Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bukszpany formowane

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam , mam dosyc wiekowe trzy bukszpany przed oknem, ale w chwili obecnej sa to jakby kule tyle że opieraja sie na plocie z jednej strony a w środku sa gołe gałęzie. mam pytanie czy moge je przyciąc od dołu, tak żeby stworzyć jeden pień i kule na górze? Tylko obawiam sie że tam nie znajde jednego głównego pnia, że jest to rozgalęcione, czy mozna cos z tym zrobić, jakoś zwiazać, zawinąć, nie wiem? bede wdzieczna za podpowiedzi

Ja zaczynam podejrzewać u siebie pewną fiksację w tym kierunku. Kilka dni temu siostra mocno redukowała swoje bukszpany. Skutkiem tego mam naszykowane kilkaset sadzonek do ukorzeniania (jeszcze dokładnie nie liczyłam). Nadmienię tylko, że w ubiegłym roku ukorzeniłam dwieście.

Ale może to wcale nie jest tak strasznie dużo? Pocieszycie?

• 2 weeks później...

Roślina pobiera wodę z mikroelementami z gleby i wyparowuje wodę a mikroelementy wbudowuje w swoja tkankę. Aby móc "wciągać" wodę, musi ja wpierw "wyparować", by wytworzyć siłę ssąca w tkankach. I teraz, jak roślina nie ma korzeni (sadzonka) lub ma je zredukowane/uszkodzone (roślina przesadzona) to gdy jest w słońcu wyparowuje dużą ilość wody, ale nie ma jej jak uzupełnić i więdnie. To jest też powód, dla którego rośliny kopane (z gruntu, z gołym korzeniem) sadzi się wyłącznie w okresie bezlistnym - chodzi o to, by roślina odbudowała system korzeniowy, zanim rozwiną się liście i zacznie się transpiracja.

Dlatego sadzonki ukorzenia się w półcieniu lub pod cieniówkami, w wilgotnym podłożu. Szkółkarze z reguły ukorzeniają sadzonki w perlicie (a kiedyś w czystym piasku). Jest to obojętny materiał, który łatwo zdezynfekować przed użyciem (nie rozwijają się szkodliwe grzyby), jest luźny i przewiewny (roślina nie gnije).

• 3 months później...
kilka zdjec z ogrodka mojego brata :lol:

http://img511.imageshack.us/img511/6161/ogrod2yo1.jpg

http://img108.imageshack.us/img108/4516/ogrod4ho2.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/8799/ogrod5tb4.jpg

http://img53.imageshack.us/img53/5264/ogrod6gy7.jpg

dużo pracy to fakt ,ale efekt ...bezcenny :wink:

PIĘKNIE. Mój skromny ogródek za kilka lat może też będzie wyglądał chociaż w małej części jak ten. Jeszcze raz PIĘKNIE !!!

• 1 month później...

Witam, moi rodzice nabyli działkę, na której jest kilka sztuk wielkich, pieknych, straych bukszpanów - kul. Rosną sobie w spokoju, w cieniu starego domu do wyburzenia i świerku. Niestety - spokój ten zostanie zburzony, bo w tym miejscu musi powstać nowy dom. Teraz pytanie: jak je przesadzić, kiedy? czego podsypać? jak dużą bryłę ziemi wykopać razem z nimi?

Uwielboamy całą rodziną bukszpany i nie chcemy stracić tak pieknych okazów nieumiejetnym postępowaniem.

Pozdrawiam. kalafiorek

bukszpany nie lubią przesadzania, więc jest to ryzykowne przedsięwzięcie. Trzeba to zrobić jesienią lub wiosną ( wiosną chyba ciut bezpieczniej). Najlepiej obkopać bryłę korzeniową na szerokość rozmiaru krzewu i z taka bryła przesadzać. Wykopana bryłę przenosić na foli/ włókninie, żeby nie obsypać ziemi. Przed wykopaniem najlepiej kilka dni mocno podlewać- chodzi o to, żeby ziemia się kleiła do korzeni.

Jesienią do dołka nie wsypywać niczego, wiosną dosypać wapna i wymieszać z ziemią.

bukszpany nie lubią przesadzania, więc jest to ryzykowne przedsięwzięcie. Trzeba to zrobić jesienią lub wiosną ( wiosną chyba ciut bezpieczniej). Najlepiej obkopać bryłę korzeniową na szerokość rozmiaru krzewu i z taka bryła przesadzać. Wykopana bryłę przenosić na foli/ włókninie, żeby nie obsypać ziemi. Przed wykopaniem najlepiej kilka dni mocno podlewać- chodzi o to, żeby ziemia się kleiła do korzeni.

Jesienią do dołka nie wsypywać niczego, wiosną dosypać wapna i wymieszać z ziemią.

Bardzo dziekuję za odpowiedź. Jesteś niezastąpiona Magnolio! kalafiorek

Kiedyś gdziś wyczytałam, że bukszpany lubią skórki z bananów (ze względu na zawarty w nich jakiś składnik). Trzeba delikatnie rozgrabić ziemię wokół pnia, położyć skorkę i zasypać. Wypróbowałam na wszystkich moich bukszpanach. Efekt? No jest, ale czy to zasługa bananów? W każdym razie skórki nie zaszkodziły drzewkom, bo te pięknie rosną, są gęste i zielone w całym pokroju.

bukszpan 1.jpg bukszpan 2.jpg bukszpan 3.jpg bukszpan 4.jpg bukszpan 5.jpg

bukszpan 4.jpg

bukszpan 5.jpg