Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zagospodarować "glinianą" działkę

Recommended Posts

witam

moja działka to glinisko. jak popada deszcz jest wyjątkowo niesympatycznie.

Zastanawam sie w jaki sposób zagospodarować to co mam. Czy wystarczy nawieźć np. czarnoziemu ok 10 cm. posiać trawę i jak się zakorzeni będzie ok. Czy też zastosować jakiś drenaż lub inne rozwiązanie. Niestety nie ma w okolicy kan. burzowej. Mam dość taplania się w błocie po kostki. :-?

Pozdrawiam

i dziękuje za dobre rady

witam

moja działka to glinisko. jak popada deszcz jest wyjątkowo niesympatycznie.

Zastanawam sie w jaki sposób zagospodarować to co mam. Czy wystarczy nawieźć np. czarnoziemu ok 10 cm. posiać trawę i jak się zakorzeni będzie ok. Czy też zastosować jakiś drenaż lub inne rozwiązanie. Niestety nie ma w okolicy kan. burzowej. Mam dość taplania się w błocie po kostki. :-?

Pozdrawiam

i dziękuje za dobre rady

Witam.

Miałam ten sam problem i w sumie wcale nie tak dużym nakładem finansowym udało mi się pozbyć gliniska. Po budowie został mi żwir i piasek, trochę dokupiłam, roztaczkowaliśmy wszystko po działce i przekopalismy. No i po deszczach już nie topiłam się w glinie. Po wytyczeniu rabat "pchałam" w ziemię co się dało, torf, korę, resztki organiczne itp. I dzisiaj ( 3 lata) mam super glebę, chociaż nie nawiozłam czarnoziemu. A na ścieżkach do dzisiaj mam tłuczeń i nawet w największe ulewy po ogrodzie przechodzę "suchą stopą". :)

Pozdrawiam, Mirella