Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze malkowej niebudowy

malka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 26,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malka

7649

• malgos2

3273

• Arnika

1558

• wu

1350

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

EZS ok 1000zl za rok grzania gazem?? kurka no nie moge uwierzyc, u nas tyle rachunki wychodzily miesiecznie w 1 roku grzania jak byla zima stulecia

Jaka macie temp w domu?? macie jakies solary albo turbokominek??

no nie, nie przesadzajmy, pisałam że 1500, nie 1000!

w pierwszym roku grzania zawsze więcej się płaci.

temperaturę mam 22.5 st rano i po południu a 21 w nocy i jak nas nie ma w domu. Solarów nie mam, turbokominka też nie, tylko zwykłą kozę, no, taką lepszą i wentylator sobie chodzi więc trochę tego ciepłego powietrza idzie na górę. W zasadzie jak działa koza to piec się prawie nie włącza, ale koza działa tylko popołudniami. I oczywiste jest, że do tych 1500 za gaz dochodzi jeszcze ok 1000 za drzewo a to już daje rocznie 2500 za ogrzewanie domu i wody do mycia, no i gotowanie.

Twoj dom to prawdziwe perpetum mobile powinnas opatentowac :)

jak pójdę do domu to aż policzę jeszcze raz, ale chyba się nie pomyliłam, mam taką tabelkę z rachunkami, to łatwo mi zliczyć z całego roku..

mam wrażenie, że to te pół metra wełny na poddaszu ;)

po co ci kondensat przy takiej powierzchni??? Nie wiem, jak różnice cenowe, jak ja kupowałam, to była spora. Mam piec z zamkniętą komorą Viessman 222, i muszę powiedzieć, że ciepłej wody mi jeszcze nie brakło a piec dobry, zresztą przez net kupiony. Rurę mi włożył hydraulik, który też piec zamontował. On powiedział, jaką kupić. . Ja mam akurat włożoną do otworu wentylacyjnego ;) aaa i podwójny jest tylko kawałek w mieszkaniu (to jest drogie), w kominie idzie sobie jedna rura z pojedynczą ścianką, wokół luz a ściany komina robią za ścianę zewnątrzną. Przedstawiciel wieśka mi to podpowiedział i się sprawdza.

Myslałam o kondensacje w nadziei na ekonomię i ekologię. Teraz będzie 100 m2, ale kiedys kolejne 100.

Obejrzałam Twój piec i wszystko mi się podoba poza pieciocyfrową ceną :(

Ja w kwestii formalne: dom 130m kw.m wszystko mam na prąd, 2 grzejniki elektryczne konwektorowe włączone non stop, 2 w porywach - za styczeń rachunek 869zł.

To takie nawiązanie do Twojej wypowiedzi kilka stron wcześniej .

a letnie rachunki jak wygladają?

malka jak masz maly piec to wyrzut spalin moze byc przez sciane, nie potrzebujesz komina

wiem,tyle juz doczytałam :) tylko czy ja chcę rurę wystającą ze ściany ??wprost na podjazd ?

I u mnie to kwestia wkładu, bo komin za grube tysie juz stoi

no nie, nie przesadzajmy, pisałam że 1500, nie 1000!

w pierwszym roku grzania zawsze więcej się płaci.

temperaturę mam 22.5 st rano i po południu a 21 w nocy i jak nas nie ma w domu. Solarów nie mam, turbokominka też nie, tylko zwykłą kozę, no, taką lepszą i wentylator sobie chodzi więc trochę tego ciepłego powietrza idzie na górę. W zasadzie jak działa koza to piec się prawie nie włącza, ale koza działa tylko popołudniami. I oczywiste jest, że do tych 1500 za gaz dochodzi jeszcze ok 1000 za drzewo a to już daje rocznie 2500 za ogrzewanie domu i wody do mycia, no i gotowanie.

2500 to i tak spełnienie marzeń :) w mojej optymistycznej wersji to było 2x tyle rocznie:)

Letnie rachunki w granicach 350zł. Wentylację mam tylko grawitacyjną, dom stary, poniemiecki, aktualnie ocieplona tylko 1 ściana szczytowa, okna 3-szybowe. I podkreślam, grzejniki są konwektorowe z termostatami. Przymierzamy się do akumulacyjnych dynamicznych, ale to pewnie dopiero w tym roku a i to w ilości najwyżej 2 sztuk, bo nadal jednak drogie. Owszem, kominkiem dogrzewam, bo na poddaszu jest tylko jeden grzejnik u Młodej w pokoju, większa ilość jest w tej chwili niepotrzebna. Wychodzi mi, że ogrzewanie elektryczne kosztuje mnie w granicach 520zł.

Malka popatrz na kotły jednofunkcyjne z zasobnikiem cwu, przy czym dobrze gdyby zasobnik miał 2 wężownice - będziesz mogła wtedy podłączyc do niego solary lub pompę ciepła powietrzną. Przy czym zasobnik dobrze żeby był jak największy. 200-300l.

Dwufunkcyjne słabo działają jeśli woda leci w kilku miejscach na raz, bo grzeją ją wtedy na bieżąco.

Podesłać Ci kilka linków czy jesteś oczytana w temacie?

o Tym właśnie pisałam u MSU,mam zasobnik 300 l (albo 350 - nie pamietam),kupiony z myślą o piecu na ekogroch,

Chcę go teraz wykorzystać przy piecu na gaz, więc rozważam piec jednofunkcyjny + zasobnik , lub dwu + zasobnik (gdyby te 300 l wody było mało)

jeśli pisane dla laika -to daj poczytam, jeśli technicznie to i tak nie zrozumiem :oops:

Czyli napewno szukasz jednofunkcyjnego, tylko pytanie czy kondensata. Kondensacyjny jest niskotemperaturowy (tzn. ma największą sprawność przy niskich temp.) dedykowany do podłogówki, napewno dobrze współpracuje z pompą ciepła, ale nie jestem pewna czy z solarami też. Przejrzę swoje ściągi jak uśpię towarzystwo.

Napisz jeszcze jaki ten zbiornik, firma?

Jaka moc kotła?

Z solarami kondensaty bezproblemowo.

Komora spalania: zamknięta, jest bezpieczniejsza, pobiera powietrze z zewnątrz, szczelnym przewodem, nie z pomieszczenia w którym stoi. Otwarte komory to hmm średniowiecze :)

Czy kondensacyjny czy zwykły musisz sama zdecydować, kondensat jednofunkcyjny cena 4-5 tys. , kocioł zwykły jednofunkcyjny 2-3 tys. Do tego napewno automatyka. I zmyślny instalator który Ci to wszystko złoży do kupy.

Od razu mówię, że z kotłami gazowymi w życiu nie miałam do czynienia, tyle wyczytałam na szybko.

Edytowane przez cronin

OK, ponowiłam liczenie i wyszło mi jednak 1800. Jeden rachunek zaniedbałam.

malka, faktycznie ten mój piec nieźle zdrożał! Ale jeżeli masz zasobnik, to pewnie, że należy go użyć. Czyli jednofunkcyjny. 300 l ci wystarczy bez problemu., u mojej mamy był zbiornik 100 l i wystarczał na kąpiel dziecka, mnie i jeszcze małż iał wodę. A zresztą piec dogrzeje. Problem to masz taki, według mnie, że musisz kupić kocioł przewymiarowany. Bo inny się kupuje na 100m a inny na 200. Taki na 200 jak podłączysz przy 100 to będziesz musiała na niską sprawność go ustawiać, czy coś tam. A jak kupisz o mniejszej mocy, to potem nie da rady. Musisz chyba dorwać jakiegoś naszego forumowego guru i popytać jak blondynka. Chyba Eniu się ogrzewaniem zajmuje... ale nie wiem, czy gazem. Już wiem, kominkami. No to idę poszukać od gazu :)

Edytowane przez EZS

Aniu, w ten deseń :) tylko czerwony jest ;)

Dzięki Ewa:)

Tak czytam, czytam,czytam i zastanawiem sie czy nie pchnąć zasobnika na allegro i nie zanabyć pieca dwufunkcyjnego

Kotłownia przy zasobniku to podwójny koszt (mieszacze pompy i inne one) więc zastanawiam się czy to w ogólnym rozrachunku jest ekonomiczne.

Zgłupieje od tego

Grzesiek13, pisze na forum od kilku lat i sprzedaje wieśka. Napisz maila, co ci szkodzi. Daj mu warunki brzegowe (powierzchnia, kaloryfery / podłogówka) i opcję 1 i 2 funkcyjnego. On, jak widziałam też montuje, to można o orientacyjne koszty kotłowni. Zobaczysz, może akurat będzie konkurencyjny a jak nawet nie, to będziesz miała wyjści do tego, co musisz kupić. Jeżeli coś mogę radzić, to pogodówka nie jest niezbędna a przydaje się za to czujnik pokojowy. Ja mam na radio bo zaniedbałam sprawę przy kupnie pieca i dokupywałam potem.