Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M44 LETNI WIECZÓR

Recommended Posts

Właśnie odnalazłem to forum. My też budujemy Letni wieczór tylko wersję M44L. W obecnej chwili projekt jest w adaptacji ale jak będą pomyślne wiatry to po wakacjach zaczyniemy prace ziemne.

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych posiadaczy tego wspaniałego projektu.

• 1 month później...
  • 7 months później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...

Witam, jestem zainteresowana projektem Letni wieczór M44. Czy ktoś buduje, albo wybudował ten dom w Wielkopolsce? Mam także prośbę o wysłanie zdjęć gotowej budowy, w szczególności środek - układ pomieszczeń, jak to wygląda w praktyce. Czy salon nie jest za mały, kiedy ustawi się duży stół w jadalni, taki na 8 osób ? Czy jest możliwość przesunięcia kominka, tak aby było gdzie wstawić telewizor?

Proszę o zdjęcia na adres: [email protected]

Z góry dziękuję.

• 7 months później...
Witam ponownie :lol:

Mam pytanie do wszystkich co są szczęśliwymi posiadaczami projektu muratora M44, odnośnie więźby dachowej - chciałbym ją odchudzić. W projekcie same krokwie to 9x24cm. Byłem w tartaku i gościu zwrócił mi uwagę, że dom nie będzie budowany w górach i to gruba przesada, to samo powiedział kierownik budowy. Jak rozwiązaliście to u siebie? Inna kwestia to strych, w projekcie nie ma jętek. Co robicie w związku z tym?

Odchudzić możesz, ale ktoś musi to "odchudzanie" zaprojektować (najlepiej architekt w porozumieniu z cieślą, a całość niech zobaczy kierownik budowy). Brak jętek w tym projekcie to kpina. Tak nie można tego zostawić, chyba, że masz murarza, który zbuduje Ci ścianki wewn. o wys. blisko 5 m z cienkiej cegły i cieślę, który da gwarancję, że dach się nie położy, jak będzie wiało ciut mocniej :-)

W tym projekcie jest więcej "ale" niż tylko jętki. Np. rysunki elewacji nie pokazują najmniej korzystnej strony domu (od strony kotłowni). Czemu? Bo dzięki temu nie widać komina "rodem z Treblinki", który musi mieć wysokość paru metrów, by wyjść nad kalenicę :-) Projektant nie pomyślał i w projekcie komin w kotłowni stoi przy zewnętrznej ścianie domu ;-)

Buduję dom na obrzeżach Warszawy na podstawie przerobionego projektu Letni Wieczór. Moja architekt, która miała ten projekt udoskonalić, przeoczyła dokładnie te same "gadżety", co projektant oryginału (brak jętek, komin w kotłowni, niezbyt szczęśliwe rozwiązanie balkonu na górze - za fikuśnymi murkami po bokach balkonu może zbierać się woda). Szczęście, że podniosła mi ściankę kolankową i dzięki temu wpasowałem dom w wąską działkę o szer. 20 m :-)

Ogólnie sam domek polecam (jak go przemyśleć, jest w nim gdzie oszczędzić), ale bez kogoś świadomego (architekt, murarz, kierownik budowy) nie wyobrażam sobie zbudowania go na podstawie oryginalnego projektu.

PS. W moim przypadku "świadomy" był kierownik ekipy murarskiej, który rzucił okiem na projekt i wyłapał braki praktycznie od ręki - pozdrawiam serdecznie Pana Stacha :-)

• 4 months później...

Projektant nie pomyślał i w projekcie komin w kotłowni stoi przy zewnętrznej ścianie domu 

Witam,trudno abys ten komin wstawil w klatce schodowej,dlatego tam jest poniewaz tak oddalony komin od kalenicy powninien miec roznice w wysokosci ok 30 stopni i tak wychodzi,tyle ze ja zmniejszyłem kat dachu na 40 stopni.

Temat jetek warto dac,ja zmniejszylem krokwie z9x24 na 8x20 i koszowa(ile dokladnie nie pamietam),ale mam tez sciane kolankowa podniesiona o jakies 70cm wiec miejsce podparcia krokwi jest wczesniej,wysok. kalenicy zostawilem te sama.Ponadto wazna rzeczą jest dac gesto slupy z zelbetu w scianie kolankowej ja mam co 3-ci H+H czyli 122cm.

Murki przy balkonach nie sa takie zle,wazny jest spadek aby woda sie tam nie zbierala( i problem raczej dotyczy strony zachodniej) trzeba tez pamietac o dobrej izolacji dwuskladnikowej na tych tarasach dobrze izolowac specjalnym sznurem i wypelniaczem przy oknach balkonowych + tasmy oczywiscie.

Buduje w Lubuskim,teraz bierzemy sie za wykonczenie, odpalam piec na dniach,jakby cos zapraszam do obejrzenia rowniez pomoge cos doradzic.

Pozdrawiam.

• 2 months później...

Witam Wszystkich na forum! :smile:

Nie ukrywam, że jestem zainteresowany realizacją tego projektu,

proszę o informację, kto buduje dem z projektu M44 Letniego Wieczoru w województwie opolskim lub dolnośląskim.

Taka wizyta pozwoliłaby mi podjąć decyzję odnośnie słuszności wyboru tego projektu.

Byłbym bardzo wdzięczny za informacje:

[email protected]

pozdrawiam

Marcin, Opole

• 11 months później...
  • 1 year później...
  • 4 years później...
  • 1 month później...