sylwiap-w29 31.08.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Jakie ogrzewanie wybrać kanałowe czy podłogowe? Proszę o radę doświadczonych !!! Może ktoś borykał się z podobnym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.09.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Ścienne oraz podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 02.09.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Ścienne oraz podłogowe. A jakiś dokładniejszy opis ? Też zastanawiam się nad zrobieniem w kilku miejscach ogrzewania kanałowego. Przedewszystkim pod oknami na taras. Główny za jest to że będę mieć piec na ekogroszek który raczej nie jest dobrym rozwiązaniem do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.09.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Np. tu można zobaczyć jak wyglądają takie moduły. Podłogówka może pracować z kotłem na paliwo stałe nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 02.09.2008 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 ... no właśnie a ja z uwagi na to że do podłogówki jestem nico urażona, chciałam grzejniki ścienne do sypialni, typowo łazienkowe do łazienki, natomiast salon jest na tyle nieustawny by dodatkowo montować grzejniki ścienne, że pomyślałam ogrzewanie kanałowe to jest to ... tak więc z tymi kanałowymi jest coś nie tak? Proszę o opinie puki ich jeszcze nie mam i jest czas na zastanawianie się ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.09.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Pisząc "ścienne" mam namyśli "ogrzewanie ścienne" - nie grzejniki powieszone na ścianie Grzejniki kanałowe do najtańszych nie należą, do tego powinny być zasilane najlepiej wysoką temperaturą (nie jest to regułą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 02.09.2008 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 heh no tak ogrzewanie ścienne to zdecydowanie NIE grzejniki powieszone na ścianach ...hmm no ciekawe rozwiązanie z tym ściennym i przyznam ze nie brane przezemnie pod uwagę ale to chyba też nie tania inwestycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.09.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Różnie bywa, nie ma reguły choć zapewne tańsze niż grzejniki kanałowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 02.09.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Ja rozważałam kanałowe -głównie ze względu właśnie na duże okno tarasowe -380cm szerokości, i także "nieustawny" salon. Ale po długich rozważanich zdecydowaliśmy się na podłogówkę (jak zresztą w całym domu). Okazało się, że trudno jest dostać tak długi grzejnik kanałowy (4m). Lepiej wziąść dwa krótsze. Poza tym jego wydajność -i przede wszystkim estetyka pozostawiały wiele do życzenia. Koszt kanałowych też zresztą nie był mały. Np tu: http://www.allegro.pl/item430826237_grzejniki_kanalowe.html Więc jest podlogówka -a jak się sprawdza napiszę za pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 02.09.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 grzejnik 4 metrowy będzie miał za duże opory hydrauliczne.Grzejniki kanałowe są bardzo dobre, mało widoczne, ale muszę by duże żeby miały odpowiednią moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.09.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 A 200 mb rury położonej na podłodze powyginanej co kawałek pod kątem 90 lub 180 o nie ma oporów hydraulicznych?Każdy mb rury i każde kolano to dodatkowy opór do pokonania. cena systemu kanałowego nie jest wcale taka powalająca....http://www.regulus.com.pl/kalkulator%20wyceny%20canal/kalkulator_wyceny.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 03.09.2008 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 ...widzę że ile osób tyle różnych opinii dzięki za podpowiedzi... jeszcze rozważam ale na razie jestem za grzejnikami ściennymi a tam gdzie nie pasują ścienne będą kanałowe czyli pod dużymi oknami tarasowymi (w sumie dwa) ale moje rozaznanie w tej kwestii a w szczególności cenowe jest jeszcze bardzo małe wiec wszystko może sie zmnienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.09.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 A 200 mb rury położonej na podłodze powyginanej co kawałek pod kątem 90 lub 180 o nie ma oporów hydraulicznych? Każdy mb rury i każde kolano to dodatkowy opór do pokonania. cena systemu kanałowego nie jest wcale taka powalająca.... http://www.regulus.com.pl/kalkulator%20wyceny%20canal/kalkulator_wyceny.htm A kto robi 200mb pexa w jednej pętli......? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.09.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 No to co skrol będzie dawało większy opór hydrauliczny: 4-metrowy grzejnik kanałowy czy np. 40 mb powyginanej rury na podłodze ? Albo może lepiej:1/.opór hydrauliczny grzejnika 4-metrowego = oporowi jakiej długości rury ??2/.czy dwa grzejniki po 2 metry maja taki sam opór jak jeden 4-metrowy?3/ czy pięć pętli po 40 mb da mniejszy opór hydrauliczny od jednej 200mb czy też będzie on taki sam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Robert_K 03.09.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Kochani! Cały syf i brud z podłogi zbiera się w kanale grzejnika kanałowego ! Dramatem jest ustawianie takiego grzejnika w wejściu drzwi na taras. Nietrudno wyobrazić sobie akrobacje jakie wykonuje kurz nad takim grzejnikiem Nie dajcie sie namówić na takie rozwiązanie! Lepiej zagęścić podłogówke pod oknami . U mnie wygląda to tak -> patrz dziennik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 03.09.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 A kto robi 200mb pexa w jednej pętli......? U nas najdłuższe pętle mają po 100m. W całym domku -130m.kw. po podlodze -jest 800m rurek pex/al. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.09.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 No to co skrol będzie dawało większy opór hydrauliczny: 4-metrowy grzejnik kanałowy czy np. 40 mb powyginanej rury na podłodze ? Albo może lepiej: 1/.opór hydrauliczny grzejnika 4-metrowego = oporowi jakiej długości rury ?? 2/.czy dwa grzejniki po 2 metry maja taki sam opór jak jeden 4-metrowy? 3/ czy pięć pętli po 40 mb da mniejszy opór hydrauliczny od jednej 200mb czy też będzie on taki sam ? to może bogusław, oświecisz nas i przytoczysz opory 40 metrów rury fi 16 i grzejników kanałowych firmy Regulus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.09.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Poczekam na razie na skrola a później Cię oświecę 1950 podam Ci konkretne liczby , jeżeli pozwolisz słusznie skonkretyzowałeś problem pisząc o rurze fi 16. Wypowiedź skrola była całkowicie nierzetelna poprzez swą ogólnikowość, gdyż rura rurze nierówna, grzejnik grzejnikowi nierówny, a główne opory hydrauliczne w instalacji powstają gdzie? No 1950. Pochwal się.... Prostuj wszystkich... a nie czepiaj się wiecznie mnie.. bo nie jest to z Twojej strony dzialanie fair... No wlaśnie, dlaczego nie jesteś fair 1950 ? Kolega bogusław jest chyba nie dowartościowany.... bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.09.2008 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 bogusław nie czepiam się,w takiej dyskusji jak ta, na tego typu pytanie które zadałeś powinieneś znać odpowiedź,ponieważ ja jej do końca nie znam, nie znam oporów Regulusów, dlatego chciałem uzyskać ją od Ciebie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.09.2008 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 oporu hydraulicznego grzejnika kanałowego Regulus nikt nie zna....... NIE MA TAKIEGO GRZEJNIKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts