Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co powinno znaleźć się w projekcie ogrodu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A w ogóle o jakich 3 tys - ty piszesz???????

Czy Ty naprawdę zaprojektujesz komuś ogród za 3 tys złotych plus rosłiny?????

Jełśi tak...to jestem ciekawa co znajdzie się w tym projekcie??? trawa???

Bo jeśli to cena samego projektu...to pisz od razu, bo ci co jeszcze nie brali projektanta gotowi są pomyśleć, że za 3 tys będą mieli wspaniały ogród.

Agdulu, raczej jasno było napisane, że chodzi o projekt ogrodu, a nie o jego urządzenie.

Nie jestem projektantką i nigdy nie korzystałam z ich usług, jednak jest dla mnie oczywiste, że te 3 tys. to za sam projekt! Myślę, że problem, o którym dyskutujecie, jest w rzeczywistości o wiele szerszy i nie odnosi się on tylko do projektantów zieleni. Z pewnością są projektanci, którzy "projektują" tuje wzdłuż ogrodzenia, rabata obsypana korą i trawnik.Ale czy nie zdarzyło wam się pójść do lekarza, gdy z góry było wiadomo, jakie recepty wypisze? Nie znacie nauczycieli, którzy rok po roku z pamięci prowadzą taka sama lekcję? Czy wszystkie panie w urzędach, czy sklepach są osobami we właściwym miejscu? Twierdzenie, jakoby TYLKO projektanci zieleni odwalali robotę wydaje mi się niesprawiedliwe.

Widze, ze mylisz pracę projektanta z praca firmy wykonawczej.

Projektant projektuje ogród. Możesz go wykonać sama lub zlecić to firmie.

Jeżeli chcesz mieć ogród to wiadomo, ze za 3 tyś. zadna firma ci tego nie zrobi - sama robocizna kosztuje, nie licząc materiałów. Ale potem się nie dziw, że osoba, która chce mieć ogród, a nie ma na niego pieniędzy, ma same tanie i popularne rośliny. Z pustego i Salomon nie naleje. Jek sama zauważyłaś, pergole, kamień, pagórki, stawy - to sa drogie elementy, rzadko który klient budujący z kredytu się na nie decyduje.

To na zdjęciu to mój pierwszy "prawdziwy" projekt po szkole. Dla klienta, który nie chciał wydac dużo pieniedzy na realizację.

..

To na zdjęciu to mój pierwszy "prawdziwy" projekt po szkole. Dla klienta, który nie chciał wydac dużo pieniedzy na realizację.

Chylę czoło dla Twoich zdolności :) :) Ta fotka obok tego zdjęcia, tez mi sie bardzo podoba :)

Szkoda, że nie trafiłam na Twoje projekty wcześniej.

Masz moze jakąś stronę www?

Witam

ja właśnie jestem na etapie poszukiwania projektanta ogrodu, najchętniej z wykonaniem. Ogród 20 arów pod Krakowem.

Mam takowy dylemat - mam projektantkę wnętrz, z którą dobrze mi się współpracuje, która również może zrobić projekt ogrodu, tzn. ona sama robi projekt "architektoniczny" układ ścieżek itd itp a co do roślin współpracuje z osobą po studiach z architektury krajobrazu.

Poradżcie czy z tego wyjdzie coś dobrego, boję się żeby nie zostać z projektem w kieszeni...

Elfir, czy Ty działasz na terenie Krakowa?

Mam takowy dylemat - mam projektantkę wnętrz, z którą dobrze mi się współpracuje, która również może zrobić projekt ogrodu, tzn. ona sama robi projekt "architektoniczny" układ ścieżek itd itp a co do roślin współpracuje z osobą po studiach z architektury krajobrazu.

Poradżcie czy z tego wyjdzie coś dobrego, boję się żeby nie zostać z projektem w kieszeni...

Pytanie na ile projektantka wnętrz ma "czucie" odnośnie projektowania ogrodu - i nie o roślinach tu pisze (bo jak wspomniałaś - ma fachowego pomocnika) tylko o zaprojektowaniu funkcjonalnego i interesującego układu ogrodu.

Natomiast na pewno dom (wnętrze) będzie zharmonizowane z ogrodem - jesli w projektowaniu obu będzie uczestniczyć ta sama osoba.

Jeszcze co do wykonawstwa - moim zdaniem dobrze jest jesli osoba która projektuje nadzoruje później zakładanie ogrodu - nie musi mieć swojej ekipy, maszyn itd. ale powinna dysponowac namiarami na sprawdzonych wykonawców (brukarzy, cieśli-stolarzy, kamieniarzy, ogrodników) których prace będzie koordynować.

Dziękuję za rady, jeszcze nie zdecydowałam się na ten projekt a w związku z tą sprawą wysyłałam ci wiadomość na priva.

Czy ty np. robisz tylko projekt czy razem z wykonaniem? Chodzi mi właśnie o to by projektant odpowiadał za efekt końcowy obojętnie czy ma swoje ekipy czy nie.

I jak by sie to kształtowało cenowo i czasowo?

Od razu powiem że w grę wchodzi drenaż, oświetlenie, nawadnianie, komunikacja, oczko wodne + strumyk, składzik na narzędzia ogrodowe oraz placyk zabaw dla dzieci, miejsce na grillowanie/ognisko.