Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwonia

Recommended Posts

Słyszałam,że aby przesadzona piwonia zakwitła w następnym roku należy ją przesadzić w sierpniu.

Ponieważ z różnych względów nie było to możliwe,ucieszyłam się gdy wyczytałam gdzieś,że można też ją przesadzić we wrześniu i październiku.

Znajomy powiedział mi jednak,że tak czy tak w przyszłym roku nie doczekam się u przesadzonych piwonii kwiatów

Czy ma rację?Czy to kiedy się ją przesadzi ma wpływ na kwitnienie w przyszłym roku czy bez względu na to kiedy-i tak nie zakwitnie?A jeżeli tak jest-to kiedy doczekam się znów kwiatów?

Szkoda by mi było,bo pięknie kwitły tego roku ale zmieniamy urządzenie ogrodu i krzaki zasłaniają zupełnie skalniak.Zresztą słyszałam,że co kilka lat i tak trzeba by je przesadzić a rosną na tym miejscu już kilkanaście lat!

Zakwitnie, zakwitnie.

Warunkiem kwitnienia jest dorosłość karpy i płytkie sadzenie.

Górna część karpy, tam gdzie są stojące" antenki pąków", ma być przykryta tylko 2-5 cm warstwą ziemi.

Głębokie sadzenie powoduje brak kwitnienia , nawet przez kilka lat.

Zresztą słyszałam,że co kilka lat i tak trzeba by je przesadzić a rosną na tym miejscu już kilkanaście lat!

Hmmm...nigdy nie słyszałam o konieczności przesadzania piwonii, one raczej z tych co się przywiązuja do miejsca :-) Co najwyżej co kilka lat można je rozmnożyć...

Ja sadziłam piwonie w zeszłym roku - trzy sztuki i w tym zakwitła mi tylko jedna, i to miała jeden kwiat - dwie pozostałe zawiązały pączki, ale - rzecz ciekawa - nie zakwitły - nie wiecie dlaczego?

Wiemy :D Piwonia to roślina bardzo "żarłoczna". Żeby zakwitnąć potrzebuje możliwości "przetłoczenia" dużej ilości minerałów z gleby w górę - lub już posiadać dostateczny zapas w mięsistych korzeniach. Dlatego łatwiej kwitną rośliny starsze, silniej rozwinięte lub te, które mają silny, sprawny system korzeniowy - czyli nie dzielone, przesadzone z odpowiednio dużą bryłą gleby. No i nie za głęboko - za płytko też niedobrze, ale szybciej roślina do tego się przystosowuje.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Będę pamiętać o płytkim sadzeniu.

Największy kłopot będzie z wykopaniem i wykrojeniem odpowiednio dużej bryły ziemi-bo piwonie są bardzo duże,będzie ciężko.

No właśnie-raz czytałam,że najważniejsze jest to,by wykopać jak najwięcej korzeni bez względu na ilość ziemi.Tu,że ma być duża bryła.

Haniu-co Ty uważasz?

Wiemy :D Piwonia to roślina bardzo "żarłoczna". Żeby zakwitnąć potrzebuje możliwości "przetłoczenia" dużej ilości minerałów z gleby w górę - lub już posiadać dostateczny zapas w mięsistych korzeniach. Dlatego łatwiej kwitną rośliny starsze, silniej rozwinięte lub te, które mają silny, sprawny system korzeniowy - czyli nie dzielone, przesadzone z odpowiednio dużą bryłą gleby. No i nie za głęboko - za płytko też niedobrze, ale szybciej roślina do tego się przystosowuje.

Dzięki - to jeszcze jedno pytanko, jesli można - czy te jej korzenie dzialają tak, jak cebulki np. tulipanów, że gromadzą zapasy na następny rok po przekwitnięciu, czy zasilenie np. kompostem na wiosnę przed kwitnieniem coś pomoże?

U moich rodziców w ogrodzie piwonie były od zawsze i nigdy ich nie przesadzali a co roku pięknie i obficie kwitły. Piwonie co roku dostawały dużo jedzonka, na zimę trzeba pamiętać o okryciu ich ( mi w tym roku zmarzła większość pąków), no a po za tym moja mama nigdy nie ścina liści tylko mniej więcej w połowie sierpnia łamie je i zostawia na krzaku - z czasem same usychają i odpadają.

Pod fikusem-ja napisałam,że czytałam gdzieś o tym by piwonie co kilka lat przesadzać.

Ja tego do tej pory nie robiłam-moje rosną w tym samym miejscu już kilkanaście lat i co roku pięknie kwitną.Nigdy ich na zimę nie okrywałam i nigdy żadna mi nie zmarzła.

A liście zawsze obcinałam tak m/w na początku września,gdy przestawały już być ozdobą ogrodu.A kwitły zawsze.

Teraz jestem zmuszona je przesadzić gdyż po zmianie urządzenia ogrodu zasłaniają widok na niższe rośliny i w sumie dość krótko kwitną-później od strony ławki widać było wyłącznie ich liście.

:)

• 6 months później...

Przesadziłam piwonie 4 lata temu (stare krzewy) i do tej pory nie zakwitły. Nawet trafił im się pączek, ale się nie otworzył. W tym roku planuję je znów przesadzić. Odnoszę wrażenie, że miały za sucho i "za głodno".

Jaką kupić ziemię? Zwykłą ogrodową czy jakąś kwaśną, bo nie wiem.

No-niestety zła!

Poczytaj,wszędzie jest podkreślane,że aby piwonie zakwitły po przesadzeniu,trzeba je przesadzić w sierpniu.Doczytałam się później,że może to być też we wrześniu(ew.początek października) ale na pewno nie wiosną.

Cóż-osoba,która Ci je podarowała nie znała się widać na rzeczy.

Nie chciałabym Cię martwić ale może się zdarzyć,że właśnie z powodu złej pory przesadzenia Twoje piwonie długo mogą nie zakwitnąć.

..... buuuu :(

a ja właśnie dziś wsadziłam moje "dostane" piwonie :(

http://lh5.ggpht.com/_83tmosUe46o/SeSdQXxvQeI/AAAAAAAAAS4/VTTTBd5ohZo/s512/IMG_9646.JPG

jako, że to mój pierwszy taki kwiat - to powiedzcie czy choć reszta mojej pracy jest oki :) skoro już wiem, że termin nie jest :roll:

obłożyłam roślinke darnią trawy - słusznie?

nie podlałam - bo ziemia była bardzo mokra (nieprzepuszczalna glina na głębokości ok 0,5 m) - słusznie?

miejsce będzie na otwartym słońcu w zasadzie cały dzień - ponoć to dobrze :)