Pinus 04.12.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Nie ryzykowałbym sadzenia Ligustrum ovalifolium 'Aureum' w żywopłocie ze względu na jego małą wytrzymałość na niskie temperatury. Ostatecznie w południowo-zachodniej Polsce...Zadowoliłbym się zimozielonym (w łagodniejsze zimy) Ligustrum vulgare 'Atrovirens'... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2009 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Szczerze mówiąc w Poznaniu ładniej zimuje (w sensie pozostawania liści na krzewie) liguster o zółtopstrokatych lisciach niż czysty gatunkowo liguster. Bo jeszcze nie trafiła się zima, w której "Aureum" by przemarzło (w tym przedziale czasowym, w którym już potrafiłam rozróżnic gatunki krzewów, oczywiście ). Ale rzeczywiście, pisze z własnego doświadczenia. Geroma, jesli mieszkasz z innej strefie klimatycznej to bierz poprawki na moje słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieroma 05.12.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 Tak, mieszkam między środkiem a południem Polski. A żywopłot bedzie przy siatce na łysym polu, co prawda od strony południowej ale bedzie przewiewany. Jeszcze się waham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 06.12.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 a chcesz go formować, czy pozostawić w stanie "naturalnym"? pytam, bo jeśli będzie formowany to przycinanie 80m co 1-2 tygodnie może być nieco męczące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieroma 06.12.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 noo, formowany o kurcze nie pomyślałam no i znowu myślę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 07.12.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 ... bo jeśli będzie formowany to przycinanie 80m co 1-2 tygodnie może być nieco męczące Czy aby nie przesadzasz z tą częstotliwością przycinania ? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieroma 07.12.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 ... bo jeśli będzie formowany to przycinanie 80m co 1-2 tygodnie może być nieco męczące Czy aby nie przesadzasz z tą częstotliwością przycinania ? .. Iskierka nadziei... to jak często sie przycina liguster? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 08.12.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 ... bo jeśli będzie formowany to przycinanie 80m co 1-2 tygodnie może być nieco męczące Czy aby nie przesadzasz z tą częstotliwością przycinania ? .. no wiesz, jeśli ma być taki idealnie "od sznurka" i żeby żadna gałązka sie nie wychylała.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 01.01.2010 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 WitamJa swój liguster przycinam raz w miesiącu. Nie wiem jaką mam odmianę bo to były pierwsze rośliny jakie sadziłam 5 lat wstecz, ale mój szpaler ma jeszcze liście i też jest od strony południowej która graniczy z polem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.05.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Witam Ja swój liguster przycinam raz w miesiącu. raz w miesiącu :eek: wyciągam wątek z czeluści,jesteście zadowolenie ze swoich żywopłotów? czy mogę jeszcze sadzić w maju kopane,czy już nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 16.05.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Gdy mieliśmy żywopłot z ligustru w czasie cięcia co większe sztobry wsadzaliśmy w ziemię i naprawdę sporo ukorzeniało się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Kurcze,na pewno nikt nie szkółkuje w doniczkach takiego zielska hmmmmGosiek,normalnie ucięte z krzaka od razu wtykaliście w ziemię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 16.05.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 trochę obsmycz z liści i głęboko w ziemię wetknij, dobrze potem podlać i nie dopuszczać do wysuszenia ziemi (w razie potrzeby podlewać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 16.05.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 To fajnie,bo można go na bieżąco zagęszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 17.05.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 raz w miesiącu :eek: wyciągam wątek z czeluści,jesteście zadowolenie ze swoich żywopłotów? czy mogę jeszcze sadzić w maju kopane,czy już nie bardzo? Właśnie o to chodzi - jak przypilnujesz się i przytniesz raz w miesiącu to masz niewiele roboty. Najgorzej jak się zaniedba, to dopiero robi się busz i roboty w huk. Ja tam bym sadziła tak jak pisze Gosiek. U mnie też tak było i rośnie z patyka. Tylko przypilnuj aby ziemia była wilgotna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 19.05.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 A czy sztobry to można sadzić jeszcze,czy tak jak na kopane-za pózno już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.05.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Czekałabym raczej do letniego cięcia - jak już pędy będą mocne i będzie co w ziemię sadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 02.06.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Się bierę do roboty miejsce pod ligustra szykować i tak jeszcze zapytam czy to zielsko może sąsiadować z brabantami w odległości ok metra,czy nie za bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.06.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 Może, ciąć możesz jak za bardzo się rozpanoszy...co ja gadam liguster musisz ciąć i za to już go nie lubię. I pomyśleć, że w innym klimacie są odmiany zimozielone, choć bywały łagodne zimy, że część liści i u nas utrzymywała się na krzakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts