Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŻYWOPŁOT z ligustru

DaAn

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rozłogowo nie :lol2: po prostu jestem za stara i nie mam czasu by z nożycami po ogrodzie biegać i (u mnie) 80m strzyc ... z 3 stron ;)

Boki to jak cię mogę, natomiast góra gdy urośnie, to albo dużym trza być (choć łapki bolą tak wysoko trzymane) albo z drabiną skakać, a że daleko się nie sięgnie, to jest tego człapania, oj jest. Stąd przedkładam żywopłoty, których strzyc nie trzeba, a w każdym razie nie 2 razy w sezonie ;)

Aczkolwiek absolutnie doceniam urodę dobrze utrzymanego żywopłotu... każdego, z ligustra też :D

Konflikt swoich własnych interesów-na początku człowiek chce już szybko wszystko mieć,a potem modli się żeby przestało rosnąć :rolleyes: 80 metrów to rzeczywiście przerażające,ale i imponujące.Troszkę zazdraszczam :)

Nie mam miejsca na żywopłot nieformowany,chcę szybko i jakby wybór wydaje się oczywisty i liczę się z uciążliwością jego utrzymania.Chociaż widzę w przestrzeni miejskiej jak panowie przycinają kilometry tego zioła,to tylko szu szu szu i już zrobione :D wiem,wiem,czyimiś rękami to się szybko robi ;)

Wstyd się przyznać,ale w kącie do którego na działce jeszcze do tej pory nie dotarłam,rosną jakieś krzaki które okazały się ligustrem :oops: niestety od strony działki prawie całkiem łyse,bo zacienia je jakieś :oops: samosiejkowate drzewo.

Krzew ma ze 2 metry.Łysy bo łysy,ale ma tą zaletę że jest na miejscu i na dodatek wyrośnięty.

Spróbuję w tym tygodniu dotrzeć do niego(chaszcze,chwaściory,zasieki)żeby go przyciąć i zajrzeć mu w zęby..

Bardzo chciałabym go przesadzić (w sumie to jest chyba kilka krzewów,bo chaszcze są pokazne) na miejsce które przygotowuję pod żywopłot.

Rozumiem że przesadzanie to wiosna i jesień,ale czy istnieje szansa że szybkie przeniesienie go o te 20 metrów nie zaszkodzi mu i przyjmie się w nowym miejscu?

Tam gdzie rośnie ziemia jest ciężka i gliniasta,więc pewnie łatwo nie będzie,ale w nowym miejscy podsypałabym mu czegoś dobrego.

:confused: