Walia 04.09.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Słyszałam,że aby przesadzona piwonia zakwitła w następnym roku należy ją przesadzić w sierpniu. Ponieważ z różnych względów nie było to możliwe,ucieszyłam się gdy wyczytałam gdzieś,że można też ją przesadzić we wrześniu i październiku. Znajomy powiedział mi jednak,że tak czy tak w przyszłym roku nie doczekam się u przesadzonych piwonii kwiatów Czy ma rację?Czy to kiedy się ją przesadzi ma wpływ na kwitnienie w przyszłym roku czy bez względu na to kiedy-i tak nie zakwitnie?A jeżeli tak jest-to kiedy doczekam się znów kwiatów? Szkoda by mi było,bo pięknie kwitły tego roku ale zmieniamy urządzenie ogrodu i krzaki zasłaniają zupełnie skalniak.Zresztą słyszałam,że co kilka lat i tak trzeba by je przesadzić a rosną na tym miejscu już kilkanaście lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.09.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Zakwitnie, zakwitnie. Warunkiem kwitnienia jest dorosłość karpy i płytkie sadzenie.Górna część karpy, tam gdzie są stojące" antenki pąków", ma być przykryta tylko 2-5 cm warstwą ziemi. Głębokie sadzenie powoduje brak kwitnienia , nawet przez kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 04.09.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Zresztą słyszałam,że co kilka lat i tak trzeba by je przesadzić a rosną na tym miejscu już kilkanaście lat! Hmmm...nigdy nie słyszałam o konieczności przesadzania piwonii, one raczej z tych co się przywiązuja do miejsca Co najwyżej co kilka lat można je rozmnożyć... Ja sadziłam piwonie w zeszłym roku - trzy sztuki i w tym zakwitła mi tylko jedna, i to miała jeden kwiat - dwie pozostałe zawiązały pączki, ale - rzecz ciekawa - nie zakwitły - nie wiecie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 04.09.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Wiemy Piwonia to roślina bardzo "żarłoczna". Żeby zakwitnąć potrzebuje możliwości "przetłoczenia" dużej ilości minerałów z gleby w górę - lub już posiadać dostateczny zapas w mięsistych korzeniach. Dlatego łatwiej kwitną rośliny starsze, silniej rozwinięte lub te, które mają silny, sprawny system korzeniowy - czyli nie dzielone, przesadzone z odpowiednio dużą bryłą gleby. No i nie za głęboko - za płytko też niedobrze, ale szybciej roślina do tego się przystosowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walia 04.09.2008 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Będę pamiętać o płytkim sadzeniu.Największy kłopot będzie z wykopaniem i wykrojeniem odpowiednio dużej bryły ziemi-bo piwonie są bardzo duże,będzie ciężko. No właśnie-raz czytałam,że najważniejsze jest to,by wykopać jak najwięcej korzeni bez względu na ilość ziemi.Tu,że ma być duża bryła. Haniu-co Ty uważasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 05.09.2008 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Wiemy Piwonia to roślina bardzo "żarłoczna". Żeby zakwitnąć potrzebuje możliwości "przetłoczenia" dużej ilości minerałów z gleby w górę - lub już posiadać dostateczny zapas w mięsistych korzeniach. Dlatego łatwiej kwitną rośliny starsze, silniej rozwinięte lub te, które mają silny, sprawny system korzeniowy - czyli nie dzielone, przesadzone z odpowiednio dużą bryłą gleby. No i nie za głęboko - za płytko też niedobrze, ale szybciej roślina do tego się przystosowuje. Dzięki - to jeszcze jedno pytanko, jesli można - czy te jej korzenie dzialają tak, jak cebulki np. tulipanów, że gromadzą zapasy na następny rok po przekwitnięciu, czy zasilenie np. kompostem na wiosnę przed kwitnieniem coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 07.09.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Pomoże, jeśli roślina jest w stanie to wykorzystać - czyli ma odpowiednio rozwinięty system korzeniowy. W innym przypadku to tak jak bezzębnemu dać go gryzienia orzechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod fikusem 07.09.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 U moich rodziców w ogrodzie piwonie były od zawsze i nigdy ich nie przesadzali a co roku pięknie i obficie kwitły. Piwonie co roku dostawały dużo jedzonka, na zimę trzeba pamiętać o okryciu ich ( mi w tym roku zmarzła większość pąków), no a po za tym moja mama nigdy nie ścina liści tylko mniej więcej w połowie sierpnia łamie je i zostawia na krzaku - z czasem same usychają i odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walia 08.09.2008 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Pod fikusem-ja napisałam,że czytałam gdzieś o tym by piwonie co kilka lat przesadzać. Ja tego do tej pory nie robiłam-moje rosną w tym samym miejscu już kilkanaście lat i co roku pięknie kwitną.Nigdy ich na zimę nie okrywałam i nigdy żadna mi nie zmarzła. A liście zawsze obcinałam tak m/w na początku września,gdy przestawały już być ozdobą ogrodu.A kwitły zawsze. Teraz jestem zmuszona je przesadzić gdyż po zmianie urządzenia ogrodu zasłaniają widok na niższe rośliny i w sumie dość krótko kwitną-później od strony ławki widać było wyłącznie ich liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 02.04.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 pytanie totalnego ciemniaka: posadziłam dzisiaj kłacza piwonii, czy po posadzeniu powinnam je podlać? nie napisano w instrukcji obsługi...trochę podlałam, ale w koncu nie wiem czy czegoś nie popsułam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 02.04.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Podlać. Ususzone nie będa kwitły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 02.04.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 dzięki, jutro je wobec tego doleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 03.04.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Przesadziłam piwonie 4 lata temu (stare krzewy) i do tej pory nie zakwitły. Nawet trafił im się pączek, ale się nie otworzył. W tym roku planuję je znów przesadzić. Odnoszę wrażenie, że miały za sucho i "za głodno".Jaką kupić ziemię? Zwykłą ogrodową czy jakąś kwaśną, bo nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.04.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Żyzną. Zasuszanie się pąków moze też być objawiem zarażenia szara pleśnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walia 04.04.2009 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Jarkotowa a w jakim miesiącu przesadzałaś te piwonie? No bo przyczyną tego ,że nie kwitną może być właśnie to,że nie zostały przesadzone w sierpniu lub wrześniu. Ja przesadzałam w końcu września i początkiem października. Czy zakwitną-to się okaże! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 06.04.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Przesadzałam je jakoś wiosną, gdy zaczęły wzrost. Wtedy je dostałam więc nie miałam wyboru. Czy to zła pora, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walia 09.04.2009 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 No-niestety zła! Poczytaj,wszędzie jest podkreślane,że aby piwonie zakwitły po przesadzeniu,trzeba je przesadzić w sierpniu.Doczytałam się później,że może to być też we wrześniu(ew.początek października) ale na pewno nie wiosną. Cóż-osoba,która Ci je podarowała nie znała się widać na rzeczy. Nie chciałabym Cię martwić ale może się zdarzyć,że właśnie z powodu złej pory przesadzenia Twoje piwonie długo mogą nie zakwitnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 14.04.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 ..... buuuu a ja właśnie dziś wsadziłam moje "dostane" piwonie http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/SeSdQXxvQeI/AAAAAAAAAS4/VTTTBd5ohZo/s512/IMG_9646.JPG jako, że to mój pierwszy taki kwiat - to powiedzcie czy choć reszta mojej pracy jest oki skoro już wiem, że termin nie jest obłożyłam roślinke darnią trawy - słusznie? nie podlałam - bo ziemia była bardzo mokra (nieprzepuszczalna glina na głębokości ok 0,5 m) - słusznie? miejsce będzie na otwartym słońcu w zasadzie cały dzień - ponoć to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Lepiej odsuń trawę od krzewu piwoni - mniejsza bedzie konkurencja o składniki pokarmowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walia 14.04.2009 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Z tego co wiem,to piwonie lubią kwaśniejszą ziemię i bardziej próchniczną. W takiej gliniastej mogą źle się czuć. Myślę,że dobrze abyś odgarnęła nieco tej gliniastej ziemi i dosypała próchnicznej. Ja bym podlała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts