Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZENOBIA G1 I CAŁA NASZA RODZINKA-KOMENTARZE..:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pompa ciepła fajna sprawa. Dzisiaj ceny juz sa w miare korzystne i mona sie pokusic. Do tego obowiązkowo rekuperacja. ok 40 procent ciepla ucieka tak po prostu przez wentylacje grawitacyjna, wietrzenie itp. Taki rekuperator daje spore oszczednosci. Co do kolektorow, to bylam "za" tym udziwnieniem, az sobie policzylam wszystko. Kolektory mają male wydajnosci, sa ciagle drogie, a ich krotka zywotnosc sprawia, ze narazie nie ma sie co w to bawic. Pozatym pompa ma na tyle dobra wydajnosc, ze ogrzeje wode uzytkową i dom wiec lepiej z niej korzystac, jak juz jest. Na kolektory mozna sobie co nawyzej zrobic instalacje. Jak bedą dawali je za darmo to wtedy brac.

Pompa ciepła fajna sprawa. Dzisiaj ceny juz sa w miare korzystne i mona sie pokusic. Do tego obowiązkowo rekuperacja. ok 40 procent ciepla ucieka tak po prostu przez wentylacje grawitacyjna, wietrzenie itp. Taki rekuperator daje spore oszczednosci. Co do kolektorow, to bylam "za" tym udziwnieniem, az sobie policzylam wszystko. Kolektory mają male wydajnosci, sa ciagle drogie, a ich krotka zywotnosc sprawia, ze narazie nie ma sie co w to bawic. Pozatym pompa ma na tyle dobra wydajnosc, ze ogrzeje wode uzytkową i dom wiec lepiej z niej korzystac, jak juz jest. Na kolektory mozna sobie co nawyzej zrobic instalacje. Jak bedą dawali je za darmo to wtedy brac.

dobra uwaga. Nie dalej jak w czwartek byłam w firmie VIESSMAN i rzeczywiście pompa ciepła świetnie nadaje sie z mechaniczną wentylacją. Moja poczatkowa wersja to był: kominek z płaszczem wodnym+kolektory wspomagające ogrzanie wody+ mały piecyk na prąd ( który współpracowałby z kominkiem). Niestety nie mam gazu na działce. Naczytałam sie sporo, rozmawiałam....i średnio zdawało to egzamin..... Spłacajac kredyt nie zależy mi na wysokich rachunkach za prąd....i stąd decyzja o pompie ciepła - ostateczna wycena z mechaniczną wentylacją to 39 tyś. Popma ogrzewa pomieszczenia+ wodę , a mechaniczna wentylacja ogranicza umykanie naszego ciepełka.

ja na razie nie nastawiam sie na pompe bo mam gaz. ale jakby przyszło co do czego to zawsze można przerobic. mam podlogowke i rekuperator - w sumie optymalnie.

co do solarów to mam podobne zdanie. jak mi zaplacą nie ma sprawy. płacić samemu - bezsensu. zwraca sie dokłądnie wtedy kiedy kończy sie ich żywot. ostatnio rozmawiałam z moim instalatorem. powiedzial ze juz lepsza taka mala pompa woda-powietrze - przynajmniej dziala w dzien i w nocy.

Glamcia, jesteś niesamowita, jeszcze nawet nie zaczęłaś budować, a już masz mieszkanie umeblowane. :o :lol: :wink:

Brawo, potem będzie Ci łatwiej podejmować decyzję.

właśnie dopracowuję szczegóły..... baterie do zlewów.

Aż się wstyd przyznać, ale okna kupione, drzwi kupione, marmury zaamówione, wanna i prysznic zamówiony, meble kuchenne zamówione i wpłacona kaucja....

ja tak buduję się na odwrót.... :)

Kurka wodna...jak Tobie jest wstyd, to ja powinnam się po ziemię zapaść. :oops: :lol:

Jakoś nic nie miałam tak wcześnie nic na tip top ustalonego. :oops:

A masz gdzie to wszystko składować? :roll:

składuję część w firmach u których kupiłam...tak jest z oknami i drzwiami i bramą garażową.

Meble kuchenne będą gotowe na przełom maja i czerwca,wanna i prysznic jest u mojej babci.Marmury przyjadą jak będą juz potrzebne. Nie zdecydowałam sie jeszcze na marmur na blat w kuchni i na kominek...

A właśnie a jak Twój kominek??