Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura kanalizacyjna - na jakiej głębokości?

gjasinski

Recommended Posts

Witam Was wszystkich.

Jutro moja ekipa zaczyna budować ścianę fundamentową. Chcę uniknąc ewentualnego kucia przy wyprowadzaniu rury kanalizacyjnej tak więc poproszę moich fachowców coby zostawili otwór. Problem jest tylko w tym, że nie mam pojęcia na jakiej głębokości. Dodam, że w odległości ok. 15m od krawędzi budynku biegnie (nie wiem na jakiej głębokości) miejska kanalizacja.

Proszę o pomoc i z góry dziekuję.

Pozdrowienia

Grzegorz J.

Przewody kanalizacji zewnętrznej powinny być ułożone na głębokości zapewniającej przykrycie 20 cm więcej niż strefa przemarzania (co w wiekszosci przypadków daje 120 cm), ale jeżeli kanał uliczny jest zbyt płytko to ważniejsze jest aby zachować odpowiedni spadek. Rzędne kanału ulicznego powinny być naniesione na mapie geodezyjnej syt-wys.

Musisz odkryć studzienkę kanalizacyjną. Zmierzyć możesz sam np deską. Poziom przenieść na budynek poziomicą (rurka plastykowa zalana wodą). Wprowadzenie rury do studzienki nie może być na dowolnym poziomie (wodociągi się czepiają jak jest za wyskoko). Wieczorem podam jaka ma być wyskość bo teraz nie pamiętam. Potem policzyć spadek minimalny jest chyba 2%, ale ja bym dał więcej i masz już wysokość wprowadzenia rury do budynku. A tak poza tym powinieneś mieć to wszystko w projekcie przyłącza.