Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podsyp pod thuje

Recommended Posts

Czy rzecvzywisice kora jest tak lekka ze poleci z wiatrem przez siatkę do sąsiada?

W sprzedaży jestkilka gatunków kora jakby grubsza oraz drobniejsza, ktora jest lepsza ewent. która do czego Może ta grubsza nie zostanie tak łatwo zdmuchnięta przez wiatr .

Posadziłam tuje wzdłuz siatki ogrodzeniowej, z lewej i prawej są sąsiedzi, z tyłu siatka graniczy z ląką. Też pomyslam o posypaniu korą bo zielsko rośnie, jednak

nie chcę aby sąsiedzi mieli pretensję że moja kora leci do nich. Może ktroś ma dośwaidczena. :)

Dziękuję, przeczytałam. Widzę, że jestes fachowcem nt kory. Nie mam możliwości sama zrobic taką korę a po przeczytaniu wskazanych postów nasunęły się wątpliowści, czy kora oferowana w sklepach ogrodniczych jest wystarczająco pozbawiona szkodliwych składników, przy zakupie test z posadzeniem sałaty raczej odpada, pozostaje miec zaufanie że nie sprzedadzą nam kory która może zaszkodzić roślinom. Przy okazji pytanie o nawóz, otóz trochę nie mam odwagi zastosować obornika w swoim ogrodzie ze względu na zapach gdzyż sąsiedzi są bliziutko zabudowa szeregowa,( graniczymy siatkammi i wszystko widac i czuć co u sąsiada się dzieje,) czy nawozy sztuczne w takiej sytuacji wystarczą?

Również pozdrawiam :)

Za moją działką jest pole. Chwasty się sieją straszliwie. Całość jest na górce, więc wieje super. Wzdłuż płotu mam posadzone tuje. Właśnie żeby nie przerastały mi chwasty wyłożyłam cały pas pod tujami tkaniną ogrodniczą i wysypałam dość grubą korą. Efekt osiągnięty. Chwaściory nie rosną. Kora nie odlatuje.

ja sypię pod wszystkie krzewy i drzewa, nie tylko pod thuje, u mnie rosną rośliny przede wszystkim kwaśnolubne i obojętne, czasem zasypuję warstwę skoszonej trawy igliwiem żeby napowietrzyć, szybko robi się z tego kompost. Sama trawa może się dłużej rozkładać. Koszę co 2,3 tygodnie i jak podsypuję skoszoną to po poprzedniej nie ma śladu. Nawóz i ściółka świetna, chwasty nie rosną, ale za to jest mnóstwo ślimaków

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 months później...

Docelowo pewnie tak...ale nie mam na razie kaski na to aby kłaść na posesji kostkę brukowa...ale tuje juz posadziłem bo zależy mi aby jak najszybciej urosły...

Wiec taki mały plastikowy płotek na obrzeza to rozwiązanie tymczasowe.

PS.

Powinienem najpierw dokładni wypielić wokół krzaczków zanim posypie kora ?