Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT z ligustru

DaAn

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jestem zawodowcem w tym temacie ale właśnie sadziłam tuje i próbowałam dotrzeć do literatury fachowej.

Większość autorów pisze że przy sadzeniu jesiennym pierwsze cięcie należy przeprowadzić na wiosnę - roślina lepiej przezimuje a i będziemy widzieć ew. wymarznięcia.

Gdybyśmy cięli roślinę teraz możemy ją osłabić.

Nie tnie sie gałęzi jesienią ani zimą (no chyba że póżną zimą)ponieważ tkanka która powoduje zabliznianie ran jest wtedy w stanie uspienia .Rana po cięciu jest otwarta az do wiosny na ataki różnych grzybów.

Wiosną tkanka zablizniająca zaczyna życ i szybko goją sie wszelkie cięcia czy uszkodzenia gałęzi i pni.

Ligustr przytnij wiosną na wysokosci 10 cm.Ładnie sie wtedy zagęsci.

• 1 year później...

MOżna, można.

Im szybciej wsadzisz, tym szybciej wyrośnie :D.

Teraz jeszcze nie ma upałów, a nagokorzeniowe rośliny sadzi się właśnie w okresach przejściowych. Po posadzeniu, należy ligustry przyciąc na ok. 25-30 cm, by ograniczyć transpirację liści, i by zagęścić doł krzewu. Jeśli posadzisz teraz, to dobrze byłoby często podlewać ( codziennie), a w upały- cieniować. np. włókniną ogrodniczą. Te wszystkie zabiegi po to, by korzenie miały czas na rozwinięcie się i podjęcie czynności życiowych w nowym miejscu. Gdy zaaklimatyzują się, za 2-3 miesiące, pojawią się nowe przyrosty- pączki liściowe. Wtedy już krzewy dadzą sobie radę " same" :D

???? Za trzy miesiące to będzie wrzesień. I wtedy ma zacząć rosnąć? Teraz akurat są młode, niezdrewniałe przyrosty, po wykopaniu więdną momentalnie, zapowiadają upały.. Ogólnie najgorsza pora, jaką można wybrać. Można zaryzykowć z bryłką po uprzednim podlaniu (wyjąć i natychmiast posadzić) Zresztą jaki szkółkarz wykopie i sprzeda teraz liściaka z gołym korzeniem?

MOżna, można.

Im szybciej wsadzisz, tym szybciej wyrośnie :D.

Teraz jeszcze nie ma upałów, a nagokorzeniowe rośliny sadzi się właśnie w okresach przejściowych. Po posadzeniu, należy ligustry przyciąc na ok. 25-30 cm, by ograniczyć transpirację liści, i by zagęścić doł krzewu. Jeśli posadzisz teraz, to dobrze byłoby często podlewać ( codziennie), a w upały- cieniować. np. włókniną ogrodniczą. Te wszystkie zabiegi po to, by korzenie miały czas na rozwinięcie się i podjęcie czynności życiowych w nowym miejscu. Gdy zaaklimatyzują się, za 2-3 miesiące, pojawią się nowe przyrosty- pączki liściowe. Wtedy już krzewy dadzą sobie radę " same" :D

:o :o :o

o! a gdzie takie rzeczy w internecie piszą? :o

Nie, nie w internecie, tylko w swojej praktyce :D

A lato zapowiada się ponure i pochmurne, więc nie przesadzajmy z przesadzaniem :D

A drzewa i krzewy w balotach, w doniczkach są dostepne cały sezon, więc jeśli ANIAILIS będzie chciała sadzić , to sama wybierze i porę, i formę korzeniowej osłony.

Nie jestem ogrodniczą purystką, więc mówię z własnego doświadczenia.

Tu , w górach leje od 3 tygodni, temperatura w nocy oscyluje wokół 3-7C , a w szkółce u dendrologa są jeszcze kopane rośliny. I jakoś temperatury nie wskazują by cokolwiek miało "zemdleć" z upału:D

Raczej - my, bo zamiast trawnika mamy gliniastą breję, a rośliny mają dwumiesięczne "tyły" w rozwoju.

Więc...nie oburzajcie się zbyt mocno, bo klimaty są rozmaite, a to one warunkują wegetację. Czyż nie? :D

U mnie jest teraz +5, sucho jak diabli. Nie zmienia to faktu, że ligustr ma 10 cm przyrosty i sadzenie go z gołym korzeniem jest bez sensu, a o takich sadzonkach rozmawialiśmy. A swoją drogą, to w doniczkach jeszcze ligustru nie widziałem- koszty- kto toto kupi?

Wybacz hanka55 ale niestety nie masz racji z tym letnim sadzeniem ligustru z gołym korzeniem. Przyznam, że jakoś nie widziałem produkcji ligustru pospolitego (Ligustrum vulgare) w pojemnikach.

W tym wypadku nie jest istotny nawet aktualny stan pogody w górach ani jej prognozy. Jest pełnia wegetacji i należy dać sobie spokój z sadzeniem krzewów z gołym korzeniem.

...

Nie, nie w internecie, tylko w swojej praktyce :D

A lato zapowiada się ponure i pochmurne, więc nie przesadzajmy z przesadzaniem :D

A drzewa i krzewy w balotach, w doniczkach są dostepne cały sezon, więc jeśli ANIAILIS będzie chciała sadzić , to sama wybierze i porę, i formę korzeniowej osłony.

Nie jestem ogrodniczą purystką, więc mówię z własnego doświadczenia.

Tu , w górach leje od 3 tygodni, temperatura w nocy oscyluje wokół 3-7C , a w szkółce u dendrologa są jeszcze kopane rośliny. I jakoś temperatury nie wskazują by cokolwiek miało "zemdleć" z upału:D

Raczej - my, bo zamiast trawnika mamy gliniastą breję, a rośliny mają dwumiesięczne "tyły" w rozwoju.

Więc...nie oburzajcie się zbyt mocno, bo klimaty są rozmaite, a to one warunkują wegetację. Czyż nie? :D

:o

o , to ja przepraszam...jestem tu nowa...myslalam ze to jakis żart :-?

ale widze ze chyba nie...i...i nie wiem co powiedziec... :o

jak rozumiem udzielasz tu rad? :o

Heja

Oj, to zamieszanie chyba z mojego powodu. Ponieważ sama robię sadzonki zdarzyło mi sie robić w pojemnikach. Dość nieściśle napisałam o tym w swoim poście. Sorki 8) Ale faktycznie o tej porze już nic nie sadzę z gołym korzeniem. Mój ligustr ma już 15 cm przyrosty i za chwilę będę go przycinać.

pozdro

A ja dwa dni temu dosadziłam w ogródku, kopane szmaragdy i jałowce :)

W nocy 0C, w dzień leje, chmurno, a temperatura nie przekracza 20C.

Więc mamy w górach raczej wczesną wiosnę niż początek lata.

Rośliny bylinowe wstrzymały wegetację, datury ani rusz, by rosnąć w górę , nawet niezapominajki zapomniały o kwitnieniu. I gdyby nie rododendrony, to ludzie chodzący po górach w puchowych kurtkach, wskazywaliby bardziej na przedwiośnie :cry:

A doniczkowe ligustry kosztują ok.2,90 - 5 zł/ szt, w zależności od odmiany.

• 10 months później...

Witam,

Jak w temacie zywoplot ma 1 rok,niecale 40 cm wzrostu.

1.Czy,kiedy i czym nawiezc?

2.Kiedy i na ile go przyciac?

3.Czy martwic sie ze w szeregu posadzonych sadzonek dwie pod rzad nie przyjely sie? Czy raczej spokojnie czekac a sasiednie powinny przykryc przerwe?

Z gory dzieki za odpowiedz,

Pawelek

Afgan,

Jeżeli coś z żywopłotu wypadło to trzeba te sadzonki uzupełnić.

A co do nawożenia, to możesz zastosować azofoskę podlewając szpaler roztworem 1 garści nawozu na 10l wody. Dobrze wymieszać. Podlewać nie częściej niż raz na trzy tygodnie i teraz wiosną do końca czerwca, co najmniej cztery razy w sezonie. Przycinać ligustr możesz dopiero w drugim trzecim roku.

Pamiętaj nie obcinaj nisko położonych gałązek, one też są ważne. Żywopłot na dole powinien być nie co szerszy niż wyżej.

• 3 weeks później...
ja wsadziłam ok. 20m żywopłotu w zeszłym roku na wiosnę z dość dużych sadzonek,które od razu przycięłam na wys. 15cm. mniej więcej w sierpniu skróciłam przyrosty o połowę. nawiozłam raz w zeszłym sezonie i raz teraz na wiosnę zwykłym nawozem do iglaków ,bo akurat kupiłam go w hurtowej ilości. teraz skróciłam o 1/3 przyrost. w tej chwili roślinki mają ok.30cm, ale są bardzo gęste. tnij ligustr przynajmniej 2 razy w sezonie, dzięki temu będzie bardzo gęsty. tak mówi mój tata, który ma piękny 2,5metrowy żywopłot :D