wiolasz 19.02.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tak z samego rańca na rekolekcje? czy na roraty już? dawno nie byłam, ale kojarzy mi się że właśnie roraty o nieludzkiej 6 rano zaczynają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.02.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Pogubiłam się w temacie tego grzania i nie grzania - wiem jedno, że jak nie kijem, to go pałką. Jak musisz czekać na ciepłą wodę, to płacisz za większe zużycie wody - wkalkulowaliśmy to w cenę i grzejemy tak by trzy, cztery, w porywach osoby miały ciepłą wodę od razu. A, że w domu jesteśmy cały czas to nie bardzo możemy wyłączać grzanie wody w dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 19.02.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania.M.in. z tego powodu, kotły są wyposażone w programowalne regulatory, umożliwiające dopasowanie parametrów przygotowania c.w.u. i systemu c.o. do aktualnych, zazwyczaj zmieniających się w dłuższym horyzoncie czasowym, potrzeb członków rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.02.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Dzień dobry zostawiam i zmykam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 19.02.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Niestety mnie się nie udało nic z hydraulikiem przez tlf ustalić,mówi że potrzebne jest spotkanie,bo jak ja nie chcę tych solarów,to on ma kilka propozycji i te słowa oczywiście potwierdzają całą tą dyskusję-nie ma idealnych rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 a ja dostałam wlasnie rozliczenie roczne za gaz, jestem pozytywnie zaskoczona, zużycie było mniejsze niż w 2011, choć pogodowo zima i lato były do bani. to tylko znaczy ze ustawienia mam w tej chwili optymalne. czy wy tez robicie sobie takie zestawienia zużycia gazu, pradu czy tylko ja mam takiego fisia i żeby te moje tabelki były bardziej szczegolowe to jutro lece do gazowni zmienić umowę na RR, wkurza mnie rozliczanie 2xrok bo nie mogę dojść do wszystkich danych w moim burdelniku papierowym:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.02.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Malkaa........ iiiiiiiiiiiii coooooooooooo?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 19.02.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 ... a jaj w domu ciepło i nie obchodzi mnie czy jest ono ekonomiczne monsz płaci :D:D:D Witanko a tak serio to mam kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem 150l. Na wode w łazience na piętrze faktycznie trzeba ciut czekać, ale u mnie długa instalacja. Zasobnik jest super dopasowany do naszego cwu. Bo nas jest 4 (w tym ja często w domu, gdzie odczyniam sprzątania 3x na tydzień ) i jak mamy gości to 5 osoba ma jeszcze ciepłą wode, szósta i następna już lekko letnią. Znaczy się dopsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.02.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 malka, ale on jest bez zbiornika, wiesz... to skutkuje tym, że KAZDE odkręcenie ciepłej wody włączy ci piec. Piec najwięcej gazu bieże na starcie, no i palnik krócej wytrzyma.. po to właśnie robią kotły z zasobnikiem, żeby móc sobie podgrzać wodę a kocioł włącza się dopiero, jak spadnie temp w zasobniku. To wygląda tak, że woda płynie przez zasobnik, jak uzywam ciepłą, to dopływa do niej zimna. Ale piec nie włącza się od razu, bo to się tam od razu nie miesza. W każdym razie włącza się co ileś odkreceń wody, żeby dogrzać zbiornik. Albo i nie -jak go wyłączę, to używam sobie wode z tego zbiornika aż uznam, ze jest za zimna... Co do tego, co tam napisałaś - czas oczekiwania na ciepłą wodę nie zależy od braku czy obecności zasobnika ale od cyrkulacji własnie. Woda w rurach stygnie. Jak jest cyrkulacja, to jest w tych rurach ciągle przepychana, jak jej nie ma, to nie. Oczywiście przy kotle 2f nie moze być cyrkulacji, bo by się kocioł włączał niepotrzebnie. Przy 2f ze zbiornikiem - może być. I oczywiste, że kocioł 2f nie jest bardziej ekonomiczny... No, może nie oczywiste, ale raczej nie jest. Już ci Tar pisała - jej kocioł włacza się kilka razy na dzień. Mój w sumie też. Twój będzie ciągle. Zasobnik zewnętrzny pozwala na ustawienie (jak u TAR) zakresu temp, zasobnik wewnętrzny też ma coś tam ustawiane. Brak zasobnika - d jaś..... A co do mocy - to jedno napisali z sensem. Faktycznie, im większa ta rozpięrość, tym lepiej bo kocioł nie musi przy kazdym włączeniu pracować na ful. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.02.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Ewa, wiem Ale kalkulacja jest taka,że utrzymanie temperatury w zasobniku wyjdzie ekonomicznie na to samo co odpalanie pieca wielokrotnie w ciągu dnia. Dziś jeszcze jeden instalator potwierdził słuszność mojej decyzji. Powiem szczerze, gdyby mój zasobnik był mniejszy o 100 l, to bym go podłączyła, przy obecnej objętości nie widzę sensu grzania takiej ilości wody. Z drugiej strony -kocioł nie jest sprzętem wiecznym, więc jeśli okaże się,że decyzja była błędna, następny będzie 1f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.02.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A który był? P.N.????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.02.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 No, dlatego ludzie opakowują zasobniki w kołderki czy ekonomiczne, to nadal mam watpliwości (sadząc po moich rachunkach), ale jeżeli możesz ustrzelić taniej piec a za wbudowany zasobnik musiałabyś znowu zapłacić ze 3-4 tyś więcej, to decyzji się nie dziwię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 19.02.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 EZS-ia a twój nie był fabrycznie opakowany w kolderke? mój ma taka fajna skajowa na zamek, jak kurtka wyglada tylko raczek brakuje:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 mój nie ma zewnętrznej kołdrki, bo mój jest w piecu. czyli w jednej skrzynce. Ale w srodku jakoś tam go opakowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.02.2013 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A który był? P.N.????? miałam z nim długa namiętną rozmowę Niestety zarobiony, że nie ma czasu na spotkanie,ale wpadnie na kawę jak będę przed odbiorem Ewa, właśnie to , kołderkę to ja w sypialni lubię nie w kotłowni Choć powiem Wam,że gdyby udało mi się isofin condens , wyszarpać w dobrej cenie, to bym miała ból z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.02.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A ta namiętna rozmowa to przez fona czy w realu????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.02.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Nie zapomniałaś o czwartku????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.02.2013 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 przez fona, ale jak wygląda tak, jaki ma głos,to ja muszę się na bóstwo zrobić na ten odbiór Pamiętam,pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.02.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Buuu to Cie kosztowało... Noo duży jest.. a głos rzeczywiście do sex męski telefon go wysłać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 19.02.2013 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 co mnie kosztowało ?? Jeszcze mu nie płaciłam, choć w kontekście sekstelefonu to dziwnie brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts