Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

**Lista rzeczy niezb?dnych **

Gość

Recommended Posts

A po co Ci nożyczki? [...] paznokcie można obgryzać. [...]

No ewentualnie "Marysza". Ona nie tylko pozmywa i uprasuje, ale także ułoży w szafie!

No nie.... TOMEK !!! byłeś ostatnio na "Walce o ogień" ??? :D

Nożyczki to bodaj najczęściej używane narzędzie w moim domu. Nie wiem dlaczego... A urządzenia oddzielne dlatego, żeby nie oszaleć...

A kto to taki "Marysza" ??? :o Marysia posprząta? Marysia ugotuje?

"A ja mam pomysł!!! Ja się z Marysią ożenię..." ["Poszukiwany, poszukiwana"] :D

A poważnie to chciałbym mieć urządzenie do prasowania... szczerze nienawidzę tej czynności :evil:

W kontekście ostatnich wydarzeń chyba najważniejsza jest jednak porządna sieć energetyczna... :-?

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z rzeczy, ktore w domu cenie przypomniala mi sie jeszcze wloska maszynka do walkowania makaronu.

Ja mam taka prosciutka, ktora tylko walkuje na rozne ggrubosci, a potem mozna powycinac dwie rozne szerokosci wstazek, ale wiem, ze istnieja takie, ktore tych mozliwosci maja wiecej, nawet mozna miec taka z przystawka do lepienia pierogow (rozne ksztalty i wielkosci), a nawet elektryczna.

Taka maszynka jest bardzo pozyteczna. Np. w zaden inny sposob nie wywalkuje sie rowno ciasta na faworki czy na pierogi, a tu kazda kolejna partia bedzie tej samej grubosci.

polecam

Z rzeczy niezbędnych:

- kochany mąż przynoszący w niedzielę kawę do łóżka :D

- wygodny fotel przed kominkiem, gdzie po pracy mozna sobie spokojnie usiąść :D

- telefon bezprzedowowy /jako 2 aparat w domu/ - można zabrać do ogrodu

- zmywarka /w końcu święty spokój z dyskusjami czyja kolejka/

Bardzo mnie interesuje ta *przystawka do ścierania i szatkowania

Gdzie mam szukać?

Praktycznie w każdym sklepie Euro AGD, tyle że pasuje do elekrycznego Zelmera, albo inna maszynka z inną przystawką.

Zelmer z 8 cm sitkiem 299 PLN ( w zestawie zapasowe sitko i nożyk, cudo do nabijania kiełbasy, jak bym wiedział co z tym zrobić)

Ptrzystawka do zelmera 78 PLN, 4 rodzaje szatkownicy: między innymi do ścierania, do robienia pyłu, paseczków i innych ze wszystkiego, jeszcze wzystkiego nie testowałem.

Koszt zestawu 377 PLN

cudo do nabijania kiełbasy, jak bym wiedział co z tym zrobić
Nabić kiełbasę :wink: Albo pyszną kiszkę ziemniaczaną :D

jeszcze wzystkiego nie testowałem
A ja i owszem. U mnie się robi duuużo surówek w duuużych ilościach :lol: A że nie lubię obdzierać sobie rąk zwykłą tarką, to przystawka chodzi codziennie. Używam najczęściej tej z dużymi zadziorkami, bo wszyscy w rodzinie mają zdrowe zęby i lubią chrupać :)

Hey,

mikser "zelazko"

duży mikser kuchenny z miską i rozdrabniaczem do koktylii

komplet dobrych noży kuchennych

cicha zmywarka

piekarnik z programatorem

zwykły włoski ekspresik do kawy (nie musi być alessi)

meble kuchenne - wyłącznie porządne szuflady i cargo

oszczędna lodówka i pralka (ta ostatnia w osobnej pralni)

lepciejsze żelazko i odkurzacz

komp i wygodne miejsce do czytania

dobry, przenośny telefon (czyt. o dużym zasięgu)

Dlaczego większość z Was łączy przystawki do szatkowania z maszynką do mięsa? Ja mam takową w mikserze z miską (chyba siemens) - jedna to szatkowania (grubsze i cieńsze talarki), druga "drapiąca" - idelana do ziemniaków na placki, marchewki, buraków, itp. W takiej misce dobrze przygotowuje się niektóre rodzaje ciast - choć najczęściej robię to zwykłą trzepaczką :lol:

Pozdrowienia

Też jestem w szoku-jak potrafi to wszystko określić.: :o

Mój to chyba nie wie,co to mikser. :lol:

A swoją drogą to masz rację Sławku-zamiast maszynki można mieć malakser czy jakiegoś robota inszego,ale i to landara i to.;)

Pozdrawiam serdecznie

:D

opal

wtedy ta landara-maszynka musi stać cały czas na wierzchu
Bez przesady. Na co dzień używam całkiem duże ilości garnków i talerzy, a wcale nie trzymam ich na wierzchu. Żaden problem schować.

Trochę zabawy z tym myciem jest
Wolę umyć przystawkę, niż drzeć pazury robiąc michę surówki :D

Sławek, Ty te przedmioty uzywasz osobiście, czy wybierałeś dla żony? :o :D :D :D

Osobiście wybierałem (choć niektóre zamierzam dopiero kupić w najbliższym czasie, np. zmywarka) :lol: , ale przede wszystkim dla siebie, noooo może nie nadużywam pralki, żelazkiem dzielimy się z Małżowinką (tj. sam prasuję koszulę rano).

Tak się składa, że oboje zaglądamy często do kuchni, ale jestem większym "sprzęciarzem" w naszym domu. Żona jest mistrzynią od posiłków szybkich, ja znowu specjalistą od dłuższych nasiadówek kuchennych 8) . A malkser stoi na stałe w kącie na szafce, mniej zachodu z przygotowaniem go do pracy. Estetycznie mi nie przeszkadza - kompa też nie ściągam z biurka... a i nie nadąża się zakurzyć, bo często używany.

Do listy zapomniałem dodać czajnik elektryczny, jak ktoś już wspomniał z płaskim dnem, coby łatwiej było pozbyć się kamienia, przydaje się też takie drobne, wyciągalne sitko na dziubku - nie pozwala wylać uwalniających się "okruszków" np. do kubka z herbatą - polecam Braun'a.

Acha, uśmiejecie się, ale marzy mi się taka wielka wirówka do ... sałaty - zawsze przygotowuję na ostatnią chwilę, a nie lubię niestety jak jest zbyt wodnista (zwłaszcza strzępiasta). :oops:

Pozdrowienia