Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bukszpany formowane

Recommended Posts

Bukszpan przyrasta głównie na wiosnę. Ale jak zetniemy mu pedy to pobudzamy do krzewienia sie i wypuszczania nowych pedów. Dlatego w sezonie, aby roslina zachowala kształt, tnie sie jeszcze w miarę potrzeby.

No tak, ale w tej chwili nie zależy mi kształcie tylko na ukorzenianiu. Wstrzymam się z cięciem do wiosny i może w czerwcu.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pepi - pisałes o ukorzenianiu - mysłałam ze chodzi ci o sadzonki :)

W zeszłym roku jesienią przesadziłem, z doniczek do gruntu sadzonki bukszpanu. Ukorzenianie sadzonki z gruntem (Jeśli można to tak nazwać)

http://foto2.m.onet.pl/_m/185cd5e712193f5c114ef2e4ffb3d4b2,10,19,0.jpg

Ale poproszę o kilka porad, w jaki sposób można z rosnącego bukszpanu pozyskać nowe sadzonki.

ja zwykle po prostu wsadzam gałązkę pozbawioną lisci do połowy i wiecej do ziemi (zwyklej, ogródkowej), a potem tylko często podlewam. Moze nie mam oszałamiającej liczby ukorzenionych, ale przynajmniej kłopotu mało. W nastepnym roku na jesien przesadzam na stale miejsce.

• 1 year później...

Powrócę na moment do bukszpanu. Wiosną minionego roku ukorzeniłem około 150 gałązek bukszpanu. Późną jesienią przesadziłem do gruntu tylko 20 szt .

Czy tą ilość można uważać za sukces. Chciałbym powtórzyć ten zabieg ale może coś powinienem udoskonalić. Bukszpan przycinam wiosną jesienią nie zdążyłem i bałem się robić to przed zimą, co by nie zmarzły. Wiosną będą duże przyrosty, czy wybierać te największe?

Nie jesień. Sierpień!

A co do ukorzeniania, to jedne rośliny wolą ukorzenianie z sadzonek niezdrewniałych (pobierane późną wiosną), inne z całkowicie zdrewniałych (pobierane zimą), a jesczze inne z półzdrewniałych (pobieranych latem)

• 2 weeks później...
Witam. Ciekawa jestem ile czasu potrzebuje taka sadzonkazeby można ją było zacząć formować. Też mam ochotę na bukszpany formowane w kule w moim ogródku al eniecierpliwa jestem i zastanawiałam się czy nie kupić sadzonek w szkółce. Dodam, że te własnoręcznie ukorzenione to same korzyści i większa satysfakcja. Udało mi się w ten sposób ukorzenić kilka iglaków :)

Proponuję własne sadzonki bukszpanu. Tniemy marzec- kwiecień.

Na początku sadzonkowałam na rabatce pojedyncze gałazki. Potem zaryzykowałam i po obcięciu krzewów wybrałam młode kałązki i zadołowałam w jednym miejscu. Np. kikanaście sadzonek w jednym dołku, a obok następną wiązankę. W ten sposób mogłam posadzić na małej rabatce nawet kilkadziesiąt sadzonek. W miejscu posadzonych wiązanek bukszpanu starałam się utrzymywać wigotność gleby. Na jesieni miałam już młode roślinki.

Jeżeli chcemy to możemy posadzić je na jesieni w doniczki, lub na stałe miejsce w ogrodzie. Możemy je zostawić również na następny rok i dopiero na wiosnę je posadzić na stałe miejsce.

Ja sadzę je na oborniku tzn. dołek, obornik, trohę ziemi, sadzonka, ziemia i obficie podlewam. Rośliny bardzo szybko rosną i po dwuch, trzech latach mamy krzewinki do formowania.

Życzę powodzenia.