Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź @qbek17 Rzeczywiście wymiary urządzenia są istotne - co prawda będzie zainstalowane w spiżarni, ale jakieś miejsce na dżemy i słoiki z bigosem musi pozostać 🫢. Myślisz, że coś takiego ma sens?
https://sklep.technikawody.pl/produkt/zmiekczacz-wody-hydro-slim-10-dodatkowe-filtry-i-sol/
Złoże jest co prawda nieco mniejsze, ale szerokość poniżej 30cm bardzo kusi. Chyba, że masz pod ręką namiar na ten wiszący? Byłbym zobowiązany.

Edytowane przez Hubaios

Wpisz w Googlu "zmiękczacz podwieszany" albo "zmiękczacz wall mount" i na pewno znajdziesz :)

Ale jeśli masz dostępne "normalne" miejsce to prawie na pewno bardziej opłacalnym będzie zwykły zmiękczacz - tym bardziej jeśli nie szukasz "wodotrysków".

• Thanks 1

Witam.

Panowie doradźcie - woda wodociągowa o twardości 23° niemieckich (chyba dGh - test akwarystyczny).

Na ile się rozeznałem to przy naszym poborze wody optymalny byłby zmiękczacz ze złożem o pojemności 18-20 L.

Miesięczne zużycie wody w okolicy 4,0-4,5 m3.

Pierwotnie myślałem o zmiękczaniu do okolicy 10-12°. Ale czytałem w tym wątku, że powyżej 6° i tak mogą się pojawiać osady kamienia. Więc docelowo byłoby zmiękczanie do 6-7° może do 10°, gdy osady będą akceptowalne. Woda też służy do gotowania obiadów, a woda jałowa (demineralizowana) nie jest zalecana do picia.

Mam już filtr odwróconej osmozy z mineralizatorem - głównie do ekspresu ciśnieniowego i akwarium. Wylatuje z niego woda o twardości 3°, co ciekawe po mineralizatorze też pomiary wykazują 3°. Więc raczej niewiele daje mineralizacja.

Pytania:

1) czy zmiękczenie wody przez parę tygodni do 0° - rozpuści obecny kamień?

2) czy warto patrzeć na zmiękczacze firmy WEBER AQUA. Nie podają danych technicznych, jedynie marketing ogólno-reklamowy.

Jeśli ten WEBER jest na chińskiej głowicy, o których część z was pisze, że nie trzeba się tych obawiać

- to brać wersję 15L https://swatt.pl/pl/zmiekczacz-do-wody-weber-aqua-premium-m-15-sol-tester-wody-filtr-6-x-wklad-2452

czy lepiej wersję 25L (ten byłby z jakimś zapasem, gdyby rodzina się powiększyła)  https://swatt.pl/pl/zmiekczacz-do-wody-weber-aqua-standard-l-25-2-x-sol-tester-wody-2404

czy 20L https://swatt.pl/pl/zmiekczacz-wody-ustm-weber-aqua-ws-20-lcd-zestaw-31999.

Każdy model wygląda inaczej. O głowicach, czy złożu nie piszą jakie to modele, to nawet nie wiem jak to porównać. Przynajmniej "Producenta"/sprzedawcę mam lokalnie w mieście.

Czy jednak lepiej tego WBERA odpuścić i doradzicie coś innego - w zbliżonych kosztach. Szmerów, bajerów nie potrzebuję, ma zmiękczyć wodę dla armatury, pralki i wężownicy w bojlerze. Najlepiej z bypasem/mieszalnikiem.

Edytowane przez Marco36

Przy tak niewielkim zużyciu wody to i 15 litrów byłoby odpowiednie przy całkowitym zmiękczeniu. Swoją drogą to zużycie jest baaardzo niskie.

Jak chcesz zostawić kilka stopni twardości to i 10-litrowy model będzie odpowiedni...

Osady będą i przy twardości 1 dH o ile odparujesz całą wodę... więc dopóki nie masz wytwornicy pary to nie potrzebujesz wody zupełnie zmiękczonej. Z drugiej strony - nie ma to większej różnicy dla spożycia takiej wody czy zostawisz 3 czy 10 stopni.

Co do osmozy i mineralizatora - może masz problem z membraną jeśli woda po niej ma 3 dH? Po mineralizatorze taka wartość jest OK.

W kwestii Twoich pytań:

1) Kamień nie rozpuści się przez kilka tygodni. 

2) Czy warto to już zależy od Ciebie. Głowica w nich jest chińska, firmy RunXin. Nie mają one najlepszej opinii, ale przynajmniej są tanie. Skoro nie piszą o złożu to pewnie też nie ma się czym chwalić... ale w takiej cenie nie znajdziesz nic z wyższej półki. 

Dziękuje.

A czy znajdzie się coś bardziej sensownego w przedziale 2 - 3 tys. zł? - przy tak niskim zapotrzebowaniu.

Chyba że ten ze złożem 15L za 1400 zł wytrzyma te 10 lat i nie bardzo jest sens kupować droższe. Po prostu po zużyciu kupić kolejny tani zmiękczacz ?!?

Faktycznie, w czajniku zostaje cienki biały nalot - więc coś kamienia nadal zostaje nawet po osmozie z mineralizatorem.

W dniu 8.01.2025 o 22:57, qbek17 napisał:

... Co do osmozy i mineralizatora - może masz problem z membraną jeśli woda po niej ma 3 dH? Po mineralizatorze taka wartość jest OK.  ...

- albo test kropelkowy jest na tyle niedokładny, przy tak niskich twardościach. Bo właściwie te 3 krople muszę wpuścić by zobaczyć kolor, a zarazem przy trzeciej kropli zmienia kolor wody.

edit..

A może coś z tych:

https://sklepzfiltrami.pl/pl/p/OCEAN-BNT-20-Zmiekczacz-do-wody-kompaktowy-/473

lub

https://sklepzfiltrami.pl/pl/p/OCEAN-RX-20-Zmiekczacz-do-wody-kompaktowy-20-litrow-zloza/350

jest też wersja ze złożem 10L. Tylko faktycznie iść w taką małą pojemność?

edit 2..

szukając mniejszych, jeszcze trafiłem tu:

https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-premium-12-monosferyczny-10716925481

lub

https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-10l-sol-test-wklady-8251742364

Edytowane przez Marco36

Cześć,

Potrzebuję pomocy w wyborze urządzenia/urządzeń do poprawy jakości wody z wodociągu w moim domu . Jej zużycie przez 4 osoby, wacha się w przedziale 12-14 m w miesiącu. Zleciłem badanie wody , poniżej wyniki:

•  odczyn pH - 7,15
  • żelazo ogólne - 0,028 mg/l
  • mangan - 0,011 mg/l
  • twardość - 17,1 

Początkowo miałem montować zmiękczacz USTM Claro/Primo 25 , taki mają sąsiedzi i nie narzekają. Ale postanowiłem zgłębić temat na tym forum i po przeczytaniu ok. 100 stron stwierdzam że wybór nie jest wcale taki prosty.

Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na całą inwestycję - urządzenie + montaż , najlepiej jakby zamknął się w kwocie 4000zł. 

Z góry dziękuję za każdą poradę .

Dobrze by było żebyś jeszcze określił czy chcesz zmiękczyć do zera czy jednak zostawić kilka stopni. 

Przy tej pierwszej opcji radziłbym szukać modelu z minimum 30 litrami złoża. Na dobrych komponentach takie urządzenie może kosztować ok 3000-3500 PLN. Koszt montażu zależy od wielu czynników (np. lokalizacji, materiałów, ilości niezbędnej pracy, dostępu do miejsca montażu, itd) ale może wynosić ok 500-1000 PLN. Czyli wstępnie jest szansa na zmieszczenie się w budżecie lub jego okolicy :)

19 godzin temu, Ultor79 napisał:

Nie chcę mieć białych zacieków na armaturze,ale domyślam się że przy zejściu do wartości bliskiej zera, będzie konieczność montażu osmozy - to jak wiadomo wiąże się z dodatkowymi kosztami. 

Bardzo bym prosił o podanie jakiś przykładowych modeli mieszczących się w budżecie.

Jeżeli będziesz zmiękczał wodę do 0 dH, to z całą pewnością uwolnisz się od twardego osadu spowodowanego twardością wody. Pozostawiając kilka stopni dH na wyjściu, mogą też tworzyć się białe naloty, czy to na armaturze, czy też w czajniku, ponieważ woda nadal będzie posiadać w sobie niewielką ilość jonów wapnia i magnezu, ale nie będzie to już tak destrukcyjna jak wcześniej.
Jeżeli chodzi o osmozę, to mimo wszystko warto zainstalować jak dodatkowa opcja dla wody pitnej.  Może nawet bardziej skłaniałbym się ku nanofiltracji z dodatkowym wkładem Biocera.
Budżet 4000 zł ? Jest szansa na zakup dobrego zestawu na głowicy Clack + system RO6.