zielony_listek 19.09.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Oj, oj - chodzi mi o ten "dobry uczynek" - przecież pojazd szynowy ma zawsze pierwszeństwo - no chyba, że przepisy sie zmieniły he, he, duży to wszędzie może więcej Ja tez na wszelki wypadek tramwajom wole ustepować. wg KD: "Oddział 7 Przecinanie się kierunków ruchu Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo. 2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża. 3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem." Ale tez mi w tym nie do końca coś gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.09.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Wracając do "siedzenia" na zderzaku. Można cuś takiego nakleić http://images32.fotosik.pl/365/0c1108784bf40e07.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 23.09.2008 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 skoro wątek się ciągnie to mam pytanie do tirowców... może któryś śledzi ten temat. mianowicie: o co chodzi z postojem na światłach? podjeżdżam do świateł, zaraz wskoczy czerwone, przede mną jadą dwa tiry. za nami nikogo więc jest nas trzech kierowców. nagle jeden wskakuje na lewy pas i staje równolegle do kolegi. po zapaleniu zielonego obaj czasami przez minutę się "wyprzedzają" a ja muszę wąchać ich spaliny. sfrustrowani, że ktoś ich ciągle wyprzedza i nie dadzą innym przejechać? pytam się o co chodzi? złośliwość czy może panowie na skrzyżowaniu w oczka chcą sobie popatrzeć? jak który odważny to niech mi wyjaśni bo nie mogę zrozumieć chamstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.09.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Myślę, że jest to spowodowane przeciągiem między uszami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 23.09.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 To jest nagminne albo weźmie ci taki jeden z drugim zacznie wyprzedzać pod górkę przez 5 minut jada równolegle żaden nie odpuści powinien być bezwzględny zakaz wyprzedzania przez tir-y jak we Francji czy Niemczech wyprzedza tir na 100% polskie blachy...same zagrożenie na drodze..jeżdżę wiele po Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 02.10.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 http://wiadomosci.wp.pl/gid,10418329,title,Zobacz-chamstwo-polskich-kierowcow,galeria.html?ticaid=16b67&_ticrsn=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 02.10.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 skoro wątek się ciągnie to mam pytanie do tirowców... może któryś śledzi ten temat... wątpliwe, do tego trzeba umieć czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 30.04.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 skoro wątek się ciągnie to mam pytanie do tirowców... może któryś śledzi ten temat. mianowicie: o co chodzi z postojem na światłach? podjeżdżam do świateł, zaraz wskoczy czerwone, przede mną jadą dwa tiry. za nami nikogo więc jest nas trzech kierowców. nagle jeden wskakuje na lewy pas i staje równolegle do kolegi. po zapaleniu zielonego obaj czasami przez minutę się "wyprzedzają" a ja muszę wąchać ich spaliny. sfrustrowani, że ktoś ich ciągle wyprzedza i nie dadzą innym przejechać? pytam się o co chodzi? złośliwość czy może panowie na skrzyżowaniu w oczka chcą sobie popatrzeć? jak który odważny to niech mi wyjaśni bo nie mogę zrozumieć chamstwa. Jeśli pytanie aktualne po czterech latach to raczej problemem jest ogranicznik prędkości w autach. Ta minuta na wyprzedzanie to 2 km/h różnicy w ogranicznikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 06.05.2012 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Jeśli pytanie aktualne po czterech latach to raczej problemem jest ogranicznik prędkości w autach. Ta minuta na wyprzedzanie to 2 km/h różnicy w ogranicznikach no dzięki za odp. ale to jest dla mnie zrozumiałe. moje pytanie jest aktualne po 4 latach i będzie pewnie jeszcze aktualne długo. a dotyczy raczej tego fragmentu: o co chodzi z postojem na światłach?(...) jadą dwa tiry(...) nagle jeden wskakuje na lewy pas i staje równolegle do kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.05.2012 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 no dzięki za odp. ale to jest dla mnie zrozumiałe. moje pytanie jest aktualne po 4 latach i będzie pewnie jeszcze aktualne długo. a dotyczy raczej tego fragmentu: Bo to nie jest pytanie o tira na światłach tylko o naturę ludzką. Tylu ilu filozofów, tyle pewnie byłoby odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 08.05.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Robi dokładnie to samo, co każdy w osobówce. Staje na wolnym pasie, aby szybciej wyprzedzić. Dzięki temu manewr wyprzedzania trwa 2 minuty a nie 4. Po co wyprzedza, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 08.05.2012 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 no tak. po prostu patrzy swojej doopy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.05.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 no tak. po prostu patrzy swojej doopy i tyle. Zbyt mocno to kolego spłycasz. Każda ciężarówka ma ogranicznik blokujący auto przy 90 km/h. Na trasie między miastami czy miejscowościami praktycznie nie możliwe jest wyprzedzenie drugiej ciężarówki jadącej 3-4 km/h wolniej. Zostają tylko światła. Zawsze na lewym pasie ustawia się ciężarówka "pusta". A że trwa to ze dwie minuty? Nikt nie robi tego złośliwie. "Prawie" całe życie jeżdzę 40 tonowymi zestawami i myślę, że nikt tego nie robi złośliwie. Jest to niekiedy jedyny sposób wyprzedzenia drugiego zestawu. Jazda ciężarówką trochę przypomina jazdę ......no właśnie, nie wiem do czego to przyrównać. Prawie cały czas nogę masz na "maxa" na gazie. Na trasie wycina Cię ogranicznik, a na światłach ze startu masa auta. Nic nie zrobisz, szybciej się nie da:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 09.05.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 (edytowane) I to co pisze m.k.kTrwa to 2 a nie 4 minuty.Na "trasie" też się wyprzedzamy. Trwa to niekiedy całą wieczność. Też sobie nie pomagamy wyprzedzić się szybciej. Przy pełnej prędkości 80-90 km/h (pamiętaj o ograniczniku) trwa to naprawdę długo.Tylko jak pojawia się auto z naprzeciwka od razu można być pewnym na kierowcę ciężarówki, że mnie wpuści czego nie można powiedzieć o kierowcach osobówek.Często kierowcy osobówek nawet nie wiedzą, że ktoś ich wyprzedza!!!!!! Niestety, wtedy trzeba ściąć i zajechać drogę. Wtedy powstają kolejne mity o wariatach w ciężarówkach. Jak się zrównasz z osobówką i pojawia się coś z naprzeciwka pamiętaj, że wtedy już nie schowasz się do tyłu. Zajeżdzasz drogę, ale nie z powodu chamstwa tylko bezpieczeństwa tego z naprzeciwka Edytowane 9 Maja 2012 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 09.05.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Zbyt mocno to kolego spłycasz. Każda ciężarówka ma ogranicznik blokujący auto przy 90 km/h. Nie każda uwierz mnie.Śmiem twierdzić mało tego ,że większość ma zdjęty kaganiec albo podwyższony do 120km/h. Wiem ,ja nie jestem tirowcem i mam minimalne doświadczenie w tych sprawach ale wiem ,że ciężarówka pójdzie i ponad 120km/h jak się ją dobrze rozbuja .I mam potwierdzenie tego od znajomych właścicieli firm przewozowych a sam tego czasem doświadczam na trasie gdy jestem wyprzedany przez takiego kolosa jadąc 100km/h. Ale temat wyprzedzania kierowców ciężarówek to już jest inna bajka ,której nie chciałbym poruszać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.05.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Dobry sposób na buraków zajmujących miejsca dla niepełnosprawnych. http://img.wiocha.pl/images/6/d/6d441f6c828594462a71029ffe881634.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.05.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Nie każda uwierz mnie.Śmiem twierdzić mało tego ,że większość ma zdjęty kaganiec albo podwyższony do 120km/h. Wiem ,ja nie jestem tirowcem i mam minimalne doświadczenie w tych sprawach ale wiem ,że ciężarówka pójdzie i ponad 120km/h jak się ją dobrze rozbuja .I mam potwierdzenie tego od znajomych właścicieli firm przewozowych a sam tego czasem doświadczam na trasie gdy jestem wyprzedany przez takiego kolosa jadąc 100km/h. Ale temat wyprzedzania kierowców ciężarówek to już jest inna bajka ,której nie chciałbym poruszać . A wiesz jakie to uczucie za....ć takim TIREM z silnikiem podkręconym do 1200 KM z prędkością 160 km/g !? Sam byś się przestał osobówkami przejmować Trochę nie wierzę w te ciężarówki śmigające poza torem wyścigowym 120 km/g , bo tacho jest podstawą do wlepienia mandatu nawet daleko od miejsca zdarzenia. Sprawdź sobie licznik , bo może rechlasz się 80 na godzinę i wszystkich wqrwiasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts