pi0tr 23.08.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 witam moja działka to glinisko. jak popada deszcz jest wyjątkowo niesympatycznie. Zastanawam sie w jaki sposób zagospodarować to co mam. Czy wystarczy nawieźć np. czarnoziemu ok 10 cm. posiać trawę i jak się zakorzeni będzie ok. Czy też zastosować jakiś drenaż lub inne rozwiązanie. Niestety nie ma w okolicy kan. burzowej. Mam dość taplania się w błocie po kostki. Pozdrawiam i dziękuje za dobre rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 23.08.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 może zacznij od tego http://forum.muratordom.pl/post2557714.htm?highlight=#2557714 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.08.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Przede wszystkim dobierz rosliny na glinę. Np. oliwnik, klon jesionolistny, "rajskie" jabłonie, ognik itd.A poza tym przekupuj z ziemią wszystko ci organiczne - kompost, obierki, skoszona trawę, liście, trociny - i nawoż azotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooky.gdynia 25.08.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 witam moja działka to glinisko. jak popada deszcz jest wyjątkowo niesympatycznie. Zastanawam sie w jaki sposób zagospodarować to co mam. Czy wystarczy nawieźć np. czarnoziemu ok 10 cm. posiać trawę i jak się zakorzeni będzie ok. Czy też zastosować jakiś drenaż lub inne rozwiązanie. Niestety nie ma w okolicy kan. burzowej. Mam dość taplania się w błocie po kostki. Pozdrawiam i dziękuje za dobre rady Witam. Miałam ten sam problem i w sumie wcale nie tak dużym nakładem finansowym udało mi się pozbyć gliniska. Po budowie został mi żwir i piasek, trochę dokupiłam, roztaczkowaliśmy wszystko po działce i przekopalismy. No i po deszczach już nie topiłam się w glinie. Po wytyczeniu rabat "pchałam" w ziemię co się dało, torf, korę, resztki organiczne itp. I dzisiaj ( 3 lata) mam super glebę, chociaż nie nawiozłam czarnoziemu. A na ścieżkach do dzisiaj mam tłuczeń i nawet w największe ulewy po ogrodzie przechodzę "suchą stopą". Pozdrawiam, Mirella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts