Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Ja bym celował z zmiękczacz 20 litrowy...

Tak mi wychodziło z przeliczeń 20 góra 25 litrów. Natomiast mam problem z wyborem u mnie te osoby które znalazłem to proponują mi albo viesmana albo dom wody albo mildigo unico i tak czytam i czytam i zastanawiam się co robić...

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak mi wychodziło z przeliczeń 20 góra 25 litrów. Natomiast mam problem z wyborem u mnie te osoby które znalazłem to proponują mi albo viesmana albo dom wody albo mildigo unico i tak czytam i czytam i zastanawiam się co robić...

Zwróć uwagę na głowicę i złoże. W tych tanich zestawach zazwyczaj jest chiński zestaw. Viessmann teoretycznie ma już lepsze komponenty, ale w sumie nie masz pewności jakie dostaniesz bo wybierasz "model", a nie zestaw konkretnych części.

Ja bym polecał głowicę Clack i złoże Lewatit, ale to kosztuje odpowiednio więcej.

Macie doświadczenie że sklepem niezawodni.net?Znalazłem zestawy kre by mi chyba odpowiadały ale nie chciałbym się wpakowac na mine������ jeszcze pytanko .lepiej dwuelemntowy czy kompakt czy bez roznicy

Zmiękczacz kompaktowy ładnie wygląda, ale jeżeli nie zależy Ci na wyglądzie, to bardziej funkcjonalny będzie zestaw dwuelementowy, ponieważ pozwala na łatwiejsze serwisowanie.

Są przypadki kiedy w zbiorniku od solanki tworzy się tzw. most solny, który należy rozbić, ewentualnie czasami zachodzi potrzeba wypłukania zbiornika solanki. Mając zestaw dwuelementowy, sprawa jest bardzo prosta, odpinamy wężyk od solanki, i niewielkim nakładem sił zabieramy zbiornik np. do ogrodu w celu wypłukania. Z zestawem kompaktowym, nie byłoby tak łatwo, ponieważ musielibyśmy targać za sobą całe urządzenie, które nie jest już tak lekkie.

Dużym plusem jest łatwy dostęp do zbiornika w celu jego uzupełnienia, jak również to, że zbiornik na solankę nie musi stać stricte przy samej kolumnie. Butle z jonitem możemy postawić gdzieś w kącie, a solankę w łatwo dostępnym miejscu.

Jeżeli nie chcesz takiego dużego zbiornika, w sprzedaży jest zbiornik o pojemności 25L. Przy tej pojemności złoża taki jest całkowicie wystarczający.

Hm np coś w takim stylu...

https://niezawodni.net.pl/pl/products/dwuczesciowy-zmiekczacz-clack-ws1ci-25l-upflow-357.html

Ewentualnie w wersji kompaktowej.

Nie nie wiem czy jest błąd w opisie sprzedawcy, ale na butli 8x35 z pewnością nie będzie 25 litrów złoża. Zbiornik jest o całkowitej pojemności 23,6 litra, a przy złoży jonowymiennym powinno pozostać 30% wolnej przestrzeni w celu prawidłowego wypłukania złoża, co daje nam ok 17 litrów jonitu.

Szukałbym raczej zestawu z butlą 10x35, wówczas z całą pewnością będziesz miał zasypane pełne 25 litrów złoża Lewatit.

Szukałbym raczej zestawu z butlą 10x35, wówczas z całą pewnością będziesz miał zasypane pełne 25 litrów złoża Lewatit.

Dziękuję za radę. Człowiek uczy się całe życie. Trochę martwi.mnie to podejście sprzedające bo pytanie czy to błąd w opisie czy inny powod

Edytowane przez rafal2

W cyklu C2 powinien być zasysany regenerant. Jeśli nie jest (w sensie nie ubywa roztworu ze zbiornika) to spróbuj odpiąć wężyk i zobaczyć czy jest ssanie od strony głowicy (w ten sposób określisz czy problem jest w głowicy czy gdzieś dalej).

Uszczelki wymieniasz w całości, jako jedną część. Przy okazji możesz wymienić tłoki (główny i regeneracyjny) bo mogą być porysowane.

Woda płynie do kanalizy w czasie pracy (poza regeneracją)??

Jeśli już wymieniłeś uszczelnienia to pozostaje tylko tłok...

Uszkodziła się jedna z uszczelek nowego kosza...... Przełożyłem ją ze starego i działa. Nowe tłoki nie były potrzebne ale skoro je kupiłem to włożyłem.

Dzięki za cenne rady.

Dzień dobry, proszę o weryfikację mojego planu jeśli chodzi o wodę w przyszłym domu (woda z wodociągu, nie z własnego ujęcia).

Cały dom, oprócz kranu w kuchni, podpinam pod zmiękczacz wody.

Kran w kuchni podpinam bezpośrednio pod wodociąg, a po drodze dodaję odwróconą osmozę. Gdzieś czytałem, że zmiękczona woda nie jest dobra do picia, ale o tym też poniżej.

Czytałem trochę o filtrach i podobno osmoza jest o wiele skuteczniejsza w usuwaniu zanieczyszczeń niż filtry węglowe. Moi rodzice mają odwróconą osmozę od prawie 30 lat. Smak napojów jest znakomity, ale niedawno nasunęło mi się pytanie, na które nikt z mojego otoczenia nie potrafi odpowiedzieć. Skoro odwrócona osmoza pozbawia wodę minerałów, to konieczne jest dodanie mineralizatora. Jakim więc cudem, po przejściu przez mineralizator woda jest nadal tak miękka, że nie zostawia żadnego śladu na czajnikach, innych sprzętach, naczyniach? Czy jest to tylko chwyt marketingowy, czy kryje się za tym jakiś inny szczegół?

Dzień dobry, proszę o weryfikację mojego planu jeśli chodzi o wodę w przyszłym domu (woda z wodociągu, nie z własnego ujęcia).

Cały dom, oprócz kranu w kuchni, podpinam pod zmiękczacz wody.

Kran w kuchni podpinam bezpośrednio pod wodociąg, a po drodze dodaję odwróconą osmozę. Gdzieś czytałem, że zmiękczona woda nie jest dobra do picia, ale o tym też poniżej.

To rozumowanie ma jedną zasadniczą wadę - puszczając wodę surową (nie zmiękczoną) na osmozę, powodujesz jej znacznie szybsze zużycie, a "minerały" (czyli twardość) i tak zostanie usunięta (tylko nie na zmiękczaczu, a na osmozie.

Jeśli planujesz osmozę to zdecydowanie na wodzie zmiękczonej.

Czytałem trochę o filtrach i podobno osmoza jest o wiele skuteczniejsza w usuwaniu zanieczyszczeń niż filtry węglowe. Moi rodzice mają odwróconą osmozę od prawie 30 lat. Smak napojów jest znakomity, ale niedawno nasunęło mi się pytanie, na które nikt z mojego otoczenia nie potrafi odpowiedzieć. Skoro odwrócona osmoza pozbawia wodę minerałów, to konieczne jest dodanie mineralizatora. Jakim więc cudem, po przejściu przez mineralizator woda jest nadal tak miękka, że nie zostawia żadnego śladu na czajnikach, innych sprzętach, naczyniach? Czy jest to tylko chwyt marketingowy, czy kryje się za tym jakiś inny szczegół?

To nie chwyt marketingowy tylko kwestia ilości tych minerałów... poczytaj jeszcze o iloczynie rozpuszczalności.

To rozumowanie ma jedną zasadniczą wadę - puszczając wodę surową (nie zmiękczoną) na osmozę, powodujesz jej znacznie szybsze zużycie, a "minerały" (czyli twardość) i tak zostanie usunięta (tylko nie na zmiękczaczu, a na osmozie.

Zmiękczanie nie zmienia twardości całkowitej czyli ilości składników mineralnych które osmoza filtruje - zamienia tylko jedne na drugie.

Zmiękczanie nie zmienia twardości całkowitej czyli ilości składników mineralnych które osmoza filtruje - zamienia tylko jedne na drugie.

Miałeś na myśli przewodność, TDSy? Owszem zamienia jony wapnia i magnezu na jony sodu, co powoduje nawet nieznaczny wzrost przewodności. Ale sole sodu są dużo lepiej rozpuszczalne niż wapnia/magnezu przez co nie wytrąci się osad na membranie. A zakamieniona membrana długo nie pożyje...

Cześć

Potrzebuję pomocy w dwóch sprawach doboru zmiekczacza oraz pomocy w poszukiwaniu osoby do montażu.

W pierwszym przypadku rodzina 4 osobowa zużycie wody koło 11-12 m3 twardość około 12-13 niemieckich.woda wodociągowa

Myślałem o wersjach carbon ale po przeczytaniu wątku zrezygnowałem.ewentualnie na wyjściu dołożony zostanie np BB20 z wkładem weglowym

Drugi temat rejon Opola .może znacie lub możecie polecić kogoś kto byłby wstanie zamontować zestaw i.ustawic wszystko?

Jak szukasz dobrego i solidnego sprzętu to sprawdź Ecoperla Vita 25. Sprawdzona jednostka u wielu naszych Klientów. Realizacje z montażu tego produktu znajdziesz na naszej stronie https://www.klarsan.pl/.

Jeżeli chodzi o montaż - napisz na [email protected]

A zakamieniona membrana długo nie pożyje...

I jak to się objawia? Zapchaniem? Nie zauważyłem.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?228998-Bud%C5%BCetowy-(TCO)-z-przyci%C4%99tym-bud%C5%BCetem-przy-stacji-PKP-z-widokiem-na-las&p=7909140&viewfull=1#post7909140

Według twojego podlinkowanego opisu miałeś tam wodę zmiękczoną więc mogłeś nie zauważyć.

Przez ostatnie kilkanaście miesięcy 6 lat żywota membrany.

A powiedz, na wejściu do zmiękczacz dużo kamienia się osadza? Wodomierze zarastają kamieniem?

Przez ostatnie kilkanaście miesięcy 6 lat żywota membrany.

A powiedz, na wejściu do zmiękczacz dużo kamienia się osadza? Wodomierze zarastają kamieniem?

A czy przy wodomierzu następuje kilkukrotny wzrost stężenia?

Edytowane przez qbek17

A czy przy wodomierzy następuje kilkukrotny wzrost stężenia?

Nie. Tak jak i na membranie. Jak 1,8l wody na wyjściu po stronie "brudnej" zawiera tyle zanieczyszczeń, co 2,3l na wejściu, to o ile wzrosło stężenie? Kilkukrotnie?

A na grzałce w zasobniku o ile wzrasta, że się wytrąca? Na pewno to stężenie jest istotne?

Edytowane przez Kaizen

Na pewno.

Poczytaj o filtracji membranowej i polaryzacji stężeniowej na powierzchni membrany.

Można to nawet bardzo dokładnie policzyć i wyznaczyć jaki minerał wytrąci się pierwszy i w jakiej ilości... pod warunkiem, że masz dokładną analizę wody wejściowej.