andrzej49 26.08.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Co dolega temu klonikowi palmowemu. Na liściach są jasne plamki. Czubki liści zasychają.Zdjęcia można powiększyć klikając na znaczek http://s.fotosik.pl/webimg/ico/powieksz_zdjecie.gif http://images33.fotosik.pl/324/a5faf52cb1440e51med.jpg http://images28.fotosik.pl/251/c48ae575e2a6b73cmed.jpg http://images31.fotosik.pl/323/0c04f3547aa76e07med.jpg http://images31.fotosik.pl/323/9cd04f90623148d2med.jpg http://images26.fotosik.pl/251/1c2bd7be5f91cbe2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yemiołka 26.08.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Prawdopodobnie za dużo słońca. Radzę przesadzić jesienią w zacienione miejsce, bo w przyszłym roku problem będzie ten sam - wiosenny wzrost i letnia klapa, gdy tylko zacznie przygrzewać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 27.08.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Zasychanie liści może być od słońca, ale te białe plamki na pewno nie. Widziałam takie plamki na innych roślinach i był to mączniak prawdziwy, ale na klonach się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galaktyka 27.08.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Ja mam też klona - tylko że już suszkę - niestety klon nie może być na słońcu, o czym przekonałam się nie tylko na tym przykładzie - mam jeszcze klona jesionolistnego i tricolor - razem z palmowym - 3szt wszystkie po przesadzeniu do cienia odradzają się powoli - ale pierwszy objaw to było właśnie zasychanie końcówek liści - potem całe - wyglądały w końcu jak do wyrzucenia - ale dały radę - w przyszłym roku dojdą do siebie już w pełni - ale zasada jest taka - ciemne liście przyciągają słońce a jasne odbijają - także na południową stronę odmiany o jasnych liściach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 27.08.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Jesli klon posadzony jest na ciężkiej glebie może wystepowac u niego choroba grzybowa (obumieranie pędów). gleba musi być przepuszczalna i niezbyt wapienna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 27.08.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Nasłonecznienie i susza.Klony japońskie lubią dużą wilgotność.Mój ma się dobrze, ale stoi nad samym oczkiem i mikroklimat pomaga znieśc mu pełne słońce, niezbędne do utrzymywania dobrego wybarwienia.Chorób grzybowych nie widzę na Twoim okazie, Andrzeju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 28.08.2008 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Może pryskałeś wodą po liściach, on tego nie lubi.Okaz ładny, chyba nic mu nie jest.Ja mam problem ze swoim - zasychają liście, dwa razy pryskałam Brawo 500 ale nic nie dało. Zastanawiam się, czy to rzeczywiście nie mączniak albo inne robale. CO byście polecili? Dodam, ze w odległości ok 8 m dalej wyschła mi całkiem wierzba Ivo pendula - w ciągu paru tygodni szlag ją trafił. Pryskanie na grzyby nic nie dało. Czy mógł to być jakiś robal który zaatakował te dwie rośliny? Innym roślinom nic nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 28.08.2008 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Rośnie faktycznie w słonecznym miejscu. Zdjęcia klonu dałem z przed 3 tygodni. Teraz duża część liści jest przyschnięta. Kiedy najlepiej go przesadzić w inne (cieniste) miejsce. Jak go podlewać - ilość wody i co ile dni?Na http://www.klony.info/uprawa/ podają "...Jeden z naszych czerwonolistnych klonów palmowych (odmiana Bloodgood) tracił w lecie część liści, w dodatku te, które pozostawały na drzewie były odbarwione i miały podeschnięte końcówki. Okazało się, że była to reakcja fizjologiczna na niedobór potasu w glebie. Podobno to dość częsta przypadłość wśród klonów palmowych. ..." Na wszelki wypadek zrobiłem wczoraj oprysk potasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 29.08.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 U mnie też tak wyglądał, a potem nawet gorzej, bo całe liście zbrązowiały i w końcu zaczęły opadać. Byłam tak zdesperowana, że nie czekałam do jesieni czy wiosny - przesadziłam w środku lata z dużą bryłą ziemi i dosłownie po 1-2 tygodniach pojawiły się nowe listki. Teraz jest piękny, czerwoniutki i ma nowe pędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 01.09.2008 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Przesadziłem go wczoraj z bryłą ziemi w miejsce zacienione. Podsypię pod niego też nawóz jesienny przeznaczony pod drzewa liściaste. Zobaczymy jakie będą efekty. Myślę, że da się go uratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.09.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Bez tego nawozu może i by się dało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 25.11.2008 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Jak zabezpieczyć klon palmowy (jego zdjęcie w pierwszym poście) na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.11.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Czy rzeczywiście bezpośrednie słońce tak mocno wpływa na klony ?Mój od 12:00 jest jest w słońcu .... musze go przesadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 29.11.2008 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Jak zabezpieczyć klon palmowy (jego zdjęcie w pierwszym poście) na zimę. Kto pomoże. Boję się że klonik zmarznie mimo, że jest posadzony 2,5 m. od budynku mieszkalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 15.05.2009 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Przesadziłem go wczoraj z bryłą ziemi w miejsce zacienione. ... Znów na nim pokazują się plamki jak na zdjęciach wyżej. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 16.05.2009 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 moj klon ma dokladnie takie same plamki , wiec podlaczam sie do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 16.05.2009 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Naprawdę nie ma na forum znawców tego zagadnienia? Szkoda mi tego drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 16.05.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 zdecydowanie za dużo słońca i za mało wody,przesadź w zacienione miejsce i tylko czekac,w tym roku już nic się nie zmieni,poczekaj do przyszłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bulinek 17.05.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Mam dokładnie to samo ;/ Możliwe, że to sprawka słońca. Pryskałem go na wszystko i dalej to samo. Jedyne wyjście zdaje się to go przesadzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 17.05.2009 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Damro jak pisałem wyżej klon jest od września ubiegłego roku w miejscu cienistym. Trochę słabego słońca ma wieczorem przez okres 1 - 2 godzin. O wilgoć też dbam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts