Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka moc przyłączeniowa do domu jednorodzinnego?

Recommended Posts

• 2 years później...
Wg mnie po 1 i najważniejsze trzeba patrzeć na zabezpieczenie główne - wiadomo jest to powiązane ale - płaci się od każdego kW mocy przyłączeniowej ok 100zl a zabezpieczenia są w przedziałach w każdym ZE inaczej ale przykładowo 25A jest od 16 kW do 20 kW wiec w energetyce trzeba się dopytać jaka jest dolna granica i brać tyle ile trzeba. Na dom jednorodzinny 20A lub 25A w zupełności wystarcza bo pewnie i tak bezpieczniki w rozdzielnicy masz 16A na gniazdka i 10A na oświetlenie lub nawet na oświetlenie 6A - musisz zrobić zestawienie urządzeń a przyłącze zrobić o 1 zakres wyższe niż bezpieczniki w rozdzielnicy bo co za różnica czy będziesz mieć 40A główny jak pośrednio 16A ci wywali.

bo co za różnica czy będziesz mieć 40A główny jak pośrednio 16A ci wywali.

Nie, za tą Twoją 40A przedlicznikową możesz mieć wiele obwodów zabezpieczonych 16A. Z żadnego z nich nie możesz pobrać więcej niż 16A, ale suma tego co pobierasz na różnych obwodach może to 16 przekraczać.

To tak w dużym uproszczeniu, pomijam tutaj 3 fazy, możliwość podłączania urządzeń o większej mocy na stałe w obwody stosownie wykonane i zabezpieczone do obciążeń (na przykład przepływowy podgrzewacz wody).

Nieprawda - 25 A mocy przyłączeniowej nie jest do 20 kW. Wystarczy sprawdzić w lokalnym RDE

Napisałem ze przykładowo bo nie pamiętam poszczególnych zakresów tym bardziej, że co jakiś czas się zmieniają 25A zdaje się jest od 13 do 16 kW. Chodziło mi o to, że nie ma sensu zamawiać górnej granicy tylko dolną a nie ma to znaczenia czy będzie to 20kW czy 5kW

Nie, za tą Twoją 40A przedlicznikową możesz mieć wiele obwodów zabezpieczonych 16A. Z żadnego z nich nie możesz pobrać więcej niż 16A, ale suma tego co pobierasz na różnych obwodach może to 16 przekraczać.

To tak w dużym uproszczeniu, pomijam tutaj 3 fazy, możliwość podłączania urządzeń o większej mocy na stałe w obwody stosownie wykonane i zabezpieczone do obciążeń (na przykład przepływowy podgrzewacz wody).

Tak masz racje mój błąd przyznaje się :) pomyliłem się. Tak czy inaczej jeśli instalacja jest bez żadnych podgrzewaczy i innych cudów ogrzewania elektrycznego itp itp itp to na spokojnie na domek wystarczy 25A

• 1 month później...

Aby nie zakładać tego samego tematu pozwolę sobie dopisać moje pytanie tutaj.

Mieszkam w domu dwukondygnacyjnym, dwurodzinnym ( rodzice + dziecko ). Obecnie posiadamy moc przyłączeniową 15 kW, zabezpieczenie w skrzynce z licznikiem 3x25A, zasilanie 3 fazowe.

Na parterze kuchnia, salon, 2 pokoje, łazienka. Na 1 kondygnacji tak samo. Piwnica 3 pomieszczenia ( tylko oświetlenie).

Wyposażenie kuchni parter- piekarnik elektryczny( samodzielny, płyta jest gazowa), lodówka, czajnik, mikrofalówka, mikser, zmywarka itp.

Salon- telewizor, jakiś dekoder, lampa. Sypialnie głównie oświetlenie i komputer/laptop.

Kuchnia piętro - kuchenka elektryczna ( płyta ceramiczna + piekarnik), lodówka, czajnik, mikrofalówka. Salon na piętrze: telewizor + jakaś lampka.

Łazienki- parter - podgrzewacz elektryczny siemens 21kW, pracujący tylko w trybie ekonomicznym, wg instrukcji pobiera 14 kW, pralka + oświetlenie,

Łazienka piętro - jak na parterze.

Instalacja w domu jest nowa, pokoje mają osobne bezpieczniki, podgrzewacze mają również osobne obwody + zabezpieczenia.

Dom remontowaliśmy etapami, elektrycy. Po zrobieniu pokoi, dwóch kuchni i 1 łazienki, zdecydowaliśmy się na drugi podgrzewacz elektryczny w drugiej łazienki. Zasugerowali zwiększenie mocy przyłączeniowej, twierdząc, że teraz będzie wam "wybijać".

Pytanie główne: jakie duża powinna być moc przyłączeniowa dla tego budynku i jakie zabezpieczenia główne? Dodam, że prąd mamy z Tauronu.

z góry dziękuję,.

• 2 years później...
Cześć odkopię nieco temat. Mam działkę ze złączem pomiarowym tj. szafką, jeszcze po poprzednim właścicielu. Złącze ma moc 12,5 kW, jest 3 fazowe i ma zabezpieczenie 25A. Mój architekt dla domu dwulokalowego, w którym będą aktualnie mieszkać 3 osoby a w przyszłości może 6.. :) Wyliczył moc 16,5 kW i zapotrzebowanie roczne 16500 kWh. Czy to nie jest przesadzone wyliczenie? Czytałem całą poprzednią dyskusję i podobno najważniejsze jest zabezpieczenie na złączu, a jest ono 25A więc z tego co zrozumiałem dobre. Czy jest sens wnioskować o zwiększenie mocy, czy zrobić to faktycznie po budowie i zobaczyć jak się będzie sprawdzało?

Mój architekt dla domu dwulokalowego, w którym będą aktualnie mieszkać 3 osoby a w przyszłości może 6.. :) Wyliczył moc 16,5 kW i zapotrzebowanie roczne 16500 kWh.

Wyliczył Ci zapotrzebowanie na energię elektryczną, czy na ciepło?

Czym zamierzasz grzać?

Wyliczył Ci zapotrzebowanie na energię elektryczną, czy na ciepło?

Czym zamierzasz grzać?

To jest zapotrzebowanie na energię elektryczną które dostałem we wniosku który dla mnie uzupełnił. Grzać będę gazem. Zdziwiło mnie to w kalkulatorach w internecie mniej więcej jest to 4000-6000 kWh rocznie.

Dla prądu moc, to sumujesz odbiorniki, które możesz jednocześnie odpalić i wychodzi. Ale z kWh to na 99,99% ostro przesadził. Tyle to trudno zużyć grzejąc prądem dom ze 200m2 spałniający choćby minimalne WT 2017.

Co do mocy to problemem jest to, że musisz w miarę równomiernie obciążać fazy. Jak dostaniesz zabezpieczenie 32A/fazę, to trzecie prądożerne urządzenie może przekroczyć zabezpieczenie.

Upraszczając - brałbym najmniejszą moc, przy jakiej dostaniesz 32A. I trzeba rozsądnie porozdzielać obwody na fazy. Jak zabraknie, to przepięcie jakiegoś gniazdka do innej fazy rozwiąże problem. A jak nie, to zawnioskujesz o zwiększenie mocy.

No jest deklaracja na wniosku o przyłącze ale to raczej do celów statystycznych niż technicznych. Ja mam moc zamówioną 14 kW i zabezpieczenie C25A jako główne i dla mocy 16 kW i 18 kW PGE stosuje takie samo zabezpieczenie (o ile dobrze pamiętam tabele). To czy będziesz brał 16 kW czy 12 kW to specyfika nie tylko zabezpieczenia ale samego przyłącza, samego kabla, jego długości, oraz tego gdzie jesteś przyłączony tzn czy węzeł i podstacja/stacja transformatorowa jest w stanie zapewnić taką moc. Ja bym zostawił na razie tak jak jest, zawnioskować o większą moc możesz zawsze. Poza tym sam wniosek o zwiększenie mocy w sensie zapytania to chyba można złożyć bez żadnych późniejszych zobowiązań.