Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drzewa do ogrodu?

Recommended Posts

"kupiłem dom o powierzchni 300 m2. jakie meble w nim umieścic?" :wink:

musisz doprecyzować pytanie...

1. Jaka masz glebę - inne drzewa na piaski, inne na glinę, jakie pH?; jakie drzewa rosna w okolicy w stanie naturalnym?

2. gdzie jest twoja działka? nad morzem, wzdluż zachodniej granicy, koło Poznania i Wroclawia mozna probowac z innymi gatunkami niz np w gorach czy okolicy Suwałk...

3. Jaki masz " w o gule" pomysł na ogród??? jakis szkic może wrzucisz...

4. Kwestia finansowa - sa drzewa tansze i droższe...

Najlepszy sposób, to posadzić to, co rośnie w okolicy. I nie tylko drzewa, ale i krzewy - czeremchy, trzmieliny pospolite, bez czarny, tarninę, jezyny, leszczynę.

Zrobisz wspaniałe siedlisko dla drobnych zwierząt: bazantów, zajecy, moze sarna się zadomowi.

Podłączę się do pytania. Niestety moja działka to tylko 1100m2, więc zaszaleję tylko z jednym większym drzewem, wokół którego chciałabym budować oś ogrodu. Gleba gliniasta, pd-zch Polski. Wszystko, co mi się podoba (buki, wiązy, tulipanowce) jest strasznie wielka. Sadzić i niech się przyszłe pokolenia martwią, czy jednak wyszukać coś, co dorasta max do 15m?

W którymś wątku nt. drzew ktoś podawał przydatny link http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=380, wydrukowałam sobie całą serię artykółów o drzewach do ogrodów (nr 2,3,4,5/2004)

Sama się będę zastanawiać :-).

Niby mam projekt ogrodu, ale mam zapędy do jego modyfikacji :-) - życie :-).

Pani Koalo - mamy tożsame problemy :-) ze względu na lokalizację :-).

Tulipanowiec w odmianie Fastigiata nie bedzie miał szerokiej korony.

Wiąz "Wredei" jest tez wąskokolumnowy, a "Camperdownii" - płaczący

Buki - są wielkie - ale stuletnie :) a poza tym mniejsze odmiany - płaczace, kolumnowe,kolumnowe-płaczace.

Może katalpa - nie rośnie wysoka ale ma szeroką koronę.

Ja mieszkam na mazowszu, ziemi na szczęście mam chyba dobrą, chociaż nie znam się na tym.. Gleba jest czarna, wokół działki rasną jakieś brzozy, sosny, lipy. Wcześniej rosła tu dzika trawa. W sumie teraz też jest, ale bardziej zadbana... Te buki są fajne. Jeszcze zastanawiam się nad brzozami ( są śliczne) i coś do tego posadzić.