Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bidet w ma?ej ?azience

Wujek

Recommended Posts

Rozwiązaniem może być zastosowanie urządzenia wielofunkcyjnego - jak deska sedesowo-bidetowa. Produkuje ją pod nazwą Dusche WC - firma GEBERIT (artykuł w MURATOR PLUS http://site.murator.amg.net.pl/technika/index.xml/_m=1/lang=PL/_a=2225/;500837-464747-71243 ). Ma również coś takiego firma ROCA POLSKA http://www.roca.pl i prawdopodobnie firma ORAS. Nie wiem jak inne firmy, ale w ofercie ROCA DESKI SEDESOWO-BIDETOWE MULTICLIN kosztują bez podatku VAT 2384,00 zł, a cały komplet z miską ustępową 9499,00 żł. Podałem ile mogłem. Może ktoś rozszerzy tą odpowiedź. Sam jestem ciekaw czy można na rynku znaleźć coś tańszego.

Można i takie deski, ale to są bajery dla bogaczy. W małej łazience robisz sobie baterię prysznicową (oczywiście z wyginanym wężem) obok sedesu i po zawodach. Są takie specjalizowane baterie z chowającym się wężem i takie rozwiązanie jest chyba optymalne. A propos ciekawostek, to gdzieś widziałem kombajn do małej łazienki - umywalka, sedes, szafka w jednym, a obok sedesu wspomniana bateria, więc dochodzi funkcja bidetu.

Prawdopodobnie na cenę wpływa opłata za nowość, jak funkcja suszenia. Napewno gdyby ceny były niższe zainteresowanie tymi deskami byłoby bardzo duże. Szkoda, że producenci, szczególnie polscy, nie pomyśleli o potrzebach osób mieszkających w budynkach wielorodzinnych (nie koniecznie zamożnych).

W swojej małej łazience masz prawdopodobnie umywalkę obok muszli klozetowej. Proponuję zamontować do tej umywalki baterię ze "słuchawką" prysznicową/bidetową (ja mam firmy ORAS)na wężu pozwalającym użuwać jej jako substytut bidetu. Koszt: około 200 zł.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

W Poradniku Budowlanym MÓJ DOM Numer 3/2002 (31) przedstawione są przykłady urządzenia małej łazienki:

1. Dużą kabina prysznicowa, spora wanna i wygodna umywalka, WC, a wszystko na minimalnej powierzchni 3,7 m2.

2. WC, wanna, kabina prysznicowa, ściśle do siebie przylegają, nawet mają wspólną armaturę,

3. Przy krótkiej ścianie wanna o specjalnym kształcie umożliwiającym otwieranie drzwi.

Nie ma tam bidetu, ale można nad tym pomyśleć a miejsce się znajdzie.

Niestety na stronie http://www.mojdom.pub.pl/

jeszcze tego numeru nie ma.

• 8 years później...
  • 6 months później...