Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze malkowej niebudowy

malka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 26,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malka

7649

• malgos2

3273

• Arnika

1558

• wu

1350

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fajna, nie ?

szczerze, to sobie ją kupiłam, ale młody błyskawicznie przysposobił :)

Dziewczynki, mam prośbę - miałam milczeć bo publicznie przyznawać się do głupoty to nawet mnie jest wstyd :oops:

potrzebuję , lek,krem,maść, która pomoże goić małe, ale głębokie oparzenia (trzeci stopień - otwarta rana) i nie dopuści do zostania blizn.

ostatnio magda zzz miała ten problem i używala najpierw chyba jakiegoś srebra sprobuj sie do niej dopukać , bardzo mi przykro :)

malka

nie wolno na ranę stosować żadnych maści na blizny. ja byłam w gorącej wodzie kąpana (w przenośni bo w rzeczywistości zderzyłam się z fajerwerkiem ;) ) i wylądowałam w siemianowicach na konsultacji, więc wiem na ten temat aż zanadto. Dermazin albo taka maść z antybiotykiem na poparzenia (za chińskiego boga sobie nie moge przypomnieć, ale i tak na recepte) - konieczne jest coś antybakteryjnego bo te rany bardzo łatwo się infekują i wtedy to dopiero blizny powstają.

jak ci bardzo zależy na braku blizny to zaraz po odpadnięciu strupka - po całkowitym wyleczeniu zacznij stosować dermatix, ostatnio na konsultacji u plastyka babka sie usmiechnela jak wspomnialam tą nazwę, że wybrałam mercedesa. z tańszych maści polecam contractubex

contratubex mam (po ataku kota),a ten dermatix to mi się kojarzy z czasów hymmmm trądzikowych :oops:,wrzucę zaraz w wyszukiwarkę czy dobre mam wspomnienia.

Teraz głównie chodzi mi by szybko wygoić ranę, potrzebuję czegoś co szybko zziarninuje i zadziała antybakteryjnie (nie ma szans na założenie jałowego opatrunku) Nie planuję ładować maści na blizny, przynajmniej na razie, choć mam nadzieję,że nie będzie to w ogóle potrzebne.

Dzięki Efi....i chyba wolę swojego kotleta, od Twojej petardy ;)

malka wierz mi że jakbym miała wybierać to bym wolała dostać nawet całym kotletem a nie tylko jadem :D petarda oprócz tego że gorąca to jeszcze na dodatek to paskudna chemia. nie polecam ;)

dermatix to specjalny silikon który utrzymuje nawodnienie miejsca z blizną i przez to ją uelastycznia, zapobiega tworzeniu tkanki bliznowatej - blizna mięknie, blednie i nie przerasta, szczerze wątpię żeby to miało coś wspólnego z trądzikiem, ale akurat z tym nieszczęściem nie miałam do czynienia - ja tylko w temacie petard sie znam ;).

co do tych 'szybko' to polecam dermazin ale ten argosulfan to coś podobnego z tego co pamiętam

Juz zaklepałam w aptece argosulfan, jak się ściemni to pójdę odebrać, albo może apteka do mnie przyjdzie ;)

Sprawdziłam ten dermatix - to to :) spłyca blizny potrądzikowe i poospowe i rozjaśnia przebarwienia, a jak wspomniałaś o silikonie, to juz jestem absolutnie pewna:)

idę robic gulasz, bo za kotlety juz długo się nie zabiorę

Kurcze, dzisiaj mam smażyć mielone i już wiem, ze będę o Tobie myśleć;)

dziękuję:)

aaaa i nakłuj je na desce,a nie na patelni,wtedy oszczędzisz sobie wielu cierpień i upokorzeń ;)

Byłam koło Ciebie w UM i nic nie załatwiłam... mogłam podjechać, ale nie zabrałam komórki....

Może byś kotletem wówczas nie dostała... szkoda, ze nie miałam łączności...

To obyś szybko się wylizała... :)

ale to nie dzisiejszy kotlet :)

czemu nic nie załatwiłaś???

Pożar Cię zatrzymał ?

Ja się zamaskowałam i pojechałam po młode do szkoły, pod przejazdem był taki pozar, że do górnych barierek płomienie sięgały i nikt nie wpadł na to by po straż zadzwonić :bash: a przecież to ruchliwa droga.

Potem pojechałam do apteki i pani farmaceutka rozwiała moje nadzieje dobrego kamuflażu, od razu wiedziała po co przyszłam :oops:z dobroci serca poleciła mi jeszcze antyseptyczny puder i może jutro uda mi się wyjśc z domu nie chowając się za szalem i okularami :lol:

Do jasnej ciasnej dzisiaj jest piatek i smazy sie ryby

To niebiosa nad wszystkim czuwają, ch cha :(

(a ja w zeszły piatek smazyłam mielone i jakoś mi sie udało)

lubimy ryby, ale nie koniecznie w piątki :)

i jak widać Tobie się upiekło ;)

Edytowane przez malka