Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

140 luksów? W jakim sensie? Możesz zdradzić jak liczyć zapotrzebowanie, aby pomieszczenie było dobrze oświetlone?

W telegraficznym skrócie:

- oswietlenie ogólne 200 luksów

- stanowisko pracy 500 luksów

- korytarze 150 luksów

Takie obliczenia to sie robi przy liczeniu ilości lamp do oświetlenia hal,magazynow, w domu sie nikt przecież nie bedzie zastanawiał nad obliczeniami. Po prostu mniej więcej projektujesz oswietlenie, jak masz za ciemno to wymieniasz żarówki, albo dokładasz opraw.

Czyli teoretycznie ilość światła przy 6 świetlówkach 11W/120st będzie podobna do 6 halogenów 50W/35st, ale rozłoży się ono równomierniej po pokoju - o to mi właśnie chodzi. Czy dobrze rozumuję?

Dokładnie, bo przeciez chcesz zastąpić żarniki halogenowe 50W, na świetlówki 11W, a świetlówki są ~4 x bardziej wydajne od lamp żarowych. Te świetlówki mają kąt 120st, przy 36st. żarników halogenowych, stąd duża różnica w równomierności.

Te 140luksów co mi wyszło z obliceń to jest i tak widno, wystarczy popracować nad równomiernością, a w miejscu pracy (jakieś biurko) i tak potrzeba jakies lampki do oświetlenia miejscowego.

Ja bym dał więcej halogenów, przecież nie musisz ich zapalac 1 przyciskiem, podziel to na obwody i jak Ci będzie za ciemno to włączysz więcej, albo wymieszaj halogeny, na takie ze świetlówkami i żarnikami.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PROAT1 dzięki za rady. Zamontuję świetlówki 6 x 11W GU10 dla testu. Jeśli będzie słabo, zawsze mogę poratować się tym wynalazkiem: http://allegro.pl/item506217419_7w_gu10_gu_10_energooszczedna_mleczna_ciepla.htm. Tu nie powinno być problemu z równomiernością oświetlenia... będzie tylko trochę dziwnie wyglądać w oprawie sufitowej...

• 2 weeks później...

A jaka jest różnica pod względem oddziaływania na oczy i zmęczenia wzroku pomiędzy żarówkami/świetlówkami/LEDami?

Chyba najkorzystniej wypadają tradycyjne bańki. Świetlówki raczej mają coś w rodzaju odświeżania podobnie jak monitory, a LEDy - one raczej nie mają tej wady.

Prawda?

• 11 months później...
  • 1 year później...

Ja robię oświetlenie na LED-ach , sam , nic fabrycznego . Najlepiej jest rozplanować więcej słabszych punktów świetlnych niż mniej mocnych . W kibelku 9m2 mam 12szt. ledów bez soczewek, w sumie 50w , na podłodze 160LUX (ściany mocno oświetlone) . Schody pow. 6m2 , 3 punkty z soczewkami w sumie 27W , na podłodze 150LUX na schodach 200-250LUX (wysokość 5,5m) .

Salon 70m2 jeszcze nie zakończony, docelowo 24 punkty soczewki 60' , płynna regulacja mocy od 0 do 30W/punkt, 420LUX na podłodze w odległości ponad 3m (pełna moc). Robiłem próby terenowe, jeden taki ledowy halogenik zamocowany na wys. 2m oświetlił bardzo jasno podwórko 40x35m (tyle jest mojego, światło było widoczne jeszcze dalej).

Edytowane przez k***a*z

• 1 year później...
na pewno jeśli chodzi o eksploatację ledy i świetlówki są dużo bardziej opłacalne niż zwykłe żarowe. Takie ledy na przykład mogą mieć żywotność 30000 h, żadna żarowa tyle nie pociągnie. Więc raz inwestujesz i masz spokój na długi czas a pobór prądu też jest dużo mniejszy. Ostatnio znalazłem 11W lampę led, która jest odpowiednikiem 60W. Lampa kosztuje ok. 80 zł ale inwestycja na pewno szybko się zwróci z uwagi na niski koszt eksploatacji

Takie ledy na przykład mogą mieć żywotność 30000 h, żadna żarowa tyle nie pociągnie.

Takie małe sprostowanie. 30 000h to jest żywotność LED-ów, a nie żarówki LED-owej.

Więc raz inwestujesz i masz spokój na długi czas a pobór prądu też jest dużo mniejszy. Ostatnio znalazłem 11W lampę led, która jest odpowiednikiem 60W. Lampa kosztuje ok. 80 zł ale inwestycja na pewno szybko się zwróci z uwagi na niski koszt eksploatacji

Oczywiście, że bardzo szybko się zwróci. Już po 3 265 godzin, co w większości przypadków oznacza, że NIGDY się nie zwrócą.

...Ostatnio znalazłem 11W lampę led, która jest odpowiednikiem 60W. Lampa kosztuje ok. 80 zł ale inwestycja na pewno szybko się zwróci z uwagi na niski koszt eksploatacji

no to ameryki nie odkryłeś, lepiej kup sobie świetlówkę 11W za 10zł, która będzie odpowienikiem 50 czy 55W lub 13W->60W, przy kosmicznych cenach ledów ja wciąż nie widzę sensu przepłacania za nie

podaj jeszcze ...

Ja tego nie sprzedaję :no:

Według mojej subiektywnej oceny jest zamiennikiem halogenka 35W, którego cena 2,50zł. Oprawka 230V -15zł.

Oświetlenie ogólne małego pokoiku da się kupić za 200zł. Można taniej , ale to już nie kosmos cenowy jeżeli ktoś chce mieć ledy.

Jest też inna sprawa, o której, przy okazji, warto wspomnieć. Tzw "olśnienie przeszkadzające", warto wiedzieć,że coś takiego jest i dotyczy właśnie ledów, żeby po montażu nas przykro nie olśniło :D

Ja tego nie sprzedaję :no:

Według mojej subiektywnej oceny jest zamiennikiem halogenka 35W, którego cena 2,50zł. Oprawka 230V -15zł.

Twoje i nie tylko twoje, stwierdzenia "Według mojej subiektywnej oceny" odnoszące się do zmierzonych lub mierzalnych wartości fizycznych to zwykłe naciągactwo, żeby nie powiedzieć głupota.

Podane ledy to co najwyżej odpowiednik 20-25W, bo tak wynika z ilości zmierzonych lumenów i subiektywna czy obiektywna ocena jest bez znaczenia.

Nie sądzę, żeby kogokolwiek obchodziła twoja czy kogokolwiek subiektywna ocena co do wartości napięcia w gniazdku. Ale zmierzona wartość napięcia z pewnością może dużo powiedzieć.

Nie sądzę żebyś kupił samochód np z 3 litrowym i 250 KM silnikiem, po tym jak sprzedawca powiedziałby ci, że "Według jego subiektywnej oceny" samochód ten pali mniej niż fiat 126p.

Ważne jest to co można zmierzyć lub zostało zmierzone. Takie, w zasadzie kretyńskie, stwierdzenia "Według mojej subiektywnej oceny" odnoszące się do mierzalnych wartości wprowadzono po to, aby zrobić ludziom wodę z mózgu i nie brać odpowiedzialności za sprzedawany produkt.

I radzę nie dyskutować z miernikami, bo można wyjść tylko na głupka.

A co do wyliczeń, to jak widać trzeba kupić co najmniej dwie żarówki, dodatkową oprawkę i jeszcze mieć miejsce, żeby to móc gdzieś włożyć. Czyli co najmniej 50 zł VS 2,50 zł

Ps

"Według mojej subiektywnej oceny" to można użyć do określenia koloru na ścianie.

Ps2

Na allegro można kupić żarówki LED, które w subiektywnej ocenie sprzedającego można założyć w samochodzie w miejsce żarówek świateł mijania . Według subiektywnej oceny sprzedającego można dzięki temu zaoszczędzić na benzynie, gdyż żarówka LED zużywa mniej prądu.

W praktyce wygląda to tak

Edytowane przez dendrytus

Według mojej subiektywnej oceny mogę mieć subiektywną ocenę na każdy temat. I pozwolę sobie za radę

I radzę nie dyskutować z miernikami, bo można wyjść tylko na głupka.

oddźwięczyć się uwagą. Swoje rady możesz potrzaskać o kant tego co na karku nosisz. Tyle są warte.

Do rzeczy. W jednym przyznam Ci rację. Sprzedawcy kłamią i używają pojęcia " subiektywna ocena", żeby omamić klientów. Posunę się w tej zgodzie dalej. Zawyżają parametry ledów (lm/W) i zaniżają parametry "zwykłych" żarówek, żeby porównanie wypadło na korzyść sprzedawanego towaru.

W tym wątku nie zamierzam, jednak, rozwodzić się o moralnych aspektach handlu. Chcę porównać cechy żarówek led vs innych "energooszczędnych".

Zanegowałem pojęcie "kosmiczna cena".

Podane ledy to co najwyżej odpowiednik 20-25W, bo tak wynika z ilości zmierzonych lumenów i subiektywna czy obiektywna ocena jest bez znaczenia

Z punktu widzenia użytkownika Forum, który nie zna pojęć luks i lumen bardziej użyteczne jest porównanie - do halogenka, zwykłej żarówki.

Tu pojawia się potrzeba podania sposobu w jaki dokonano porównania . Czy Ci się to podoba, czy też nie -metoda "na bolka oko" nazywana też "w mojej subiektywnej ocenie" - to jest bardzo dobry sposób porównania. Do komunikowania się na forum -jedyny. Twój brak zaufania do mojej oceny nie ma w istocie znaczenia. Jedna opinia i tak nie będzie miarodajna, wiele- tak!

Można by przeprowadzić pomiar porównawczy (dla różnych źródeł światła- led vs halogen) natężenia oświetlenia w warunkach testowych. Ale jakoś mi się nie chce. Wolę podyskutować :)

To co przeliczyłeś na 20/25W nie przeczy mojej subiektywnej ocenie 35W, bowiem między żarówką led i halogenkiem są różnice wynikające z kierunkowej charakterystyki i barwy światła. Ilość lumenów to nie wszystko.

Nie sądzę, żeby kogokolwiek obchodziła twoja czy kogokolwiek subiektywna ocena co do wartości napięcia w gniazdku. Ale zmierzona wartość napięcia z pewnością może dużo powiedzieć. ...

Jak kulą w płot. Zastanów się na tym szpadlem. W istocie wszystkich obchodzi pozytywna ocena stanu technicznego i żeby dobrze było . Czego i sobie i innym życzę :yes:

Z punktu widzenia użytkownika Forum, który nie zna pojęć luks i lumen bardziej użyteczne jest porównanie - do halogenka, zwykłej żarówki.

Klepiesz po prostu bzdury. Nie musi znać tych pojęć, ale wystarczy porównać wielkości liczbowe aby określić co będzie miał.

Tu pojawia się potrzeba podania sposobu w jaki dokonano porównania . Czy Ci się to podoba, czy też nie -metoda "na bolka oko" nazywana też "w mojej subiektywnej ocenie" - to jest bardzo dobry sposób porównania.

Co nie zmienia faktu, że jest kretyński.

Do komunikowania się na forum -jedyny. Twój brak zaufania do mojej oceny nie ma w istocie znaczenia. Jedna opinia i tak nie będzie miarodajna, wiele- tak!

Czyli demokracja kontra wielkości fizyczne?

Dlatego napisałem, że jest to sposób kretyński, jeśli chodzi o określanie wielkości fizycznych.

To jest jeszcze ktoś dla kogo twoje mądrości są wiarygodne i miarodajne? Jest ktoś, kto mając podane wielkości fizyczne wybierze twoją subiektywną opinię?

Można by przeprowadzić pomiar porównawczy (dla różnych źródeł światła- led vs halogen) natężenia oświetlenia w warunkach testowych. Ale jakoś mi się nie chce. Wolę podyskutować :)

Po co dyskutować, filmik przeze mnie zamieszczony chyba wyjaśnił wszystko.

To co przeliczyłeś na 20/25W nie przeczy mojej subiektywnej ocenie 35W, bowiem między żarówką led i halogenkiem są różnice wynikające z kierunkowej charakterystyki i barwy światła. Ilość lumenów to nie wszystko.

BLA, BLA, BLA.

Jeśli chodzi o barwę światła, to halogeny są bezkonkurencyjne. Również jeśli chodzi o kierunkowość, też wyższość leży po stronie halogenów za 2,50.

Pieprzysz, że aż miło.

W istocie wszystkich obchodzi pozytywna ocena stanu technicznego i żeby dobrze było . Czego i sobie i innym życzę :yes:

Tylko jak ma być dobrze skoro łżesz?

Nie może być dobrze, bo jak wykazałam na liczbach po prostu bredzisz.

Subiektywnej oceny możesz użyć po teście jednych i drugich żarówek przy identycznych poziomie światła. Wtedy możesz powiedzieć, że według twojej subiektywnej oceny oświetleni X jest lepsze od Y, bo ma np. przyjemniejszą barwę światła.

PS.

Żarówki czy też halogeny za 2,50 zł mają jeszcze jedną zaletę - bez problemu możemy sobie regulować poziom jasności przu pomocy ściemniacza.

Podstawową wadą oświetlenia jest tak naprawdę brak magicznych trzech literek L E D. Brak tych literek przy elementech oświetlewnia dyskwalifikuje praktycznie posiadacza takiego oświetlenia jako człowieka nowoczesnego.

Edytowane przez dendrytus

Twoje i nie tylko twoje, stwierdzenia "Według mojej subiektywnej oceny" odnoszące się do zmierzonych lub mierzalnych wartości fizycznych to zwykłe naciągactwo, żeby nie powiedzieć głupota.

(...)

"Według mojej subiektywnej oceny" to można użyć do określenia koloru na ścianie.

:lol2:

"ładnie się pan przedstawił przed milionami słuchaczy"