Mymyk_KSK 14.12.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 a ile czasu uplynie po przekwitnieciu kwiatow az pojawia sie nowe?? teoretycznie Phalenopsis potrzebuje okresu "spoczynku" z chłodniejszymi temperaturami, ok. +14 - +16'C przez 3 tygodnie, po czym roslina wypuszcza kolejny pęd kwiatostanowy. ale w praktyce bywa różnie Moje storczyki potrzebuja około 4 miesięcy od opadnięcia ostatniego kwiatu na starym pędzie do rozwinięcia się pierwszego kwiatu na nowym - ale to nie zawsze tak działa, bo mam jednego takiego "leniwca' który kwitnie raz na dwa lata i jednego "stachanowca" który kwitł sobie 2,5 roku bez przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 24.01.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Coś mi zjada storczyki!!!Najpierw myślałam, że to mszyce, więc potraktowałam piriflorem, ale tych bestii to nie ruszyło. Potem zobaczyłam, że france urosły i na pewno nie są to mszyce. Takie bielutkie, plaskate, jakby omszałe w segmentowanych pancerzykach i jakby wąsy mają, ale chyba na tyłkach. Usadawiają się na łodyżkach kwiatowych tuż przy pąkach. Pąki usychają zanim rozkwitną. A moje storczyki właśnie mnóstwo pąków wypuściły! I prawie wszystkie szlag trafił! Jeżeli już któremuś się udało rozkwitnąć, to kwiaty są małe i szybko opadają.Pomiędzy liśćmi, głęboko, też się chyba chowają, bo są tam jakby kłębki waty. Na razie mechanicznie usuwam paskudztwa, ale przegrywam najwyraźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.01.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Czerwce. Oprysk Pirimorem nieskuteczny, bo to preparat kontaktowy, a to pod tymi kłakami siedzi no i brak kontaktu. Preparaty układowe (Mospilan, Calypso) no i oczywiście tak jak robisz- trzeba sprzątać, co sie da. Ale wszystkiego w szparach między liśćmi nie usuniesz. Larw też nie widać, bo malutkie. Konieczny oprysk, bo to mnoży się szybciej niż króliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 24.01.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Coś mi zjada storczyki!!! Najpierw myślałam, że to mszyce, więc potraktowałam piriflorem, ale tych bestii to nie ruszyło. Potem zobaczyłam, że france urosły i na pewno nie są to mszyce. Takie bielutkie, plaskate, jakby omszałe w segmentowanych pancerzykach i jakby wąsy mają, ale chyba na tyłkach. Usadawiają się na łodyżkach kwiatowych tuż przy pąkach. Pąki usychają zanim rozkwitną. A moje storczyki właśnie mnóstwo pąków wypuściły! I prawie wszystkie szlag trafił! Jeżeli już któremuś się udało rozkwitnąć, to kwiaty są małe i szybko opadają. Pomiędzy liśćmi, głęboko, też się chyba chowają, bo są tam jakby kłębki waty. Na razie mechanicznie usuwam paskudztwa, ale przegrywam najwyraźniej. Moim zdaniem to wełnowce. Zastosuj takie środki jak na mszyce (można kupić również środek na wełnowce w OBI - w sprayu) i powinno podziałać. Byle jak najszybciej, bo Ci storczyki padną. Miałam to paskudztwo już dwa razy, bo kupiłam jednego storczyka już z tymi owadami, ale od roku mam spokój (odpukać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.01.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Ufff Czerwce (Coccoidea) - nadrodzina pluskwiaków, obejmująca ponad 7000 gatunków. Do czerwców zaliczane są rodziny: (m.inn.) -Pseudococcidae - wełnowcowate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 24.01.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Nie widziałamTwojej odpowiedzi, Mirku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.01.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 A może komuś się przyda kawałek systematyki robactwa. Które tak naprawdę robactwem nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 24.01.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Dla mnie to robactwo, na dodatek okropnie kłopotliwe i obrzydliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inez_30 24.01.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Zaczęłam kolekcjonować storczyki dwa lata temu. Podlewanie i nasłonecznienie zgodnie zaleceniami. Mam jednak następujący problem. Ze stroczyka (falenopsis) wyrastają pędy kwiatowe, piękne pączki... które po pewnym czasie nie rozwijając się zasychają. Proszę, powiedzcie jaki może być powód? Serce mi pęka jak zasycha kolejny pączek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.01.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Czasem takie objawy bywają przy wietrzeniu- zimne powietrze przy uchylonym oknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 25.01.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Dziękuje za odpowiedź, muszę sprawdzić, czy w naszym sklepie są te preparaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek01 12.03.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Czy ktos wie gdzie w Poznaniu mozna kupi c storczyki / Oczywiście w rozsądnej cenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Pomijajac promocje marketowe jakie były na dzień kobiet w realu i castoramie, to ja kupowałam u tomaszewskiego na Strzeszyńskiej. Przekwitniete to już wogole prawie darmo dawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrina78 15.04.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Witam! Mam pytanie do speców od orchidei Na łodydze kwiatowej mojej orchidei urosła 'odnóżka". Ucięłam ją i wsadziłam do wody zeby puściła korzenie, ale gdzieś słyszałam że powinnam czekać aż ona sama się ukorzeni na łodydze. Czy rzeczywiście tak jest i czy coś się jeszcze da z nią zrobić? Czy trzymać ją w wodzie czy lepiej bez wody? Z góry dziękuję za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 15.04.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 a jaki storczyk? dendrobium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katrina78 15.04.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Nie, zwykle palenopsis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Zrób zdjęcie, bo nie uwierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karii 16.04.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Storczyka niezwylke trudno rozmnożyć Ale życze powodzenia ) Trzymamy mocno kciuki! Oby sie udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 16.04.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Nie, zwykle palenopsis no to pewnie to był drugi pęd kwiatowy, jaki wyrósł na głownym pędzie. szkoda że ucięłaś, bo by zakwitł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 16.04.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Moja Mama - czarodziejka od kwiatków, której wszystko buja jak dzikie - poczekała, aż ta odnóżka wypuści takie niby korzonki. Potem ją oderwała, wsadziła do drugiej doniczki i wyrósł piękny phanelopsis. I nawet zakwitł potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts