ralf1 26.08.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam,Za domem dokupiłem sporą działkę (3000m kw), już ją połączyłem z moją. Chciałbym część tej działki obsadzić drzewami. Jakie proponujecie? Zastanawiam się nad większością brzóz i trochę jakiś świerków. Jak to wygląda u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 27.08.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 "kupiłem dom o powierzchni 300 m2. jakie meble w nim umieścic?" musisz doprecyzować pytanie... 1. Jaka masz glebę - inne drzewa na piaski, inne na glinę, jakie pH?; jakie drzewa rosna w okolicy w stanie naturalnym? 2. gdzie jest twoja działka? nad morzem, wzdluż zachodniej granicy, koło Poznania i Wroclawia mozna probowac z innymi gatunkami niz np w gorach czy okolicy Suwałk... 3. Jaki masz " w o gule" pomysł na ogród??? jakis szkic może wrzucisz... 4. Kwestia finansowa - sa drzewa tansze i droższe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Najlepszy sposób, to posadzić to, co rośnie w okolicy. I nie tylko drzewa, ale i krzewy - czeremchy, trzmieliny pospolite, bez czarny, tarninę, jezyny, leszczynę.Zrobisz wspaniałe siedlisko dla drobnych zwierząt: bazantów, zajecy, moze sarna się zadomowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 29.08.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Podłączę się do pytania. Niestety moja działka to tylko 1100m2, więc zaszaleję tylko z jednym większym drzewem, wokół którego chciałabym budować oś ogrodu. Gleba gliniasta, pd-zch Polski. Wszystko, co mi się podoba (buki, wiązy, tulipanowce) jest strasznie wielka. Sadzić i niech się przyszłe pokolenia martwią, czy jednak wyszukać coś, co dorasta max do 15m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 29.08.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 W którymś wątku nt. drzew ktoś podawał przydatny link http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=380, wydrukowałam sobie całą serię artykółów o drzewach do ogrodów (nr 2,3,4,5/2004) Sama się będę zastanawiać . Niby mam projekt ogrodu, ale mam zapędy do jego modyfikacji - życie . Pani Koalo - mamy tożsame problemy ze względu na lokalizację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Tulipanowiec w odmianie Fastigiata nie bedzie miał szerokiej korony. Wiąz "Wredei" jest tez wąskokolumnowy, a "Camperdownii" - płaczący Buki - są wielkie - ale stuletnie a poza tym mniejsze odmiany - płaczace, kolumnowe,kolumnowe-płaczace. Może katalpa - nie rośnie wysoka ale ma szeroką koronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ralf1 01.09.2008 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Ja mieszkam na mazowszu, ziemi na szczęście mam chyba dobrą, chociaż nie znam się na tym.. Gleba jest czarna, wokół działki rasną jakieś brzozy, sosny, lipy. Wcześniej rosła tu dzika trawa. W sumie teraz też jest, ale bardziej zadbana... Te buki są fajne. Jeszcze zastanawiam się nad brzozami ( są śliczne) i coś do tego posadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts