Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZENOBIA G1 I CAŁA NASZA RODZINKA-KOMENTARZE..:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oooo

czyli moja wersja wygrała boje?? fajnie, czuję się doceniona :p :p :p

nio..... musiałam się przespać z tymi rysunkami.... i wydał mi sie najbardziej sensowna... wykorzystałam tez nitubagi ściankę na środku salonu, która oprócz tego,że ta krótsza część jest ścianą nośną i musi zostać...to jeszcze oddzieli część roboczą domu od częśći salonowej. :)

dla Ciebie:

http://www.hallmark.com/webapp/wcs/stores/servlet/ecard|10001|10051|664858|147551;-102001;11443;-102034;183075|ecard|P1R8S|ecards?&totalCategories=22&sortBySelect=&categoryId=183075

:)

Glamuś ,wiecie już z czego budować?bo jeśli się zastanawiacie to namawiam was na ceramikę-czyli porotony i porothermy i inne,a właściwie konkretnie POROTON szlifowany na klej-mało znany ale suuuper,nasi murarze od kiedy u nas się zetkneli z tym cackiem to już tylko na tym jadą,(właśnie budują całe osiedle ) ,bo to jest 2 razy tańsze a dla wykonawcy 100 razy wygodniejsze i szybsze,u nas mury powstały własciwie w dwa dni a wygląda to tak ;

ten poroton jest specjalnie szlifowany (o cm wyższy niż nieszlifowany) i cena za sztukę podana jest już z klejem(do którego dolewa się tylko wody-czyli spora oszczędność na piachu i czasie potrzebnym do kręcenia zaprawy) pierwsza warstwa cegły kładziona jest na zaprawie (żeby dobrze wypoziomować ) a reszta leci już prościutko jak pd linijeczki ,polega to na tym że bierze się porotn namacza w wannie z klejem i kładzie jak puzzelka-gotowe,sama to robiłam bo to czysta przyjemność!polecam ,jakbyś chciała kontakt do Pana który nam sprowadził to cacko to prześlę Ci na priva

cena coś około 5 zł za szt z klejem(jakoś tak)

Glamuś ,wiecie już z czego budować?bo jeśli się zastanawiacie to namawiam was na ceramikę-czyli porotony i porothermy i inne,a właściwie konkretnie POROTON szlifowany na klej-mało znany ale suuuper,nasi murarze od kiedy u nas się zetkneli z tym cackiem to już tylko na tym jadą,(właśnie budują całe osiedle ) ,bo to jest 2 razy tańsze a dla wykonawcy 100 razy wygodniejsze i szybsze,u nas mury powstały własciwie w dwa dni a wygląda to tak ;

ten poroton jest specjalnie szlifowany (o cm wyższy niż nieszlifowany) i cena za sztukę podana jest już z klejem(do którego dolewa się tylko wody-czyli spora oszczędność na piachu i czasie potrzebnym do kręcenia zaprawy) pierwsza warstwa cegły kładziona jest na zaprawie (żeby dobrze wypoziomować ) a reszta leci już prościutko jak pd linijeczki ,polega to na tym że bierze się porotn namacza w wannie z klejem i kładzie jak puzzelka-gotowe,sama to robiłam bo to czysta przyjemność!polecam ,jakbyś chciała kontakt do Pana który nam sprowadził to cacko to prześlę Ci na priva

cena coś około 5 zł za szt z klejem(jakoś tak)

Hejka

Dzięki, ale my budujemy z Ytonga. Nawet dobrała firmę specjalistyczną,polecaną przez producenta Xella. Wielu naszych znajomych buduje tą techniką i są bardzo zadowoleni, czego i Tobie życzę.

Powiedz mi jakie wybieracie piec?

Ja mam z tym problem...jestem napalona na pompę ciepła...ale to zależy od finansów , które nam zostana. Nie braliśmy wielkiego kredytu i część będziemy finansować z bieżących pieniędzy. Mam nadzieję,że wystarczy nam na pompę, bo nie mam gazu i w grę wchodziłby piec na prąd lub ekogroszek.

