Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podsyp pod thuje

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Ja też sypałam korą ale niestey niewiele jej w tym roku zostało ( psy, wiatr) musimy w tym roku kupić znowu ogromne ilości. Zastanawiam się tylko czy wysypując korę nie tworzymy wymarzonych warunków dla wszelkiego robactwa(mokro i ciepło) czy ta nasza chęć ułatwienia sobie sprawy nie obruci się przeciwko nam gdy tuje zaczną nam chorować?

• 6 months później...
a robiłaś jakiś np. płotek obdzielający od trawnika ?

Wiatr tak bardzo rozdmuchuje korę ?

jak w miarę często podlewasz to nie powinien.... A z tego co wyczytałem to najlepiej kupić dwa rodzaje.... drobną na spód i grubszą na wierzch.

Najładniej będzie robienie obrzezenia z kostki granitowej :D

a najtaniej? ;)... brukowa? Jakie zagrożenia gdy jej nie obsadzę na piasku i cemencie tylko w kopię w ziemię?

Kostka powinna być osadzona na suchym betonie, inaczej bedzie się rozjezdżać gdy np. tam stąpniesz albo ziemia rozmarznie.

Oczywiście obrzeże można zrobić ze wszystkiego - kwestia estetyki, wygody, pieniędzy i dostępności. Tanie, ale niezbyt trwałe i wygodne rozwiązanie to ułożenie na wierzchu gleby poziomo niekorowanych pni sosny, pod którą wkopano pas folii - folia po to by trawa nie przerastała pod krzewy a pieńki -aby kora się nie wysypywala na trawę.

• 4 weeks później...
Czy ktoś z was miał taki problem. W tym roku w maju posadziłem 130 thui i obsypałem je korą i w październiku dosypałem kory,,athena z obi,, , dziś oglądałem drzewka i pod nową kora zauważyłem biały sypki nalot jak pleśn, gdy ruszyłem korę to ten nalot się pyli. Mam pytanie co to i czy roślinki są bezpieczne. poradźcie coś.