Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie kanałowe czy podłogowe?

Recommended Posts

... no właśnie a ja z uwagi na to że do podłogówki jestem nico urażona, chciałam grzejniki ścienne do sypialni, typowo łazienkowe do łazienki, natomiast salon jest na tyle nieustawny by dodatkowo montować grzejniki ścienne, że pomyślałam ogrzewanie kanałowe to jest to :) ... tak więc z tymi kanałowymi jest coś nie tak? Proszę o opinie puki ich jeszcze nie mam i jest czas na zastanawianie się :)...

Ja rozważałam kanałowe -głównie ze względu właśnie na duże okno tarasowe -380cm szerokości, i także "nieustawny" salon. Ale po długich rozważanich zdecydowaliśmy się na podłogówkę (jak zresztą w całym domu). Okazało się, że trudno jest dostać tak długi grzejnik kanałowy (4m). Lepiej wziąść dwa krótsze. Poza tym jego wydajność -i przede wszystkim estetyka pozostawiały wiele do życzenia. Koszt kanałowych też zresztą nie był mały. Np tu:

http://www.allegro.pl/item430826237_grzejniki_kanalowe.html

Więc jest podlogówka -a jak się sprawdza napiszę za pół roku :wink:

A 200 mb rury położonej na podłodze powyginanej co kawałek pod kątem 90 lub 180 o nie ma oporów hydraulicznych?

Każdy mb rury i każde kolano to dodatkowy opór do pokonania.

cena systemu kanałowego nie jest wcale taka powalająca....

http://www.regulus.com.pl/kalkulator%20wyceny%20canal/kalkulator_wyceny.htm

...widzę że ile osób tyle różnych opinii :) dzięki za podpowiedzi... jeszcze rozważam ale na razie jestem za grzejnikami ściennymi a tam gdzie nie pasują ścienne będą kanałowe czyli pod dużymi oknami tarasowymi (w sumie dwa) ale moje rozaznanie w tej kwestii a w szczególności cenowe jest jeszcze bardzo małe wiec wszystko może sie zmnienic :)

A 200 mb rury położonej na podłodze powyginanej co kawałek pod kątem 90 lub 180 o nie ma oporów hydraulicznych?

Każdy mb rury i każde kolano to dodatkowy opór do pokonania.

cena systemu kanałowego nie jest wcale taka powalająca....

http://www.regulus.com.pl/kalkulator%20wyceny%20canal/kalkulator_wyceny.htm

A kto robi 200mb pexa w jednej pętli......?

No to co skrol będzie dawało większy opór hydrauliczny: 4-metrowy grzejnik kanałowy czy np. 40 mb powyginanej rury na podłodze ?

Albo może lepiej:

1/.opór hydrauliczny grzejnika 4-metrowego = oporowi jakiej długości rury ??

2/.czy dwa grzejniki po 2 metry maja taki sam opór jak jeden 4-metrowy?

3/ czy pięć pętli po 40 mb da mniejszy opór hydrauliczny od jednej 200mb czy

też będzie on taki sam ?

Kochani!

Cały syf i brud z podłogi zbiera się w kanale grzejnika kanałowego ! Dramatem jest ustawianie takiego grzejnika w wejściu drzwi na taras. Nietrudno wyobrazić sobie akrobacje jakie wykonuje kurz nad takim grzejnikiem

Nie dajcie sie namówić na takie rozwiązanie!

Lepiej zagęścić podłogówke pod oknami . U mnie wygląda to tak -> patrz dziennik budowy

No to co skrol będzie dawało większy opór hydrauliczny: 4-metrowy grzejnik kanałowy czy np. 40 mb powyginanej rury na podłodze ?

Albo może lepiej:

1/.opór hydrauliczny grzejnika 4-metrowego = oporowi jakiej długości rury ??

2/.czy dwa grzejniki po 2 metry maja taki sam opór jak jeden 4-metrowy?

3/ czy pięć pętli po 40 mb da mniejszy opór hydrauliczny od jednej 200mb czy

też będzie on taki sam ?

to może bogusław, oświecisz nas i przytoczysz opory 40 metrów rury fi 16 i grzejników kanałowych firmy Regulus

Poczekam na razie na skrola

a później Cię oświecę 1950

podam Ci konkretne liczby , jeżeli pozwolisz

słusznie skonkretyzowałeś problem pisząc o rurze fi 16. Wypowiedź skrola była

całkowicie nierzetelna poprzez swą ogólnikowość, gdyż rura rurze nierówna, grzejnik grzejnikowi nierówny, a główne opory hydrauliczne w instalacji powstają gdzie?

No 1950. Pochwal się....

Prostuj wszystkich... a nie czepiaj się wiecznie mnie.. bo nie jest to z Twojej strony dzialanie fair...

No wlaśnie, dlaczego nie jesteś fair 1950 ? :roll:

Kolega bogusław jest chyba nie dowartościowany....

bez komentarza