Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze - Między Sosnami m20 EiD

dzonline

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Dzonline!

Śledzę twój dziennik budowy i chciałam podzielić się wrażeniami. Mimo tego iż twój dziennik powstał z "małym" poślizgiem w czasie to muszę przyznać że czyta się go bardzo przyjemnie.

Fajnie że umieszczasz tyle zdjęć. Sama będe również najprowdopodobniej budowała domek wg projektu M20, dlatego strasznie się cieszę że będę miała taką dobrą ściągawkę :)

Tak 3maj!

Pozdrowienia

PS. Ciekawe jaki dach planujesz? Sądząc po grubości krokwi - dachóweczka? Betonowa czy ceramika? No i kolorek jaki, hmmm? Czekam na zdjęcia :D

Dziękuje za pierwszy wpis w komentarzach :).

Poruszyłaś właśnie temat który nas ostatnio dręczy i męczy. A dokładnie kolor dachu i z czego, dachówka ceramiczna czy betonowa. Nie ukrywamy, że liczymy się z kosztami więc jeśli ceramika to Roben średzka miedziana, a jeśli betonowa to Brass romańska grafit. Pomiędzy Robenem a Brassem wychodzi w kosztorysach jakie otrzymaliśmy z hurtowni róznicy około 2000zl na elementach podstawowych dachu na korzyść Brassa (dachówki podstawowe, skrajne, wentylacyjne, gąsiory kominki itp). Jeszcze może z 1000zl na betonowej byśmy utargowali na robociźnie. Czyli w sumie 3000zl.

Dużo to a zarazem mało biorąc pod uwagę różne aspekty. Ceramika to ceramika.

Żonce podobają się ostatnio domy z dachami ciemnymi czarne grafitowe z mahoniowymi obróbkami i oknami, choć wcześniej zawsze było, że domek z czerwonym dachem ciemne okna i obróbki i jasna elewacja.

Termin powoli nagli więc trzeba będzie podjąć decyzję :( .

Witam:)

My też budujemy M20 i też zaczynaliśmy w czerwcu tego roku:) Trzymam kciuki za przedsięwzięcie i na pewno nie raz jeszcze wirtualnie odwiedzę Waszą budowę:)

Obejrzałam sobie fotki z przebiegu prac i widzę, że macie naprawdę porządną ekpię. Nasz majster ciągle powtarzał mężowi: Będzie pan zadowolony! Ale w praktyce różnie to bywa...

Pozdrawiam!

Ula

• 2 weeks później...

OOO - Jak milo znalezc dziennik domku ktory sie tak dobrze zna;)

Ciesze sie ze udalo Wam sie juz tak daleko zajsc - i dopiero teraz widze jak dawno nie szperalam na forum - dopiero dzis znalazlam Wasz dziennik

Bedziemy podgladac i kibicowac - pieknie Wam idzie :D

Zwlaszcza schody nas ciekawily - jakkolwiek sie nei wybierze - zawsze sie czlowiek zastanawia jak by bylo jak by bylo inaczej... :D

Wiolasz, zgadzam się w 100% - robota ekipy robi wrażenie. Drukowałam nawet kilka zdjęć i naszym chałturnikom pokazywałam, jak spoiny mogą wyglądać. Więźba też dobrze wygląda, nie pokaleczyli jej tak jak u nas.

Darek, skąd wzięliście tych ludzi? :) Jak będziemy budować kiedys następny dom (o ile ten nas nie wykończy:) ) to ich zatrudnimy :)

• 2 weeks później...

Witam:)

Mam pytanko: czy scianki działowe między słupami drewnianymi na poddaszu murarze jakoś łączyli z tymi słupami? U nas majster je połączył poprzez gwoździe albo jakieś pręty metalowe, żeby się nie wywróciły przypadkiem jak ktoś się oprze ;). Tymczasem wyczytałam na forum, że to nieprawidłowe, bo slupy to konstrukcja dachu, poza tym drewno, wiec inaczej pracuje niż scianka i potem może pękać. Ciekawa jestem jak jest u Was?

Pozdrawiam,

Ula

u nas jest tak, że nie mamy przymocowanych ścianek działowych do słupów chyba że, za przymocowanie uznać obrzucenie słupów zaprawą murarską.

Ścianki jak na razie się trzymają :) i można się opierać o nie dowoli.

W m20 rozplanowanie słupów podtrzymujących dach wydaje się troszkę niefortunne. Szczególnie chodzi mi o umiejscowienie słupów w drzwiach do łazienki i pralni. Nie ma jak na nich umiejscowić nadproża, no i potem zobaczymy jak to będzie z montażem drzwi.

Pozdrawiam

Darek

Widzę, że daszek się robi :) Teraz kilka dni ma być cieplej, więc dekarze nie będą musieli zaczynać od odśnieżania.

Ładna dachóweczka:) Ciekawa jestem, jaką elewację do tego planujecie? Ja bym chciala te szczyty wykonczyc drewnem, ale zobaczymy ... czy pieniazkow na to wystarczy ;)

Widzę, że jakieś okienko dachowe dodatkowo dołożyliście? Nas tez dekarz namawiał, bo mowi ze ta sypialnia nad garazem to ciemna bedzie przez loggie, ale chyba nie bedziemy tego zmieniac.

pozdrawiam,

Ula

No właśnie zapomniałem wspomnieć, że dołożyliśmy 2 okna do naszego dachu w ostatniej chwili pod wpływem chwili :). Mamy wstawione jedno okno dachowe w sypialni nad garażem (nie planujemy tam łazienki jak w projekcie), a drugie w holu aby go doświetlić (obok wyłazu dachowego który schowany jest za kominem). Zastanawiamy się jeszcze jak to okno w holu obrobimy w środku. Chcemy mieć sufit na wysokości jętek nie do samego dachu, ale coś sie wymyśli.

Elewację jaką planujemy to dość jasny kremowy kolor, ciemne okna a czy drewno to tak jak napisałaś zobaczymy ;).

Pozdrowienia

Darek

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Widzę, że nie próżnowaliście zimą:) Ale najpierw gratulacje z okazji powiększenia rodzinki :) fajny bejbisek :)

My też będziemy mieli okna w kolorze orzech, ale jednostronny - tylko w kuchni dwustronny. Montaż ok 10 marca.

Tynki podobnie były przedmiotem wielu dyskusji - aż stanęło na cementowo-wapiennych. Oglądaliśmy je na różnych budowach i jak dla nas muchy nie muszą się na ścianach ślizgać :) Wprawdzie na poddaszu będą płyty k-g i może być lekki zgrzyt, ale najwyżej gładź położymy. A czy są lepsze niż gipsowe? Jedne i drugie mają zalety, a wybór zależy od oczekiwanego efektu końcowego.

Macie już hydraulika? :)