Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze malkowej niebudowy

malka

Recommended Posts

a jaka jest róznica w cenie kondensat a nie kondensat tego samego producenta?

Bo rozumiem że niekondensat daje jakieś 95%, wydajność kondensata to max 115 . te 20% to tak wiele ??

• Odpowiedzi 26,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malka

7649

• malgos2

3273

• Arnika

1558

• wu

1350

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co piszą w wątkach to różnica średnio 3 tyś :???:

ed tu coś znalazłam jak krowie na rowie

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/poradniki-abc/piece-kondensacyjne-policz-zanim-zaiwestujesz-098.html

coś mi się zdaje że dam se spokój z tym kondensatem

Edytowane przez marynata

ja kupie kondensat tylko wtedy gdy padnie decyzja -wszystko w podłogówce :)

A to zostawiam ślubnemu -niech ma jakąś decyzyjność przy budowie :lol2:

bedę miała na kogo zwalać ewentualne duże rachunki za gaz -ale cicho sza , bo usłyszy ;)

Jak staremu kazałam kocioł wybrać bo nie chciało mi się czytać,to mi jakiś stojący za 14 tyś pokazał,ale nijak nie umiał uzasadnić tego wyboru.

Noooo drogi to pewnie dobry :eek:

Jak z takiego klucza ma się realizować ta budowa,to dużo nie zbudujemy :-? niech on mi lepiej już nie doradza,a wszystko się jakoś ułoży :)

:lol2:

oooo znają się z moim ???

Mój miał takie podejście na poczatku -drogo znaczy dobrze -póki droga ekipa okazała się do doopy. Potem już wszystkie decyzje były moje :oops:

Teraz przy piecu może się chłopak wykazać :lol:

Czytam i czytam, zgłupiałam już dawno i nie chciałabym zaśmiecać niby rozmowy i rozważań. Ale ja generalnie jestem zdania, ze zbyt przekombinowane to zdecydowanie niedobrze. I...Jaką temp. Malka Ty chcesz uzyskać w domu? Czy tak jak Arnik lubisz ciepełko, czy wolisz chłodniej? Bo moze Ci te wszystkie bajery szmery są niepotrzebne? Oprócz ceny zakupu moim zdaniem trzeba też patrzeć na serwis, ew. części do pieca..I dlatego im prostszy a spełniający swoją rolę, tym lepszy bo i tańszy w eksploatacji?

Mówisz? mogę zamurować kabelki ? nawet przy ogrzewaniu mieszanym sie sprawdzi?

Na to pytanie Ci nie odpowiem. Ja się opieram na własnych doświadczeniach. U mnie jest regulator pogodowy, który na podstawie wskazań czujnika temperatury zewnętrznej oraz temperatury w pomieszczeniu referencyjnym, jak również ustawionych krzywych grzewczych (jedna do podłogówki, druga do grzejników), dobiera temperaturę wody zasilającej podłogówkę i pomieszczenia z grzejnikami.

Dodatkowo na każdym grzejniku mam zamontowane głowice termostatyczne.

i tu mam zagwozdkę, bo na dole podłogówka,a górę chciałam grzejniki,bo mi się marzy u młodego podłoga z EPDM , a w sypialni grubaśna wykładzina wełniana.Ale czy wtedy nie musze montować gigantycznych grzejników??

Dlaczego gigantyczne. Ja mam grzejniki dostosowane do zasilania niskotemperaturowego 55/45/20 i one całkowicie mieszczą się pod parapetami. Jeśli masz grzejniki stalowe n-płytowe, to możesz ograniczyć widoczną powierzchnię grzejników montując np. grzejnik 2-płytowy zamiast znacznie większego 1-płytowego (niestety, druga płyta w takim grzejniku będzie miała o 30% mniejszą sprawność).

Kondensat czy nie to inna sprawa. Kondensat ma wydajność kilka % większą, niż niekondensat. To są różnice 91 do 95% czy jaoś tak. Więc przy duuużej ilości spalanego gazu tą różnicę da się poczuć finansowo -podobno lepiej zainwestować na starcie i potem mieć ciut taniej. Przy małej ilości spalanego gazu różnica w cenie nie zdąży się zwrócić, prędzej piec szlak trafi.

Różnica w sprawności pomiędzy tradycyjnym kotłem z zamkniętą komorą spalania a kondensatem wynosi 10%-15%. Wartości sprawności podawane przez producentów odnoszą się do pomiarów uzyskanych w warunkach laboratoryjnych. Są one mniej więcej o 10% większe od wyników uzyskanych w normalnych domowych warunkach eksploatacji.

Serwisanci mają specjalne urządzenie do pomiaru rzeczywistej sprawności danego kotła.

Np. mój kondensat ma rzeczywistą sprawność na poziomie 99%.

Co do pogodówki to mam zdanie odrębne po postach z forum, jak się ludzie męczą z ustawieniem jakiegoś CPU czy innych skrótów A już taki kominek wszystko rozwala, bo nasza domowa temp nijak się ma do tej na dworzu...

Podobno są teraz inteligentne systemy strefowej regulacji temperatury, które sobie radzą z takimi hybrydowymi źródłami ciepła.

Ale jak znam życie, to kosztuje to kupę kasy i jest pewnie tylko niewielu instalatorów, którzy potrafią to odpowiednio skonfigurować ;)

Mamy kondensacyjny Vailanta - obsługuje podłogówkę i grzejniki, fakt, jak w kominku napalimy podłogówka przestaje grzać ale my palimy tak sobie od święta i dla przyjemności. Przegląd raz w roku.

U mnie kondensat Viessmann 200, również system mieszany. Kominek o mocy 14kW usytuowany centralnie w salonie również wyłącza podłogówkę.

Kocioł działa od 11 lat. Na początku przeglądy, czyszczenie komory spalania + wymiana neutralizatora kondensatu (ze względu na przydomową oczyszczalnię ścieków) co rok, głownie ze względu na gwarancję, a od kilku lat raz na dwa lata (serwisant stwierdził, że te kotły są praktycznie bezawaryjne) i nie ma sensu aby przychodził do nas co roku.

Podczas całego okresu eksploatacji mieliśmy jedną awarię - zepsuł się wewnętrzny czujnik temperatury w kotle, taki za ca. 20,- zł ;)

Ale ja generalnie jestem zdania, ze zbyt przekombinowane to zdecydowanie niedobrze.

W pełni się zgadzam. Niech takimi rzeczami zajmują się fachowcy.

Ja jak budowałem dom, również byłem zafascynowany tym tematem.

Ot, taka kolejna zabawka dla facetów :) W końcu się znudzi, bo ileż można się bawić tym samym :)

Marynata, w wątku o kotłach dziś proponowała mi to mnie Cieszynianka :)

Odpowiedziałam jej ,ze nie przejdzie bo tynki mam :lol:

U mnie jest regulator pogodowy, który na podstawie wskazań czujnika temperatury zewnętrznej oraz temperatury w pomieszczeniu referencyjnym, jak również ustawionych krzywych grzewczych (jedna do podłogówki, druga do grzejników), dobiera temperaturę wody zasilającej podłogówkę i pomieszczenia z grzejnikami.

Dodatkowo na każdym grzejniku mam zamontowane głowice termostatyczne.

i chyba tak będzie u mnie,o ile znajdę fachmana, który podoła.

Choć muszę zapytać, czy na razie możemy przyjąć ,że góra będzie w podłogówce, a gdy zmienię zdanie, da się bez większych komplikacji rozbudować kotłownię o elementy niezbędne do obsługi grzejników, czy lepiej od razu to zrobić.

Jak myślicie, da rade tak, czy już muszę decydować jakie ogrzewanie będzie na górze.

Malcia ja Ci powiem tak mam i podłogówkę i grzejniki i wiem jak długo podłogówka stygnie jak się za ciepło zrobi a u nas wystarczy że się trochę słońca pokaże i już cieplej, na dole podłogówka super ale w sypialniach bym nie zrobiła :( w małym pokoju na dole jest grzejnik i jak za ciepło to pyk zakręcę chwila i zaczyna spadać powoli temperatura a podłogówka pół dnia albo lepiej ciepło oddaje dlatego w sypialniach na górze grzejniki chociaż kurcze za ciepły dom mam i chyba piec muszę sprzedać :bash: a kominek na płaszcz wodny przerobić:rotfl:

łee dla mnie to luzik. instalacje przeszlam bezbolesnie. chyba gorsze bylo SSO. jak pojawil sie dach to poszlo juz z banki. na kotly wzielam 3 oferty: V, V i J. nie ukrywam ze cena grala 1 skrzypce, a roznice w cenie byly znaczne, zalozylam ze nawet jakby mi sie cos z J mialo stac to i tak sie opyli patrzac po cenach innych niewybranych :cool:, elektryka to bulka z maslem i szynka - oby wszyscy byli tacy jak nasz elektryk :D

O widzę , że wszystkie spędziłyśmy uroczy weekend w kotłowni, aż dym uszami szedł :lol2: dobrze że jeszcze chwila na przemyślenia.

Malka zrób najpierw rurkę i tak jednakowa do każdego kotła, to trochę potrwa a Ty ochłoniesz i na spokojnie coś wybierzesz. Teraz jesteś na wysokich obrotach po odebraniu wyczekanego papierka.

Mnie dym juz wszystkimi otworami ciała idzie ;)

Próbuję pozbierać wszystko do kupy, by instalatorzy wyceniali to samo -by oferty dało sie porównać , bo wycena róznych rozwiązań nie jest miarodajna.

Ogarnięcie tematu mnie przerasta.

I to co czytam coraz bardziej zniechęca mnie płacenia za znaczek na kotle :oops: