robi77 26.08.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 CO najlepiej posypać między tujami aby nie rosły non stop chwasty... Widziałem u sąsiada jakieś brązowe podsypki..chyba kora czy to skuteczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapken1 26.08.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 tak, kora nie pozwala na to, aby rosły chwasty i zatrzymuje wilgoć, jest więc wskazana i praktyczna w ogrodzie.Jej minus, jest lekka i gdy ogród jest na wolnej przestrzeni, może ja zwiać wiatr.Mimo to polecam korę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela27 28.08.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 można wyłożyć podłoże włókniną i na to posypać korę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 31.08.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Czy rzecvzywisice kora jest tak lekka ze poleci z wiatrem przez siatkę do sąsiada? W sprzedaży jestkilka gatunków kora jakby grubsza oraz drobniejsza, ktora jest lepsza ewent. która do czego Może ta grubsza nie zostanie tak łatwo zdmuchnięta przez wiatr . Posadziłam tuje wzdłuz siatki ogrodzeniowej, z lewej i prawej są sąsiedzi, z tyłu siatka graniczy z ląką. Też pomyslam o posypaniu korą bo zielsko rośnie, jednak nie chcę aby sąsiedzi mieli pretensję że moja kora leci do nich. Może ktroś ma dośwaidczena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.08.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 http://forum.muratordom.pl/jakie-jest-dzialanie-kory,t136602.htmhttp://forum.muratordom.pl/folia-pod-kora,t131284.htmhttp://forum.muratordom.pl/kora-czy-da-sie-ja-wykorzystac,t133313.htmhttp://forum.muratordom.pl/swieza-kora-sosnowa,t71196.htm w sumie : Znaleziono 166 wyników na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 01.09.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Dziękuję, przeczytałam. Widzę, że jestes fachowcem nt kory. Nie mam możliwości sama zrobic taką korę a po przeczytaniu wskazanych postów nasunęły się wątpliowści, czy kora oferowana w sklepach ogrodniczych jest wystarczająco pozbawiona szkodliwych składników, przy zakupie test z posadzeniem sałaty raczej odpada, pozostaje miec zaufanie że nie sprzedadzą nam kory która może zaszkodzić roślinom. Przy okazji pytanie o nawóz, otóz trochę nie mam odwagi zastosować obornika w swoim ogrodzie ze względu na zapach gdzyż sąsiedzi są bliziutko zabudowa szeregowa,( graniczymy siatkammi i wszystko widac i czuć co u sąsiada się dzieje,) czy nawozy sztuczne w takiej sytuacji wystarczą? Również pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 03.09.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Za moją działką jest pole. Chwasty się sieją straszliwie. Całość jest na górce, więc wieje super. Wzdłuż płotu mam posadzone tuje. Właśnie żeby nie przerastały mi chwasty wyłożyłam cały pas pod tujami tkaniną ogrodniczą i wysypałam dość grubą korą. Efekt osiągnięty. Chwaściory nie rosną. Kora nie odlatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 03.09.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 A ja posadziłam barwinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 09.09.2008 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Czy mogę skoszoną trawę sypać pod thuje? Słyszałem że zapobiegnie chwastom, trzyma wilgoć i po skompostowaniu bedzie swoistym nawozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 09.09.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 ja sypię pod wszystkie krzewy i drzewa, nie tylko pod thuje, u mnie rosną rośliny przede wszystkim kwaśnolubne i obojętne, czasem zasypuję warstwę skoszonej trawy igliwiem żeby napowietrzyć, szybko robi się z tego kompost. Sama trawa może się dłużej rozkładać. Koszę co 2,3 tygodnie i jak podsypuję skoszoną to po poprzedniej nie ma śladu. Nawóz i ściółka świetna, chwasty nie rosną, ale za to jest mnóstwo ślimaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 01.10.2008 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Wsadziem tuje teraz w październiku....sypac odrazu kore pod nie.... czy tak jak poradzil wczesniej kolega jakas tkanina ogrodnicza na ziemie a dopiero potem kore.... i czy lepiej poczekac do wiosny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 01.10.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Teraz podsyp. Może być z agrowłókniną. Dodatkowa warstwa ściółki (kory) zabezpieczy korzenie przed przemarzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 02.10.2008 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 A ile kory sypać....mam 45 tui brabant sadzone od siebie co 80 cm.Jaka grubość sypać kory i jak daleko obok....tylko w pobliżu korzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 29.10.2008 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Ile mniej więcej powinienem tej kory kupić? Mam jakieś 70 metrowy szpaler tuj ,5 metra od siatki sąsiada i 0,5 metra do wewnątrz. Jak wyliczyć ile worków kory kupić. Jaka grubość sypać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 16.03.2009 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Czy sypiąc korę powinienem tylko sypać koło pnia drzewka czy najlepiej usypać cały pas ...szpaler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.03.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Syp tam, gdzie chcesz przyhamować wzrost chwastów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 16.03.2009 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 a nie ładniej będzie oddzielić od trawnika plastikowym płotkiem wbitym w ziemie i od plotka do ogrodzenia posypać korą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Najładniej będzie robienie obrzezenia z kostki granitowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 17.03.2009 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Docelowo pewnie tak...ale nie mam na razie kaski na to aby kłaść na posesji kostkę brukowa...ale tuje juz posadziłem bo zależy mi aby jak najszybciej urosły... Wiec taki mały plastikowy płotek na obrzeza to rozwiązanie tymczasowe. PS.Powinienem najpierw dokładni wypielić wokół krzaczków zanim posypie kora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 17.03.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 A mnie zaciekawil barwinek Stokrotki (kilka postow wyzej). Czy taki barwinek nie zabierze wartosci odzywczych malej tuji? Ale moze warto go wysiac/posadzic pod duzymi iglakami? Czeka mnie kupno tysciaca litrow kory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts