podłączenia do prądu bo nie ma zbiornika. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.01.2024 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2024 czy nie warto do ro7 dopłacać i wystarczy ro6 Moim zdaniem wystarczy RO6. to już zupełnie inna półka cenowa. Koszty eksploatacji też dużo wyższe. Jest sens pakować się w ten drogi ? czy jakość wymiernie rośnie ? Na pewno jest bardziej kompaktowy ale potrzebuje też podłączenia do prądu bo nie ma zbiornika. Jak sam stwierdziłeś - jego główną zaletą jest brak zbiornika. Jeśli nie musisz oszczędzać miejsca to nie ma sensu iść w takie koszty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts