malka 09.02.2013 00:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Napisze do Grześka -dzieki:) Ja mam w każdym pomieszczeniu wyciagniety kabelek do regulatora, a teraz zastanawiam się po cholerę, skoro dół otwarty , czy lepiej nie strzelić sobie pogodówki.No mówię, żem głupia w temacie.Idę czytać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 09.02.2013 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 O żesz kurna, ogrzewanie na tapecie, więc sie ewakuuję. To jest jedyna (chyba?) rzecz, która mnie pokonała podczas budowy. Nie potrafię tego ogarnąc za żadne skarby:no: Trzymam kciuki żeby sie Tobie udało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 09.02.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Hejka Jakby co to wspieram duchowo w ważnych wyborach, bo ja też nie ogarniam tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.02.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Dwufunkcyjny ma ten problem że jak już zużyjesz wodę ze zbiornika to grzeje na bieżąco, a wtedy trudno jest o stałą temperaturę, nie wiem czy bateria termostatyczna poradzi sobie z tym. Dopóki masz prysznic to wystarczy ale przecież będziesz miała tą bajerancką wannę. Chyba że nie ma opcji żebyście korzystali z wody jednocześnie (kuchnia, prysznic, wanna). A jak masz zbiornik to już 1/3 kotłowni za Tobą. Ale jeśli zdecydujesz się na bank na sprzedaż zbiornika to daj znać, ja przecież będę musiała taki kupić (chyba że mój M wymyśli jeszcze coś innego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 09.02.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Cześć Malka. Kilka uwag z mojej strony na pasjonujące Cie ostatnio tematy Braza,a wentylację masz mechaniczną z odzyskiem czy grawitacyjną? 2500 to też spełnienie moich marzeń.Zrobiłam po całości podłogówkę licząc na lepszy rozkład ciepła i przy okazji na niższe rachunki,ale nie zrobiłam wm i wiem już że to był błąd. Jeśli możesz, to zainwestuj w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. De facto to standard w domach niskoenergetycznych. Zapewnia komfort klimatyczny niemożliwy do uzyskania w domach z wentylacją grawitacyjną. Zapobiega niekontrolowanej ucieczce ciepła w sezonie grzewczym, natomiast w lecie pomaga osuszyć i schłodzić powietrze w domu. Koszty ogrzewania są o ok. 15% niższe (rachunki za prąd trochę wyższe ze względu na wentylatory w rekuperatorze). faktycznie ten mój piec nieźle zdrożał! Ale jeżeli masz zasobnik, to pewnie, że należy go użyć. Czyli jednofunkcyjny. 300 l ci wystarczy bez problemu., Jeśli planujesz instalację solarną do uzyskiwania c.w.u. to i tak, przy rodzinie 3-4 osobowej, powinnaś mieć zbiornik o pojemności nie mniejszej niż 300 l. W innym przypadku instalacja solarna będzie się wyłączała w dniach o dużym nasłonecznieniu, ze względu na niebezpieczeństwo przekroczenia wartości krytycznej temperatury wody w zbiorniku. Jeśli bez solarów, to przy kotle jednofunkcyjnym, dla 3-4 osób, wystarczy zbiornik o pojemności 150-160 l. Ja mam w każdym pomieszczeniu wyciagniety kabelek do regulatora, a teraz zastanawiam się po cholerę, skoro dół otwarty , czy lepiej nie strzelić sobie pogodówki. Koniecznie "strzel" sobie pogodówkę Ona zapewnia optymalne sterowanie ogrzewaniem podłogowym. W domu wystarczy jeden czujnik temperatury, za to należy go umieścić w miejscu/pomieszczeniu referencyjnym. Czyli na pewno szukasz jednofunkcyjnego, tylko pytanie czy kondensata. Kondensacyjny jest niskotemperaturowy (tzn. ma największą sprawność przy niskich temp.) dedykowany do podłogówki, napewno dobrze współpracuje z pompą ciepła, Kondensat jest optymalny do podłogówki w przypadku kotłów gazowych, ale jeśli ktoś planuje w niektórych pomieszczeniach grzejniki, to również nie ma problemu. Należy wówczas zakupić grzejniki przewymiarowane (są przeliczniki do obliczania powierzchni grzejników w zależności od temperatury zasilania), które nadal będą dostarczały odpowiednią ilość ciepła, pomimo niższej temperatury zasilającej je wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 09.02.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Ja czujniki mam w pokojach już działające.. jest super, jeden mam w salonie i drugi w kuchni, ale jeszcze nie podłączone, nie mieliśmy na te dynksy i bywa za gorąco... Podłogówka wszędzie i dla mnie jest bosko... Malka. dam ci jeszcze jeden namiar na instalatora, ten jest i kumaty i szybki i myślący.. zapomniałam o nim, bo znamy się od X lat... tylko tyle, że nie rozmawiamy o instalacji.. przynajmniej ja, maż kiedyś i tak.. Zajrzyj na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 09.02.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 (edytowane) tak sie troche wetne moze. mam zestaw kociol gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny bodajze z zaworem 3-drogowym, zasobnik 300 l, 2 solary o pow. 5,2 m2, automatyka (czujniki, sterowniki, pompy itp.) zainstalowane reku, rachunki roczne sa w granicach 3000 (srednie zuzycie przez 3 lata) nie liczac kominka, bo tego uzywam od swieta, domek k. 150 m2, plus garaz, ktory tez z lekka grzejemy coby grzejnik nie zamarzl. nie mam podlogowki a grzejniki byly dobierane na parametry niskotemperaturowe pod kociol kondensacyjny, komin dwuplaszczowy. jak bedziesz wiecej sie chciala dowiedziec to klikaj trudne wybory, nie zazdroszcze. ale wiem ze w nowym domu zrobie takie samo rozwiazanie (i o ile jeszcze bedzie ten sam zestaw tej samej firmy), choc chyba w podlogowke pojdziemy. Edytowane 9 Lutego 2013 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.02.2013 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Cześć Malka. Kilka uwag z mojej strony na pasjonujące Cie ostatnio tematy zamieniam się w słuch Jeśli możesz, to zainwestuj w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. De facto to standard w domach niskoenergetycznych. Zapewnia komfort klimatyczny niemożliwy do uzyskania w domach z wentylacją grawitacyjną. Zapobiega niekontrolowanej ucieczce ciepła w sezonie grzewczym, natomiast w lecie pomaga osuszyć i schłodzić powietrze w domu. Koszty ogrzewania są o ok. 15% niższe (rachunki za prąd trochę wyższe ze względu na wentylatory w rekuperatorze). Za późno - nie bede pruć sufitów by spiro pociagnąć. A mikroklimat u mnie wielce zadowalający przy prawie 40 st na dworze w domu nieco ponad 20 , przy -25 temperatura nie spadła ponizej 0 i to bez ocieplenia Ściany ok 50cm trójwarstwowe. Jak dojdzie elewacja...hymmmm trudno wyczuć, może jak znajdekogoś kto na szybko zrobi mi ozc, bedę mądrzejsza. Ale forumowi spece mają terminy odległe,awokolicy nikt mi nie chce tego policzyć Wiem,że wymiany powietrza nie osiagnę jak przy reku , ale zagapiłam się - zwykły brak wiedzy na początku budowy Jeśli planujesz instalację solarną do uzyskiwania c.w.u. to i tak, przy rodzinie 3-4 osobowej, powinnaś mieć zbiornik o pojemności nie mniejszej niż 300 l. W innym przypadku instalacja solarna będzie się wyłączała w dniach o dużym nasłonecznieniu, ze względu na niebezpieczeństwo przekroczenia wartości krytycznej temperatury wody w zbiorniku. Jeśli bez solarów, to przy kotle jednofunkcyjnym, dla 3-4 osób, wystarczy zbiornik o pojemności 150-160 l. Zbiornik 300 l posiadam, czy bedą solary -zależy czy gmina da mi dotacje Koniecznie "strzel" sobie pogodówkę Ona zapewnia optymalne sterowanie ogrzewaniem podłogowym. W domu wystarczy jeden czujnik temperatury, za to należy go umieścić w miejscu/pomieszczeniu referencyjnym. Mówisz? mogę zamurować kabelki ? nawet przy ogrzewaniu mieszanym sie sprawdzi? Kondensat jest optymalny do podłogówki w przypadku kotłów gazowych, ale jeśli ktoś planuje w niektórych pomieszczeniach grzejniki, to również nie ma problemu. Należy wówczas zakupić grzejniki przewymiarowane (są przeliczniki do obliczania powierzchni grzejników w zależności od temperatury zasilania), które nadal będą dostarczały odpowiednią ilość ciepła, pomimo niższej temperatury zasilającej je wody. i tu mam zagwozdkę, bo na dole podłogówka,a górę chciałam grzejniki,bo mi się marzy u młodego podłoga z EPDM , a w sypialni grubaśna wykładzina wełniana.Ale czy wtedy nie musze montować gigantycznych grzejników?? Ja czujniki mam w pokojach już działające.. jest super, jeden mam w salonie i drugi w kuchni, ale jeszcze nie podłączone, nie mieliśmy na te dynksy i bywa za gorąco... Podłogówka wszędzie i dla mnie jest bosko... Malka. dam ci jeszcze jeden namiar na instalatora, ten jest i kumaty i szybki i myślący.. zapomniałam o nim, bo znamy się od X lat... tylko tyle, że nie rozmawiamy o instalacji.. przynajmniej ja, maż kiedyś i tak.. Zajrzyj na priv... Dzięki Arni za namiar,w poniedziałek sie z nim skontaktuję tak sie troche wetne moze. mam zestaw kociol gazowy kondensacyjny, jednofunkcyjny bodajze z zaworem 3-drogowym, zasobnik 300 l, 2 solary o pow. 5,2 m2, automatyka (czujniki, sterowniki, pompy itp.) zainstalowane reku, rachunki roczne sa w granicach 3000 (srednie zuzycie przez 3 lata) nie liczac kominka, bo tego uzywam od swieta, domek k. 150 m2, plus garaz, ktory tez z lekka grzejemy coby grzejnik nie zamarzl. nie mam podlogowki a grzejniki byly dobierane na parametry niskotemperaturowe pod kociol kondensacyjny, komin dwuplaszczowy. jak bedziesz wiecej sie chciala dowiedziec to klikaj trudne wybory, nie zazdroszcze. ale wiem ze w nowym domu zrobie takie samo rozwiazanie (i o ile jeszcze bedzie ten sam zestaw tej samej firmy), choc chyba w podlogowke pojdziemy. Tarcia, a jaki kociołmasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 09.02.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 kociolmam junkersa cerapur smart zsb, a w zasadzie pakiet: kociol, zbiornik, solary, automatyka. jestem bardzo zadowolona. jak wejdziesz na stronke junkersa i otworzysz cennik to moj pakiecik jest na 4 stronie.kolektory to super sprawa praktycznie od kwietnia do wrzesnia zuzycie gazu zerowe ostatnio za ten okres zuzylam 9m3. bajka, polecam kazdemu, zwlaszcza ze sa dofinansowywane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.02.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 cholera,a ja coś Junkersa nie lubię, może dlatego,ze z moim ciągle problemy były, wymieniłam też na Junkersa i znów cyrk. Ale to przepływowy ogrzewacz, więc może nie powinnam się zrażać? A zestawik zacny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 09.02.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 nie wiem skad ogolnie sa takie uprzedzenia, kociolek genialny,porzadnie zrobiony nic z nim zlego sie nie dzieje, mamy juz 3 rok, raz w roku serwis. cena do lykniecia, kolektory bardzo wydajne. niestety chyba pokutuje zaszlosc "marka z komuny".smarty maja bardzo dobre opinie, nie wiem jak inne ich produkty maja sie do tego. nota bene ja mialam te same uprzedzenia, zmienilam zdanie po doswadczeniach z innymi kotlami tez przeplywowymi np. immergasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 09.02.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Malcia przyjedz po prostu z Arnisiami w maju do nas i se w realu posprawdzasz i poogladasz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.02.2013 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Tarcia, ja nie mam uprzedzeń,mnie pół roku po gwarancji klęknął pierwszy junkers, drugi sypnął sie pod koniec 4 roku użytkowania (3 lata gwarancji). Nie wiem czy to kwestia marki czy raczej pech, po prostu trochę sie dygam A w maju to już za późno, muszę mieć do 15 marca zrobioną kotłownię ale w sumie mogiemy przyjechać i powymieniać sie doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.02.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Czyli jak chcemy mieć wyższą temp na grzejnikach niż w podłogówce to kondensat nie nadaje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.02.2013 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 ponoć się nadaje, tylko jedni mówia,że trzeba przewymiarować grzejniki,inni twierdzą ,że wystarczy nieco podnieść temperature zasilania i powrotu no żywcem głupieję już Instalator,który robił mi wycene nr 1 - stwierdził,by odpuścić sobie kondensat, bo i tak nie osiągnie oczekiwanej sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 09.02.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Dwie wężownice Ogrzewanie to temat, który jakoś mnie zawsze swą rozległością przybija. Ale dwie wężownice ładnie brzmią. Te na przykład całkiem dorodne: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ea/sc/zbzd/uBb9R0ahzdoFRQpvbB.jpg Wiem, wiem, to było prawie na temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.02.2013 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 o z takimi sobie radzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.02.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 to nie tak podłogówka potrzebuje niskich temperatur. Przecież nikt nie puści 60 st w podłogę, bo się można ugotować od dołu.. A kaloryfer znowu woli ciepłą wodę, bo na takiej 40 st to będzie letni i nie nagrzeje pokoju bo ma mniejszą powierzchnię grzania, niż podłogówka. Więc łączenie jednego z drugim wymaga kompromisu. Albo dajemy wodę letnią ale wtedy kaloryfer musi być duży albo dajemy wodę ciepłą ale musimy obniżyć temp dla podłogówki (wymiennik jakiś) - chyba nie stosowane. Kondensat czy nie to inna sprawa. Kondensat ma wydajność kilka % większą, niż niekondensat. To są różnice 91 do 95% czy jaoś tak. Więc przy duuużej ilości spalanego gazu tą różnicę da się poczuć finansowo -podobno lepiej zainwestować na starcie i potem mieć ciut taniej. Przy małej ilości spalanego gazu różnica w cenie nie zdąży się zwrócić, prędzej piec szlak trafi Co do pogodówki to mam zdanie odrębne po postach z forum, jak się ludzie męczą z ustawieniem jakiegoś CPU czy innych skrótów A już taki kominek wszystko rozwala, bo nasza domowa temp nijak się ma do tej na dworzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 09.02.2013 23:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 to napisał instalator z wieloletnią praktyka, na moje pytanie czy jest konieczność przewymiarowania grzejników jeżeli chodzi o grzejniki, do kotła kondensacyjnego nie trzeba przewymiarowywać grzejników, jest to ekonomicznie nieuzasadnione, żeby dobrać grzejnik do temperatur zasilania kotła kondensacyjnego 55/45/20 (zasilanie, powrót, temperatura pomieszczenia) jest blisko dwa razy większy od grzejnika który pracuje w temperaturach normowych 75/65/20, ale, no właśnie chodzi o to ale, są to temperatury zasilania przy temperaturach zewnętrznych -20 C w nowo budowanych domach taka sytuacja prawie nie występuje, dlatego do kotła kondensacyjnego dobieram zawsze grzejniki do temperatur normowych i jeżeli przy takich grzejnikach kocioł będzie pracował nie kondensując przez parę dni w roku to Inwestor nie zbiednieje a na kupnie kolubryn dużo zaoszczędzi ja juz naprawdę nie wiem w co wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.02.2013 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 Właśnie czytam wątki kondensat czy zwykły i niektórzy panowie rzucają tam terminy zwrotu kondensata 9 lat (zyski ok 200 zł rocznie) Że przeglądy konserwacyjne częste konieczne i droższy wkład do komina,inni znowu zadowoleni,łeb mam kwadratowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts