Arkadly 04.07.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Podłączę się do wątku.Otóż na jesień posadziłęm liguster z ścinek, czy jak to się inaczej nazywa a jak dla mnie to z 30cm kijków uciętych z dużego żywopłotu. Praktycznie 100% się przyjęło, ale rosną nierówno. Nie wiem, jak to przycinać, skoro niektóre mają 20 cm przyrostu a niektóre po prostu na "starych" kijkach nowe listka. Proszę o podpowiedź szczególnie czy i jak ciąć te niewyrośnięte. Dla lepszego poglądu załączam fotki - na pomarańczowo nowy przyrost, na niebiesko oryginalny kijek. Na pierwszej fotce wersja wyrośnięta, na drugiej ta z listkami tylko. Proszę o poradę, jak i czy ciąć. http://images26.fotosik.pl/16/adbdea2dcd36a39b.jpghttp://images28.fotosik.pl/16/c5fd59c4c4ac1852.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 04.07.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 jak i kiedy ciąć.. często i nisko - wolniej otrzymamy docelową wysokość, ale będzie on naprawdę gęsty, jeśli pozostawimy ciecie na 2-3 rok to bedziemy mieli kilka patyków długich a wiotkich i nie rozgałęzionych.. w pierwszym roku tniemy dwa razy - latem i późnym latem, w drugim roku tniemy gdy urośnie powiedzmy na 20kilka centymetrów i skracamy o połowę. przez pierwsze dwa lata polecam ciąć sekatorem pojedyncze pędy, dosyć pracochłonne ale opłacalne. silne pędy skracamy nieco niżej, słabsze wyżej, itd. Dopiero zagęszczony żywopłot przycinamy jak leci nożycami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 04.07.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 OK, ale chodzi mi o to, czy tniemy (w moim powyższym przypadku) tylko tegoroczne przyrosty, czy też "oryginalne kijki" te już zdrewniałe z których dopiero wypuszczają nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 04.07.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 jak dla mnie to "kijki" zostaw bo obcinając je stracisz prawie rok, dosyć długie pędy wybrałeś na sadzonki, no ale skoro rosną to tnij jednoroczne.. tylko czeto co by był gęsty. nad drugim liściem w tej podrośniętej wersji, jak będziesz ciął wyżej to otrzymasz produkt dosyć łysy i prześwitujący od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 12.07.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Tnie się tegoroczne przyrosty. Skrócić o połowę tzn. - obciąć połowę tego co urosło od ostatniego ciecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 10.09.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Jak się nazywa roślina, z której najczęściej sadzono żywopłoty na osiedlach przed 30 - 50 laty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 10.09.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 może Ligustrum vulgare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 10.09.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Z tym, że popularnosć ligustru nie przeminęła z Okrągłym Stołem A czy on komunistyczny? Już u Krasickiego Żona Modna przeganiała swojego męża, który miałtaki żywopłot - biedny ligustr od lat nie ma dobrej prasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Bo niestety trzeba umieć go ciąć by był ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 11.09.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Bo niestety trzeba umieć go ciąć by był ładny. co masz dokładnie na mysli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 11.09.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Chyba wiem...u mnie na zakładzie jest kawałek żywopłotu z ligustru, przy którym ktoś się spóźnił z cięciem - dół roślinki zdrewniał i stracił szanse na zagęszczenie. To jest nie do wyprostowania, trzeba by wykopać i sadzić nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michauek 11.09.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Ja będę robił taki żywopłot. Aby uniknąć problemu gołego domu wcześniej zrobię siatkę 1-1,5m a sadzonki posadzę krzyżowo po dwóch stronach. Przy okazji mam pytanie. Nim żywopłot dojdzie wysokości siatki będzie konieczne przycinanie go od góry czy wystarcza boki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.09.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Od góry przynajmniej 3 razy już w pierwszym roku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 05.10.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Ja mam taki ze względów finansowych i wysokościowych op jednej stronie siatki. Sadzony na jesień tamtego roku. W tym roku przycinałam 3 razy jak tylko zaczęły się pojawiać odrosty. Przycinanie bardzo ładnie go zagęszcza. Jednak z tym sadzeniem po obu stronach siatki na początku nie jest dobrze, bo pręty siatki przeszkadzają w przycinaniu. U mnie na odcinku 2 metrów tak właśnie wsadziła mi moja teściówka i właśnie z tym odcinkiem jest najwięcej zabawy. Młode pędy przycina się łatwo, gorzej ze zdrewniałymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.10.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Jak się nazywa roślina, z której najczęściej sadzono żywopłoty na osiedlach przed 30 - 50 laty? Nie wiem jak u was, ale na moim komunistycznym osiedlu 30 lat temu wszystkie żywopłoty wykonano z irgi błyszczącej (cotoneaster lucidus). Dziś sadzonki tej rośliny są oczywiście nadal w sprzedaży (po 6 zł/szt), ale mnie się ta roślina zawsze będzie kojarzyć z tamtymi czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 10.10.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Czy w tym wątku mowa jest może o takich roślinkach, ja je nazywam bukszpanem.http://foto0.m.onet.pl/_m/3262aa891b1164cc26a25c80e751ecf4,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.10.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Wydaje mi sie ze to raczej chodzi o roślinkę z tej aukcji http://www.allegro.pl/item449036193_liguster_ligustr_zywoplot_najwyzsza_jakosc.html Ja również posadziłem 2X70 mb ale patyczki 30cm-dopiero w tym roku wypuściły po 2-4 odrosty...korzonki...przycinanie w przyszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieroma 04.12.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Na jednym boku działki 80m chcę posadzić żywopłot z różnych odmian ligustru. Najwięcej miałoby być ligustru zimozielonego i poprzeplatane to ligustrem pstrym i o żóltych liściach (Ligustrum ovalifolium Aureum). Zimą byłby częściowo z liśćmi z tego zielonego. Czy myślicie że dobrze to będzie wyglądało? Nie za pstrokato?. Również czy nie bedzie przemarzał bo teren jest otwarty, same pola. Prosze, poradźcie mi co z tym żywopłotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 raczej nie przemarznie, ale na liście zimą bym nie liczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieroma 04.12.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 nawet z tego zimozielonego A co z kolorami? Nie będzie pstrokato? a może sam zielony? Dzieki Elfir, chciałam skorzystac z Twoich usług na odległośc ale wyczytałam ze terminy dopiero na lato 2010 Zacznę od żywopłotu a potem zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts