Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT z ligustru

DaAn

Recommended Posts

Podłączę się do wątku.

Otóż na jesień posadziłęm liguster z ścinek, czy jak to się inaczej nazywa a jak dla mnie to z 30cm kijków uciętych z dużego żywopłotu. Praktycznie 100% się przyjęło, ale rosną nierówno. Nie wiem, jak to przycinać, skoro niektóre mają 20 cm przyrostu a niektóre po prostu na "starych" kijkach nowe listka.

Proszę o podpowiedź szczególnie czy i jak ciąć te niewyrośnięte. Dla lepszego poglądu załączam fotki - na pomarańczowo nowy przyrost, na niebiesko oryginalny kijek. Na pierwszej fotce wersja wyrośnięta, na drugiej ta z listkami tylko.

Proszę o poradę, jak i czy ciąć.

http://images26.fotosik.pl/16/adbdea2dcd36a39b.jpg

http://images28.fotosik.pl/16/c5fd59c4c4ac1852.jpg

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak i kiedy ciąć.. często i nisko - wolniej otrzymamy docelową wysokość, ale będzie on naprawdę gęsty, jeśli pozostawimy ciecie na 2-3 rok to bedziemy mieli kilka patyków długich a wiotkich i nie rozgałęzionych.. w pierwszym roku tniemy dwa razy - latem i późnym latem, w drugim roku tniemy gdy urośnie powiedzmy na 20kilka centymetrów i skracamy o połowę. przez pierwsze dwa lata polecam ciąć sekatorem pojedyncze pędy, dosyć pracochłonne ale opłacalne. silne pędy skracamy nieco niżej, słabsze wyżej, itd. Dopiero zagęszczony żywopłot przycinamy jak leci nożycami.

jak dla mnie to "kijki" zostaw bo obcinając je stracisz prawie rok, dosyć długie pędy wybrałeś na sadzonki, no ale skoro rosną to tnij jednoroczne.. tylko czeto co by był gęsty. nad drugim liściem w tej podrośniętej wersji, jak będziesz ciął wyżej to otrzymasz produkt dosyć łysy i prześwitujący od spodu.

• 1 year później...

Ja będę robił taki żywopłot. Aby uniknąć problemu gołego domu wcześniej zrobię siatkę 1-1,5m a sadzonki posadzę krzyżowo po dwóch stronach.

Przy okazji mam pytanie. Nim żywopłot dojdzie wysokości siatki będzie konieczne przycinanie go od góry czy wystarcza boki?

• 4 weeks później...
Ja mam taki ze względów finansowych i wysokościowych op jednej stronie siatki. Sadzony na jesień tamtego roku. W tym roku przycinałam 3 razy jak tylko zaczęły się pojawiać odrosty. Przycinanie bardzo ładnie go zagęszcza. Jednak z tym sadzeniem po obu stronach siatki na początku nie jest dobrze, bo pręty siatki przeszkadzają w przycinaniu. U mnie na odcinku 2 metrów tak właśnie wsadziła mi moja teściówka i właśnie z tym odcinkiem jest najwięcej zabawy. Młode pędy przycina się łatwo, gorzej ze zdrewniałymi.

Jak się nazywa roślina, z której najczęściej sadzono żywopłoty na osiedlach przed 30 - 50 laty?

Nie wiem jak u was, ale na moim komunistycznym osiedlu 30 lat temu wszystkie żywopłoty wykonano z irgi błyszczącej (cotoneaster lucidus).

Dziś sadzonki tej rośliny są oczywiście nadal w sprzedaży (po 6 zł/szt), ale mnie się ta roślina zawsze będzie kojarzyć z tamtymi czasami.

Wydaje mi sie ze to raczej chodzi o roślinkę z tej aukcji

http://www.allegro.pl/item449036193_liguster_ligustr_zywoplot_najwyzsza_jakosc.html

Ja również posadziłem 2X70 mb ale patyczki 30cm-dopiero w tym roku wypuściły po 2-4 odrosty...korzonki...przycinanie w przyszłym roku :wink:

• 1 year później...
Na jednym boku działki 80m chcę posadzić żywopłot z różnych odmian ligustru. Najwięcej miałoby być ligustru zimozielonego i poprzeplatane to ligustrem pstrym i o żóltych liściach (Ligustrum ovalifolium Aureum). Zimą byłby częściowo z liśćmi z tego zielonego. Czy myślicie że dobrze to będzie wyglądało? Nie za pstrokato?. Również czy nie bedzie przemarzał bo teren jest otwarty, same pola. Prosze, poradźcie mi co z tym żywopłotem