U nas tez nie ma dostępu do gazu więc też do wyboru mieliśmy ekogroszek lub pompa,wybór padł na pompę,mam nadzieję że to dobry wybór :roll: ,bo fakt że kosztowny,choć nie tak jak to zwykle wszyscy głoszą ,cena zależy od tego czy odwiert czy kolektor poziomy (odwiert to zależnie od matraża do ogrzania ,u nas 20 tyś a kolektor poziomy ,czyli wykop i położenie rur to koszt ok 6-7 tyś zł) poza tym już tylko pompa (najdroższą jaką widzieliśmy to 36 tyś) i odbiornik górny ,czyli podłogówka ,ale to koszt który jest przy każdej instalacji więc instalacja pompy(z podłączeniem) to jakieś 40 tyś to nie jest mało ale zdaje się że piece na eko-groszek nie wiele są tańsze i raczej bardziej zawodne(taka jest moja wiedza)sprawa warta przemyślenia

U nas tez nie ma dostępu do gazu więc też do wyboru mieliśmy ekogroszek lub pompa,wybór padł na pompę,mam nadzieję że to dobry wybór :roll: ,bo fakt że kosztowny,choć nie tak jak to zwykle wszyscy głoszą ,cena zależy od tego czy odwiert czy kolektor poziomy (odwiert to zależnie od matraża do ogrzania ,u nas 20 tyś a kolektor poziomy ,czyli wykop i położenie rur to koszt ok 6-7 tyś zł) poza tym już tylko pompa (najdroższą jaką widzieliśmy to 36 tyś) i odbiornik górny ,czyli podłogówka ,ale to koszt który jest przy każdej instalacji więc instalacja pompy(z podłączeniem) to jakieś 40 tyś to nie jest mało ale zdaje się że piece na eko-groszek nie wiele są tańsze i raczej bardziej zawodne(taka jest moja wiedza)sprawa warta przemyślenia

To tanią macie wycenę pompy. U mnie wyceny nie schodzą poniżej 57 tyś... możesz podać mi nazwę na priwa jaką bierzecie firmę... skoro jesteście pod Poznaniem ...tak jak my..to może robiąc 2 pompy wyciągniemy jakiś rabacik...:)

Cieszę się,że znalazłam kolejnych zwolenników pompy ciepła...:)

Hej

Widzę nowe zmiany i przyznam szczerze, że przeraża mnie ta klitka-łazienka, drugi minus- nie ma wejscia bezpośrednio do kuchni, tylko przez salon.

Kuchnia to jest oryginalny projekt biura archipelag, natomiast w tym nowym projekcie łazienka jest 3 razy większa od oryginalnego projektu Archipalagu. Tak wygląda projekt domu, który kupiłam. :)

http://images34.fotosik.pl/400/39e6aaf67070ad7b.gif

ooo już lepiej

Jeszcze jedno zapytam: czy wiatrołap jest otwarty? czy zamkniety?

a te drzwi do salonu z korytarza na dole to ma być harmonijka? czy przesuwne?

Właśnie nie wiem.. co z drzwioami przy wiatrołapie... Pomyślałam,żeby drzwi do salonu zrobnić przesuwane, które chowałyby sie w ścianę.... i ocieplić je od spodu,żeby już nie stawiać kolejnych drzwi i ścian....

no chyba,żeby tak...:)

http://images33.fotosik.pl/406/1d8288b1f89f53da.gif

No już lepiej chyba.

Nie chcesz drzwi zewn.otwieranych na zewnątrz? więcej miejsca będzie w wiatrołapie. No i szafy przerzuciłabym na drugą ścianę.

Tak, drzwi będą otwierane na zewnątrz.... to jest pierwsza rzecz jaką zmieniłam w biurze projektowym. Tylko zapomniałam nanieść na rysunek. :)

Dzień dobry i dziękuję za kilkudniowe wsparcie i podpowiedzi ;)