dudezm 28.08.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Witam, po wielu, wielu poszukiwaniach, decyzjach podjętych na 100% i nieoczekiwanych zmianach tych decyzj,i trafiliśmy z żoną na Alter Ego: http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=398 Dom ten idealnie wpasowuje się w naszą działkę, zarówno rozmiarami jak i usytuowaniem względem stron świata. Nowoczesna bryła pewnie nie wszystkim się spodoba ale nam odpowiada. Nasze główne kryteria to:- pow. do 140m2- garaż poza bryłą domu- pokój gościnny/gabinet na dole- duży salon Szukam osób, którym ten projekt również wpadł w oko, a może są tacy, co już go wybudowali/budują? Chętnie poznam Wasze opinie o Alter Ego, co Wam się w nim podoba a co nie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 28.08.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 to może ja wrzucę zdjęcia http://images46.fotosik.pl/6/2328e4b39936d305.jpg http://images31.fotosik.pl/352/245a64f60f48f544m.gif1. wiatrołap - 3.0 m22. hall + salon z jadalnią - 43.2 m23. kuchnia - 11.1 m24. pokój - 8.2 m25. łazienka - 3.0 m26. pom. gospodarcze - 6.6 m27. garaż - 20.3 m2 http://images49.fotosik.pl/6/68c5a72a804ad5cdm.gif8. hall - 8.3 m29. pokój - 11.7 m210. pokój - 12.5 m211. pokój - 12.5 m212. łazienka - 9.6 m213. garderoba - 1.8 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudezm 04.09.2008 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Podciągam Może ktoś podpowie, jaki dach będzie łatwiej wykonać, taniej i "cieplej". Taki jak w oryginale pojektu, ze ścianą szczytową wyniesioną ponad połać dachu czy może taki jak na zdjęciu poniżej (zdjęcie z dziennika Irmy, mam nadzieję że się nie obrazi)http://lh4.ggpht.com/dudezm/SL-4EoR-xmI/AAAAAAAAAqQ/hStyoLIjjU8/s400/elewacja.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 12.09.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 buu nikt nic nie napisze?? Nie wierze, że nikt nie ma nic do powiedzenia. Zacznę od tego, że posta napisał mężuś, który dopiero zaczyna swoje postowanie na forum, choć czyta już od bardzo dawna. Więc co by trochę podciągnąć temat dodam moją opinię: 1. Projekt trochę nietypowy, bo nowoczesna bryła budynku. 2. Mamy wątpliwości co do okna w łazniece - po co ono takie duże, dlatego lepszym rozwiązaniem wydaje się poszerzyć pokój i okno dać własnie tam (nawet zwykłe a nie balkonowe) a w łazience normalne. Ta samo rozwiązanie zastosować z tyłu w pokojach. W ten sposób można zrezygnować z okien dachowych, które wyjdą chyba drożej od okien elewacyjnych 3. Pokoik na dole mały, ale i tak super że tam jest. Lepszy taki mały niż żaden. Tylko to okno na całą szerokość pokoju . Zmniejszyć! 4. Kuchnia nie posiada spiżarki, więc może ją zrobić pod schodami? Szafę natomiast dać w miejsce tych fajnych luksfer. I na dodatek drzwi szafy z luster Fajnie się prezentują te luksfery, dają one światło na korytarz i dają wrażenie większej przestrzeni, no ale cóż jak spiżarka jest ważna! ufff muszę zapytać męża co jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 26.09.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Witajcie ja właśnie dziś trafiłam na ten projekt i bardzo mi się podoba. Może przez te wizualizacje na stronie IGN? Też pozmianiałabym "żygowniki" na okna, a dodatkowo w miejsce drzwi szklanych przy jadalini dałabym okno. Drzwi podobaja mi się bardziej, ale byłyby na bok działki, gdzie blisko do sąsiada . Obejrzałam dziennik Irmy (projekt indywidualny, ale podobny) i ALTER EGO podoba mi się coraz bardziej, gdy na jej zdjęciach widze, jak to wszystko może fajnie wygladać. Mam nadzieję, ze odezwą się ludzie, którzy ALTER EGO budują lub zbudowali. My mamy jednak pewien problem z nowoczesnością - nasz projekt musi byc zaakceptowany przez konserwatowa zabytków... Ale może zmiana kolorów na barzdiej tradycyjne pomogłaby . Myślę dalej nad projektem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudezm 26.09.2008 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Już trochę straciłem nadzieję że ktoś się odezwie Nie wiem czy widziałaś osiedle Parkowe Wzgórze w Krakowie - znajdź ich stronę - mają sporo fotek. Stylistycznie bardzo podobne. Co do wyglądu elewacji to obkładanie całości płytką elewacyjną nie bardzo mi się podoba. Dużo lepiej wyglądają te domki otynkowane i pomalowane, no ale to nie problem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 29.09.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 No piękne to osiedle jest!. Kurczę, coraz bardzioej mi sie podoba ten styl i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że niestety nie przejdzie w naszym przypadku. Prawdobodobnie będziemy musieli robic indywidualny projekt - przystosowanie nowoczesności do wymagań jakie musimy spełnic... ALTER EGO mnie mnocno zainspirował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 29.09.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 dudezm, czy Wy juz zaczęliscie bodować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudezm 29.09.2008 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Niestety tak pięknie nie jest CZekamy na warunki zabudowy (które powinny być w tym tygodniu). Jak będzie wszystko ok to zamawiamy projekt i pod koniec października do architekta po adaptację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 20.12.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 To może napisze, że mamy już zakupiony projekt . Mąż kupił go na naszą drugą rocznicę ślubu: 21/11/2006. Projekcik dogorewa u architekta i lada dzień będzie złożony do Urzędu Oj, ile ja sie wyczekałam na ten moment Ktos buduje / zamierza / coś sądzi na jego temat??? Zmiany: - powiekszony pokój kosztem łaznienki (przesunięta ścianka ok 0.5m) - powiększony garaz do 4m w środku i wydłużona kotłownia o ok. 0.6m - rezygnacja ze wszystkich okien dachowych na szczytowe - kominek jest nadal w miejscu gdzie jest zaprojektowany, ale to może ulec zmianie podczas budowy (tak myślę) i może będzie w miejscu gdzie teraz na wizulce są luksfery. Będzie to centralne miejsce domu i jak wiadomo lepsza pozycja wyjściowa jeśli chodzi o ogrzanie domku. Ciągle się zastanawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaskm 13.02.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witamrównież kupiliśmy projekt domku - niezmiernie się nam podobał ale i również ze względu na układ naszej działki był to jeden z niewielu projektów które tam pasował. kilka zmian się pojawi - są u architekta- robimy między innymi spiżarkę obok kuchni kosztem części wiatrołapu i garderobę na holu poddasza. mam pytanie czy mogę zapytać o ceny za jakie stawialiście ten domek - stan surowy i jakie materiały. za chwilę występujemy o PB i potem myślę, że zaczniemy; teraz kalkulujemy koszty.dziękuję z info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 13.02.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 O jak fajnie, że się ktoś dołączył! My tydzień temu złożyliśmy papiery o pozwolenie na budowę, więc wcale nie jesteśmy tak do przodu.Zmiany jakie zrobiła nam architekt są niewielkie. Tłumaczyła to tym, że wszystko można zmienić podczas budowy. Mamy okna w ścianach szczytowych zamiast jednego balkonowego tzn jedno okno w łazience i drugie w sypialni. Na drugiej stronie sytuacja podobna, ale trochę przeszkadza ten komin. Nie wiemy jak to bedzie jeszcze dokładnie, ale zdecydujemy się chyba na 3 okna: 1 w sypialni z lukarną a 2 mniejsze w pokoju z kominem. Będziemy mieć na pewno ścianę dwuwarstwową. Stawiamy na Ytong (bo w niezłej cenie) + 15 styro. W następnym tygodniu musimy kupic materiał. Stal mamy już kupioną. W sumie to tyle co na razie mamy. Aaa i jeszcze ekipe już mamy umówioną i kierownika.Napiszcie jak te Wasze zmiany wyglądają, bo ciekawi mnie ta spiżarka i garderoba. Jak możecie to umieście jakiś poglądowy rysunekNarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaskm 13.02.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 jak mi się uda to podłączę jakieś rysunki.wiele zmian nie poczyniliśmy. Jak pisałem kosztem części wiatrołapu do kuchni dodaliśmy małą spiżarkę - drziw przesuwne; wydłużylismy garaż przesuwając ścianę tylną do końca elewacji tak że jest jeszcze jedno pomieszczenie gospodarcze i tu skopiowaliśmy okno okrągłe jak na froncie obok drzwi wejściowych. u góry w przestrzeni nad schodami przedłużamy hol do granicy schodów i tam będzie garderoba okna zostały tylko aby doświetlić holl górny dodamy świetlik z góry tak że na elewacji nad oknem środkowym pojawi się jeszcze jedno. cała reszta jak na projekcie. planujemy ruszyć ok. czerwca jak będzie pozwolenie i sprawy kredytowe. Chcemy zrobić ogrzewanie podłogowe na pewno na dole i w łaźnience u góry z wykorzystaniem pompy ciepła i solara dla ogrzewania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 09.03.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Podciągam temat - bardzo mi się ten projekt podoba, czy wkleicie zdjęcia lub linki do swoich budów czy też zmienione rysunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christopher_Krzychu 21.03.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Do teraz się szczypię i sprawdzam czy rzeczywiście są na forum ALTER EGOwicze. To cud prawdziwy. Szukałem Was pół roku. Właśnie wtedy zdecydowaliśmy się na ten projekt. A więc monika.KIELCE, slaskm - jest nas już Trójka. Oto na jakim jesteśmy etapie. Projekt kupiony, przemyślany, zaadaptowany, wniosek o PB złożony i o szczęście PB w historycznym dniu 18 marca wydane !!! Czekamy aż się uprawomocni. Prąd na działce jest, woda będzie w kwietniu. Wycena budowy SSO + dach zrobiona przez jednego wykonawcę. Do projektu wprowadziliśmy następujące zmiany: 1. obniżyliśmy dom o 2 schodki ( wtedy nie ma stopni w garażu ) 2. garaż na 2 stanowiska - 6 m - i powiększyliśmy pom. gosp. 3. wydłużyliśmy dom w kalenicy o ok. 0,9 m tak, że salon i gabinet są dłuższe. 4. poprzestawialiśmy ścianki działowe na górze. Gdy się dowiem jak wklejać zdjęcia to Wam prześlę szkic. slaskm - koniecznie pochwal się jak zaplanowałeś spiżarkę i garderobę. To najważniejsze tematy nad jakimi się głowię. To na razie tyle. Ludzie jak się cieszę że nie jestem sam Pozdrawiam i do usłyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaskm 24.03.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 witamteż właśnie nie wiem jak wkleić wam zdjęcia lub pdf. mogę przesłąć mailem.Spiżarkę zrobiłem kosztem wiatrołapu zmiejszając go o ok. 1/4. Garderobę w hollu na górze nad schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 24.03.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Zalozcie sobie konta na fotosik.pl a potem skopiujcie link do zdjecia (pokaze sie pod zdjeciem) i wklejcie tu, a a przed i po linku wpiszcie oraz . Uwaga: link musi sie konczyc na .jpg a nie na .html.[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christopher_Krzychu 29.03.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Natienka, wielkie dzięki za podpowiedź o wklejaniu. Właśnie próbuję wkleić szkice parteru i piętra Alter Ego ze zmianami jakie wprowadziliśmy do projektu[/img] [/img] [/img] slaskm, monika.Kielce jak Wam idzie budowanie ??? Ja rozmawiam z wykonawcami o cenach. Z jakich materiałów będziecie budować ? Ja na razie na potrzeby wyceny "buduję" z porothermu i ocieplam wełną mineralną. Jak poznam ceny to być może będę zmieniał. slaskim, jeśli możesz to umieść zdjęcia ze swoimi przeróbkami lub wyślij mi na pryw. To na razie tyle. Pozdrawiam. Będę starał się odzywać minimum dwa razy na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaskm 29.03.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Cześćsorry ale ostatnio nie dałem rady z tym zdjęciami na fotosik. jak mi podacie jakiegoś maila to wyślę to co mam w pdf.Plany budowlane- czekam na pozwolenie (myślę że w ciągu tygodnia/dwóch- budowlańca już mam - górale- porotherm również o cieplenie jeszcze nie wiem ale chyba styropian- dach dahówka betonowa.Walczę obecnie z ogrzewaniem - chcezainstalować pompę ciepła z odwiertem studni - ale po analizie geotechnicznej jestem trochę sceptyczny więc mam dwa wyścia dogadać się z sirmą od odwiertów (szukam) lub badania geofizyczne metodą elektryczną oporową celem określenia czy mam gdzieś wodę i czy nie popłynę z odwiertem. To są nie małę koszty i niechciałbym na tym popłynąć. planuję - po akcji kredytowej - zacząć w czerwcu. szacuję koszt stanu surowego otwartego (z oknami dachowymi) ok. 100 -120tys. ale jak będzie zobaczymy.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaskm 29.03.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Cześćsorry ale ostatnio nie dałem rady z tym zdjęciami na fotosik. jak mi podacie jakiegoś maila to wyślę to co mam w pdf.Plany budowlane- czekam na pozwolenie (myślę że w ciągu tygodnia/dwóch- budowlańca już mam - górale- porotherm również o cieplenie jeszcze nie wiem ale chyba styropian- dach dahówka betonowa.Walczę obecnie z ogrzewaniem - chcezainstalować pompę ciepła z odwiertem studni - ale po analizie geotechnicznej jestem trochę sceptyczny więc mam dwa wyścia dogadać się z sirmą od odwiertów (szukam) lub badania geofizyczne metodą elektryczną oporową celem określenia czy mam gdzieś wodę i czy nie popłynę z odwiertem. To są nie małę koszty i niechciałbym na tym popłynąć. planuję - po akcji kredytowej - zacząć w czerwcu. szacuję koszt stanu surowego otwartego (z oknami dachowymi) ok. 100 -120tys. ale jak będzie zobaczymy.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts