Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje stan zero

Gość Eta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wydałem około 35 tysięcy do stanu zero. Dom o powierzchni użytkowej 136m2 + 80 gospodarczej. Ale u mnie jest piwnica. Doszła ciężka izolacja oraz drenaż. Poza tym w kosztach tych są deski, betoniarka, honorarium kierownika budowy, podłączenie prądu oraz wszystko co było potrzebne na rozkręcenie budowy.

Gość Eta
27 tysięcy? To nie pomyłka?

Mogę Was cytować przekonując do budowy męża?!?! :wink:

M.

Mamona Lisa, tak 27 tys. Czy twoje zdziwienie przypadkiem nie wynika z tego,że nie odrózniasz stanu zerowego od stanu surowego?

Na wszelki wypadek wyjaśniam - stan zeroo to jest to co ledwie wystaje z ziemi.

• 3 weeks później...

Robiliśmy całkiem niezłe rozpoznanie...sprawdzaliśmy różne kosztorysy i raczej rosły w górę a nie w dół. W rezultacie za stan "zero" domku z poddaszem użytkowym o pow. użytkowej 180m2+garaż 30m2 zapłacimy 25 tys.

to była Justka :-)

Ja dodam, że pow. fundamentu jest 130m2, wysokość ścian (z bloczków) ok 130cm

pozdrawiam

Robert

Wiem co to jest stan zero, po prostu dla naszego, w sumie dość prostego projektu kosztorysy wykonania stanu zerowego były dużo większe, stąd moja radość, że wbrew znawcom możliwe jest wykonanie ich taniej :D

Ale i tak dziekuję Eta za cierpliwość pedagogiczną oraz jestem wdzięczna za życzliwość dla nowych :D

Pozdrawiam,

M.

No właśnie. A ile płaciliście za 1m3 piachu?

Piasek kupuje sie ostatnio na tony nie na m3.

Ostatnia cena jaka płaciłem przed miesiacem za "kopalniaka" pod kostkę brukową to 270 zł za kamaza 12T. Dla przypomnienia przelicznik 1m3 piachu to ok. 1.7...1.9 T.

Pozdrawiam

To chyba nie przepłaciliśmy :-)

W naszym kosztorysie "stanu zero" stała pozycja 156m3 piasku.

Z wszystkimi narzutami (typu: 1m3 = 1.08m3 :-) ) Wyszło za to 4300pln.

Ostatecznie wytargowaliśmy cały kosztorys o 18% w dół, więc jeśli równo rozłożyć ten upust to mamy piach za 3500pln.

156m3 * 1.8 = 280ton czyli 24 kamazy :-) to by się zgadzało, bo u nas było 12, ale chyba takich właśnie 24t górek :-)

Wychodzi więc 146pln za kamaza.

No to chyba fajnie. Chociaż pewnie jak ktoś dobrze pojeździ po okolicznych piaskowniach, to może trochę zaoszczędzić. U nas za to piasek przyjechał na budowę 'sam', a jak sobie leżał parę dni i znajomi się pytali, czy nie boimy się, że go nam ktoś rozkradnie, to z uśmiechem wzruszaliśmy ramionami - to jeszcze nie nasz piasek :-) - nasz będzie ubity i zalany w odebranym fundamencie i dopiero potem będziemy za cokolwiek płacić.

Gość Gosc123
wydałem około 35 tysięcy do stanu zero

U mnie podobnie, choć dom jest mniejszy (100 użytkowej + garaż+podpiwniczenie pod połową domu). Do tego doszły również koszty drenażu, robocizny itd... Coś około 32k :(

70 tys.

Wiem, że to znacznie więcej niż inni ale...

- dom 150m2 + bud gospodarczy ok. 70m2

- dużo prac ziemnych - położenie na stoku ok 10%, a obydwa budynki są na jednakowej wysokości - na dużym poziomym tarasie

- na budowę przyjeżdżałem tylko aby popatrzeć na postępy i porobić zdjęcia - to efekt zatrudnienia firmy, do której szybko nabrałem pełnego zaufania (szefami są prawdziwi inżynierowie z uprawnieniami budowlanymi i mostowymi): po pierwszych wykopach od razu ściągneli konstruktora budynku, aby zweryfikował swoje obliczenia. Dzięki temu będę na pewno spał spokojnie a to jest warte wielu pieniędzy...

Pozdro

• 2 months później...
  • 2 months później...