Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O co biega z gatunkami stali ?

szczukot

Recommended Posts

Szykuje sie dopiero do pierwszych zakupow i juz mam dylematy.

Dostalem "rozkaz" zakupu prętów żebrowanych o konkretnych fi i dlugosciach. Ale teraz tak sobie przegladam siec, a tam widze, ze oprocz tego podawany jest jeszcze gatunek stali. No wiadomo, ze to wazna rzecz, ale skad mam iwedziec jaki mam kupic ?? Czy tez praktycznie kazdy nadaje sie do celow zbrojenia zelbetonu w domkach ?

Fantom

skad mam iwedziec jaki mam kupic ??

Z projektu.

Stal w zależności od gatunku ma różna wytrzymałość od A-0 (St0S - 190 MPa) -to najcześciej stal na strzemiona i pręty rozdzielcze

Przez A-I; (210 MPa); A-II (310 Mpa) A- III (34GS - 350MPa) ta osatania najcześciej stosowana jako pręty żebrowane. I są jeszcze mocnijsze ale w domkach raczej nie wystepują.

skad mam iwedziec jaki mam kupic ??

Z projektu.

Stal w zależności od gatunku ma różna wytrzymałość od A-0 (St0S - 190 MPa) -to najcześciej stal na strzemiona i pręty rozdzielcze

Przez A-I; (210 MPa); A-II (310 Mpa) A- III (34GS - 350MPa) ta osatania najcześciej stosowana jako pręty żebrowane. I są jeszcze mocnijsze ale w domkach raczej nie wystepują.

Aha. Czyli na typowe zbrojenia powineinem kupowac A III czyli naczej 34GS.

A co oznaczaja takie opisy: B500SP BST500S ?

Fantom

A gdzie masz takie opisy ? W projekcie? To gatunek stali jeszcze mocnoejszy od tych które podałem wcześniej to stal A-IIIN. Jak masz taka w projekcie nie mozesz kupic 34GS, odwrotnie możesz zamianić.

Nie mam w projekcie tylko jak weszlem na strone hurtowni to takie opisy przy stalach maja.

Fantom

A gdzie masz takie opisy ? W projekcie? To gatunek stali jeszcze mocnoejszy od tych które podałem wcześniej to stal A-IIIN. Jak masz taka w projekcie nie mozesz kupic 34GS, odwrotnie możesz zamianić.

Nie mam w projekcie tylko jak weszlem na strone hurtowni to takie opisy przy stalach maja.

Fantom

W projekcie na pewno jest gatunek stali, klasa drewna na więźbe i wiele innych ciekawych i potrzebnych rzeczy. Trzeba poszukac/poczytań

No chyba, że masz indywidulane i tego niema :-?

Nie mam w projekcie tylko jak weszlem na strone hurtowni to takie opisy przy stalach maja

To węź 1.2311 lub z K110 bo tęż takie mają

Czytaj projekt - masz tam te wszystkie gliny rozpisane po gatunkach - a i tak przeważnie kupisz na strzemiona fi 6 z 1.0037(S235JRG2) a te grubsze karbowane (fi 8- fi 16) z 1.0570 zwanej inaczej St52-3 lub S355JR

to ci dopiero namieszałem :D :D

PS dla mnie A - to stal automatowa ale to tak na marginesie (te stale należące do podgtupy A-cuśtam mają tak różne właściwości ale dla uproszczenia...)

A jeszcze jedno : jak mnie wiecej mozna policzyc wage stali ? Ile np wazy 1 m biezacy preta zebrowanego fi 10 ?

Fantom

6-0,222

8-0,395

10-0,617

12-0,888 [kg/mb]

Kurcze.

Jak licze z tego wzoru

Pi x R^2 x 7850 kg/m3

to np dla fi 10

3,14 * 0,01 * 0,01 * 7850 = ok 2,5 kg

czyli 4 razy wiecej niz napsiales. Gdzie robie blad ??

Fantom

A jeszcze jedno : jak mnie wiecej mozna policzyc wage stali ? Ile np wazy 1 m biezacy preta zebrowanego fi 10 ?

Fantom

6-0,222

8-0,395

10-0,617

12-0,888 [kg/mb]

Kurcze.

Jak licze z tego wzoru

Pi x R^2 x 7850 kg/m3

to np dla fi 10

3,14 * 0,01 * 0,01 * 7850 = ok 2,5 kg

czyli 4 razy wiecej niz napsiales. Gdzie robie blad ??

Fantom

Dobra - wiem. Liczylem dla srednicy a nie dla promienia :)

Wszystko jasne - dzieki

Fantom

Może z innej beczki. W projekcie mam belkę stalową HEB 200.Jaka jest różnica między tą belką a zwykłym dwuteownikiem, oczywiście oprócz ceny bo metr dwuteownika Heb 200 kosztuje około 300zł.

Różnia sie wymiarami inne grubości półek, środnika inne kształty co za tym idzie inny moment bezwładnośći Jx.

Może z innej beczki. W projekcie mam belkę stalową HEB 200.Jaka jest różnica między tą belką a zwykłym dwuteownikiem, oczywiście oprócz ceny bo metr dwuteownika Heb 200 kosztuje około 300zł.

HEB to dwutewonik szerokostopowy, ma zwykle taką samą wysokość jak i szerokość półek (1:1) oraz pogrubiony środnik. Zwykle stosowany na słupy ściskane w konstrukcjach stalowych.

Dwuteowniki mają węższe półki a wysoki środnik , mniej więcej stosunke wys. do szerokości 2:1. Zwykle stosowany jak belki lub słupki zginane np. pośrednie. Dodatkowo zwykły dwuteownik ma zmienną grubość półki a HEB stałą z wyjątkiem oczywiście połączenia ze środnikiem.

http://www.konsorcjumstali.com.pl/dwuteowniki.php

sie późniłem :lol:

JMasz teraz nową szansę ;). Wyprzędzę pytanie kolegi.

Dlaczego projektanci zamiast lekkich dwuteowników stosują na więźbach ciężkie HEBy.

My odpowiedź znamy ;)

sie późniłem :lol:

JMasz teraz nową szansę ;). Wyprzędzę pytanie kolegi.

Dlaczego projektanci zamiast lekkich dwuteowników stosują na więźbach ciężkie HEBy.

My odpowiedź znamy ;)

W moim projekcie belka HEB podtrzymuje słupek drewniany dachu nad garażem.Jej długość wynosi 685cm. Nad garażem jest dach kopertowy i będę krył dachówką ceramiczną.To wszystko napewno trochę waży więc będzie miała co dzwigać. A nie można wykluczyć anomalii pogodowych jakie byłu u nas w kwietniu ( mokry śnieg) połamało wtedy dużo słupów energetycznych , więc nie będę oszczędzał i kupię HEBA.