pepi 22.09.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Bukszpan przyrasta głównie na wiosnę. Ale jak zetniemy mu pedy to pobudzamy do krzewienia sie i wypuszczania nowych pedów. Dlatego w sezonie, aby roslina zachowala kształt, tnie sie jeszcze w miarę potrzeby. No tak, ale w tej chwili nie zależy mi kształcie tylko na ukorzenianiu. Wstrzymam się z cięciem do wiosny i może w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 najlepiej podobno ukorzenia sie z sierpniowego ciecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 23.09.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 najlepiej podobno ukorzenia sie z sierpniowego ciecia Ja bardzo przepraszam jak mam to rozumieć ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 jak się strzyże w sierpniu to mozna porobic sadzonki. podobno sadzonki pobrane w tym terminie sie najlepiej ukorzeniaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 24.09.2009 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ja bardzo przepraszam jak mam to rozumieć ??? Ano tak, że sadzonki robi się w sierpniu. Sadzonki nie muszą pochodzić z cięcia całego bukszpanu tylko z celowego pobierania pędów, aby je ukorzenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 24.09.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ok, nie myślałem o robieniu sadzonek, ale może rozwiniecie ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.09.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 pepi - pisałes o ukorzenianiu - mysłałam ze chodzi ci o sadzonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 25.09.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 pepi - pisałes o ukorzenianiu - mysłałam ze chodzi ci o sadzonki W zeszłym roku jesienią przesadziłem, z doniczek do gruntu sadzonki bukszpanu. Ukorzenianie sadzonki z gruntem (Jeśli można to tak nazwać) http://foto2.m.onet.pl/_m/185cd5e712193f5c114ef2e4ffb3d4b2,10,19,0.jpg Ale poproszę o kilka porad, w jaki sposób można z rosnącego bukszpanu pozyskać nowe sadzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Czyli chodziło ci o bukszpan sadzony z donic A nowe sadzonki to własnie przy okazji sierpniowego cięcia sie pobiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 03.10.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Czyli chodziło ci o bukszpan sadzony z donic A nowe sadzonki to własnie przy okazji sierpniowego cięcia sie pobiera. Napisz więcej na ten temat jak rozmnożyc bukszpan z cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.10.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 ja zwykle po prostu wsadzam gałązkę pozbawioną lisci do połowy i wiecej do ziemi (zwyklej, ogródkowej), a potem tylko często podlewam. Moze nie mam oszałamiającej liczby ukorzenionych, ale przynajmniej kłopotu mało. W nastepnym roku na jesien przesadzam na stale miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 02.01.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2011 Powrócę na moment do bukszpanu. Wiosną minionego roku ukorzeniłem około 150 gałązek bukszpanu. Późną jesienią przesadziłem do gruntu tylko 20 szt . Czy tą ilość można uważać za sukces. Chciałbym powtórzyć ten zabieg ale może coś powinienem udoskonalić. Bukszpan przycinam wiosną jesienią nie zdążyłem i bałem się robić to przed zimą, co by nie zmarzły. Wiosną będą duże przyrosty, czy wybierać te największe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2011 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Bukszpan po prostu dobrze ukorzenia się z sadzonek zdrewniałych. Przy wiosennym cięciu gałązki są niezdrewniałe, chyba, że utniesz z fragmentem zeszłorocznego pędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 03.01.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 W takim razie czekam do jesieni. Czy jesienne ukorzenianie dotyczy większości roślin które chcemy rozmnożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.01.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Nie jesień. Sierpień! A co do ukorzeniania, to jedne rośliny wolą ukorzenianie z sadzonek niezdrewniałych (pobierane późną wiosną), inne z całkowicie zdrewniałych (pobierane zimą), a jesczze inne z półzdrewniałych (pobieranych latem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 13.01.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam. Ciekawa jestem ile czasu potrzebuje taka sadzonkazeby można ją było zacząć formować. Też mam ochotę na bukszpany formowane w kule w moim ogródku al eniecierpliwa jestem i zastanawiałam się czy nie kupić sadzonek w szkółce. Dodam, że te własnoręcznie ukorzenione to same korzyści i większa satysfakcja. Udało mi się w ten sposób ukorzenić kilka iglaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oogrodniczka 13.01.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 szybkość wzrostu zależy m. in. od odmiany, ale generalnie doprowadzenie do kuli trwa kilka lat, więc w Twoim przypadku albo satysfakcja albo szybki efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 14.01.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 kilka lat ... sporo myślę że na wiosnę kupię kilka większych bukszpanów ale ukorzeniać też zacznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grapesz 14.01.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Proponuję własne sadzonki bukszpanu. Tniemy marzec- kwiecień. Na początku sadzonkowałam na rabatce pojedyncze gałazki. Potem zaryzykowałam i po obcięciu krzewów wybrałam młode kałązki i zadołowałam w jednym miejscu. Np. kikanaście sadzonek w jednym dołku, a obok następną wiązankę. W ten sposób mogłam posadzić na małej rabatce nawet kilkadziesiąt sadzonek. W miejscu posadzonych wiązanek bukszpanu starałam się utrzymywać wigotność gleby. Na jesieni miałam już młode roślinki. Jeżeli chcemy to możemy posadzić je na jesieni w doniczki, lub na stałe miejsce w ogrodzie. Możemy je zostawić również na następny rok i dopiero na wiosnę je posadzić na stałe miejsce. Ja sadzę je na oborniku tzn. dołek, obornik, trohę ziemi, sadzonka, ziemia i obficie podlewam. Rośliny bardzo szybko rosną i po dwuch, trzech latach mamy krzewinki do formowania. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anbama 15.01.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 skoro tak to z wiosną ruszam z ukorzenianiem. Aby do wiosny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts