XX 11.12.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 polecam gorąco takie cośhttp://ptakless.webpark.pl/blokady.htm http://ptakless.webpark.pl/druk/slowo_gw.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 11.12.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ja kupiłem pistolet (legalnie alarmowy) parę dni i po krzyku, na parę miesięcy spokój, jak się pojawiają to dzień-dwa sobie postrzelam jak przylecą. Przy okazji mam z tego strzelania frajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 11.12.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 aha to pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 11.12.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Jesli obiekt jest liniowy (np. balustrada) to pomaga cienka zylka zawieszona ok. 5 cm nad. Widoczna w stopniu minimalnym, niegrozna, skutecznosc duza choc bywaja osobniki co to jednak usiada. Przy szerszych "lotniskach" warto dac kilka rownolegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.12.2008 02:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 http://www.odstraszanieptakow.pl - mam od nich kolce i siatke. Polecam. Nic mi sie jeszcze nie nabilo, a osobiscie widzialam, jak golab leci sobie na moj parapet. Przed ladowaniem wykapowal, ze cos jest nie tak i sie wycofal. Mine mial nietega, ale nic mu sie nie stalo. Generalnie chodzi o to, zeby sie golebie przyzwyczaily, ze tam nie warto ladowac. Glupie nie sa - przeniosa sie do sasiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.12.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 u mnie w bloku na parapetach sa kolce i na poczatku golebie nei siadaly a teraz siadaja spokojnie i jeszcze gniazda zakladaja a i pare nadzianych na druty tez widzialem ale moze za rzadko sa zamontowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 12.12.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 witam serdecznie a ja chciałam zapytać czy może Ktoś ma jakiś " patent " na ptaki mewy , kormorany itd itp. które siadają na pomoście ( 24 metry ) ? . Wygląda to bardzo ładnie bo stoją jak na lotnisku wszystkie w jedną stronę ale pomost jest niestety codziennie czyszczony ( tzn. był ) Miałam różne pomysły łącznie z nagraniem drapieżnych ptaków i puszczaniem na max ( niestety po 2 dniach się przyzwyczaiły ) ale nic nie pomogło ( hałas z zawieszonych puszek , kukła człowieka ) Wiem , że chyba trzeba się przyzwyczaić i polubić ale może jednak coś ( cokolwiek ) można byłoby zrobić . To nie metr ani dwa które można wyczyścić . Tu bywa czasami , że dochodzą do połowy ( szer. 1,50 ) i to jest duża powierzchnia ....i tak, raz że ślisko , dwa wyżera farbę , trzy przebywanie w takim otoczeniu nie sprzyja relaksowi zupełnie . Jakieś pomysły ? ..tylko strzelanie ( chodzi o huk ) albo bieganie co chwila ( wtedy odlatują ) czy zrobienie dookoła jakiejś poprzeczki spowoduje że będą siadały tam ? a może coś innego ale co ???? oczywiście te wszystkie płotki , siatki , kolce odpadają ( nie tyle trudno byłoby zakryć taką powierzchnię ile za każdym razem te rzeczy z niej usuwać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.12.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 u mnie w bloku na parapetach sa kolce i na poczatku golebie nei siadaly a teraz siadaja spokojnie i jeszcze gniazda zakladaja a i pare nadzianych na druty tez widzialem ale moze za rzadko sa zamontowane No wlasnie nie moga byc za rzadko zamontowane. U mnie na standardowym parapecie sa dwa paski kolcow tak, ze caly jest zakryty i golebie nie maja szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.12.2008 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 mogę podesłać swoją fotkę, z pewnością pomoże na te mniej upierdliwe wystarczy cz-b ale jak są wredne, to trzeba w kolorku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 15.12.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 A czy ktoś z Was spotkał się może z jakimś skutecznym sposobem na odstraszeni czapli? Mam w ogrodzie małe oczko i już raz złapałem ją na goracym uczynku jak wyżerała rybki (chlip, chlip) ... Zakryłem oczko siatką, ale nie wygląda to estetycznie i szukam jakiegoś alternatywnego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.12.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 mogę podesłać swoją fotkę, z pewnością pomoże na te mniej upierdliwe wystarczy cz-b ale jak są wredne, to trzeba w kolorku... Poproszę w kolorku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.01.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Zapewne włożę kij w mrowisko, bo tutaj prawie sami zwolennicy kolców. Czytałam pewien artykuł, w którym napisano, że rzadko kiedy ptaki nabijają się na te kolce (faktycznie musiałyby pikować w locie), często jednak ranią się dotkliwie, zwłaszcza w nogi , czasem w podbrzusze, bywa że potem cierpią nim po prostu zdechną od infekcji. Mnie ta informacja skutecznie zniechęciła do tego środka i mam nadzieję, że niektórych również albo się chociaż może zastanowią, rozważą co istotniejsze...Dodam, że nie jestem zwolenniczką ofajdanych przez ptaki domów, ale są inne, humanitarne środki np. wspomniane odstraszacze lub jak kto woli tańszą wersję, ale skuteczną jak kolce : żyłkę (tutaj gdzieś opisany sposób montowania), tyle że bardziej pracochłonną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 20.01.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Mam belkę, nigdy nie zauważyłem aby jakiś ptak na niej przysiadł. Mieszkam 50 m. od lasu i ptaków jest sporo, mają po prostu atrakcyjniejsze miejsca do spoczynku. Nie ma kotów, naturalnych wrogów.W mieście pewnie jest problem ze względu na gołębie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 20.01.2009 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Ja z kolei mam dom najwyższy w okolicy . Problemem są mewy te wieksze (nie mewy śmieszki) . Mam pięknie spatynowana dachówkę w okolicach kalenicy na całej długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJSTERKLEPKA01 16.03.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witam Ja od wielu lat mam załozone odstarszacze ecopic i do tej pory działaja bez zarzutu. Nigdy żaden ptaszek sie nie zranił a parapeciki sa czyściutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 09.09.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 U mnie przeloty ptaków co roku - gigantyczne stada. Ptaki siadują na dachu, na belce prawie wcale. Suszę pranie na balkonie zupełnie bezpiecznie. Sama belka troszkę już przybrudzona, ale bardzo trzeba się przyglądać żeby coś wypatrzyć. Chwila prawdy nadejdzie wraz z malowaniem na wysokościach. Może tam jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonomi20 07.03.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 A po co odstraszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Głównie chodzi o gołębie, które potrafią bardzo zanieczyszczać balkony i okna. W miastach brakuje ich naturalnych wrogów (jastrzebie, kanie, tchórze), więc tracą naturalny instynkt bycia ostrożnymi. Ludzie im w zasadzie nie zagrażają. Poza tym zagrożeniem mogą być dzięcioły, które uwielbiają charakterystyczny "pusty" odgłos stukania w styropian, gdyż identyczny wydaje drzewo z kolonią szkodników pod korą. I w ten sposób niszczą elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts