Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻALUZJE DREWNIANE - rady, opinie, produkty, gdzie kupić?

Gość amelani

Recommended Posts

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...

Zachorowałam na drewniane żaluzje..szczególnie takie z szerszymi listewkami..Bardzo podobają mi się pomieszczenia, do których wpada światło "poprzecinane"żaluzjami...jest tak przytulnie, nastrojowo...No i właśnie:serce mówi:kup, kup!!...a rozsądek podpowiada: nie bądź głupia, zrobisz sobie dodatkową robotę (utrzymanie ich w czystości)...firankę wrzycisz w pralkę i po kłopocie, a tu stój pół dnia i wycieraj listeweczki :( niefajna perspektywa..

I jeszcze jedna rzecz: widziałam na kilku wizualizacjach kuchni, właśie żaluzje w oknie kuchennym(wyglądają super). Zamontowane są we wnęce okna, tzn. nie tam, gdzie na ogół montuje się karnisz, tylko bliżej ramy..Może to i fajne, ale zdaje mi się, że w takim przypadku okna już nie da się otworzyć..

Szkoda mi z tego zrezygnować...Co wy na to? Może ktoś ma w domu...i podzieli się wrażeniami??

nie mam co prawda żaluzji drewnianych, tylko aluminiowe, ale:

firankę wrzycisz w pralkę i po kłopocie, a tu stój pół dnia i wycieraj listeweczki :( niefajna perspektywa..

firankę do tego często jeszcze trzeba wyprasować przed powieszeniem, więc to też nie takie hop-siup. poza tym samo zdejmowanie i zakładanie jej jest IMO dużo bardziej uciążliwe, niż przetarcie żaluzji - zakręcasz je najpierw na jedną stronę i przecierasz całą powierzchnię, a potem na drugą i robisz to samo. raczej nie spotkałam się nigdy z tym, żeby ktoś stał pół dnia i czyścił każdą lamelkę z osobna :roll:

Zamontowane są we wnęce okna, tzn. nie tam, gdzie na ogół montuje się karnisz, tylko bliżej ramy..Może to i fajne, ale zdaje mi się, że w takim przypadku okna już nie da się otworzyć..

żaluzje poziome montuje się zazwyczaj na ramie okna i nie ma wtedy problemu z otwieraniem.

Ja właśnie od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką takich żaluzji. Zdecydowałam się na szerokie listewki bo wydają mi się bardziej nowoczesne( a właśnie w takim stylu mam urządzone całe mieszkanko). Powiem szczerze że kuchnia zrobiła sie bardziej przytulna. Myślę, że warto poświęcić troszkę czasu na utrzymanie ich w czystości bo efekt jest niesamowity.

Może niedlugo uda mi się wkleic jakies zdjęcia.

Jedyne co mi przeszkadzało na początku to to, że w mojej kuchni zrobiło się bardzo ciemno przy całkowicie opuszczonych żaluzjach. Ale to tylko kwestia przyzwyczajenia. Zresztą zawsze można podciągnąć je do połowy i od razu inaczej pomieszczenie wygląda.

http://www.obi.pl/pl/ideenwelt/wohnen/rollos_und_jalousienen_anbringen/images/rollos_einl4_220x220.jpg

a może to pomoże?

Gdzieś widziałam trochę inne urządzenie do czyszczenia żaluzji wyglądające trochę jak to

http://www.rossi.pl/thumbnails_400/th_400_3848.jpg

z końcówkami, rzecz jasna, odpowiednimi do celów czyszczących.

Tylko nie pamiętam gdzie :(

Drewniane żaluzje miałam w mieszkaniu i, przyznam, wkurzało mnie to czyszczenie. Ale jak w 2. poście - skręcałam najpierw maksymalnie na jedną stronę i wycierałam, potem na drugą i wycierałam. Tylko że takie wycieranie nie jest zbyt dokładne, bo poszczególne lamelki są nadal brudne.

No ale takie drewniane żaluzje są pięęęęęękne... :roll: , i tworzą ciekawy, ciepły klimat we wnętrzu.

kilka spostrzeżeń dot. drewnianych zaluzji po 10 letnim ich używaniu w mieszkaniu - żaluzje z Ikea:

ogólnie - bardzo je lubiłam, są bez porównania lepsze niż metalowe czy inne, poniewaz dają wizualnie fajny efekt i dobrze się je użytkuje, ale... są niestety "ale"

1. po pierwsze trzeba je zamontować "z głową", tzn najlepiej na ścienie nad oknem tak, aby mozna było otworzyć okno.... ja miałam na oknie zamontowane i okno mi się ni otwierało jak należy :-?

2. na oknie balkonowym też miałam - po ich podniesieniu, na górze tworzył się kilkunastocentymetrowy (kilkudziesięcio chyba nawet) stos deseczek ;)

wniosek - pomieszczenie musi być naprawdę nasłonecznione i nie podnosimy raczej żaluzji .... ja miałam pokojach południowo zachodnich na poddaszu, więc rzadko chciałam odsłaniać całkowicie okna i było OK

a co do czyszczenia, to moim zdaniem na plus zdecydowany:

moje żaluzje montowane były tak, że w ścianie miałam takie zaczepy do których wkładało się całą resztę - i to całe ustrojstwo w miarę zakurzenia wyciągałam, do wanny -> prysznicem, ociekło i wilgotne na okno

piękny zapach drewna, kolor odświerzony... czysciutko i bezproblemowo

czsami tylko jak mi sie te sznureczki poplątały... ale dawałam im radę :)

bardzo podobaja mi sie drewniane zaluzje (niestety mojemu malz nie:( ale udalo mi sie go przekonac i mamy piekne zaluzje w korytarzu - bardzo slonecznym - wygladaja przeslicznie.

Troche sie martwilam ze czyszczenie bedzie uciazliwe ale e-go bardzo mnie pocieszyla ze moge je kapac w wannie:) Gdyz mam rowniez system ze moge je zdjac:)

U nas też zagoszczą drewniane żaluzje, ale w salonie i na feście w kuchni (2,5 m) obowiązkowo shuttersy - uwielbiam je :lol:

http://img205.imageshack.us/img205/3074/shutters.jpg

http://img707.imageshack.us/img707/3852/shuttersbifoldkitchende.jpg

http://img705.imageshack.us/img705/8288/baysideshutters1jpgmedi.jpg