efilo 08.04.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 U nas tez masakra. Boje się ze moje drzewka tego nie przetrwaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 08.04.2011 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 a ja miałam jutro siać trawę na swój pierwszy profesjonalny trawniczek a tu się zapowiada okropniasta pogoda Mysia czy Ty uważasz, ze przy nas alergikach to powinnam sobie trawy podarować Pasiu jesli macie mocne uczulenie, to większość traw chyba trzeba sobie podarować. Są jednak piękne trawska ozdobne, które nie kwitną, albo zdarza się to sporadycznie, jesli sezon wegetacyjny jest bardzo długi, np miskant zebrinus, o taki i są niższe odmiany http://swiatcebul.pl/data/gfx/pictures/medium/4/3/234_2.jpg ja się na alergiach nie znam, ale czy to znaczy, ze na pyłki kwiatowe też macie uczulenie, czy konkretnie chodzi o pyłki traw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 08.04.2011 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 U nas tez masakra. Boje się ze moje drzewka tego nie przetrwaja przetrwają, nie mają wyjscia.To dlatego nie spisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 08.04.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 ja mam na trawy, bylice i inne gów....a których akutrat teraz nie pamiętam a moje dzieci jeszcze nie zdiagnozowane:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 09.04.2011 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Chyba przeżyły. Za to sadzonek będę szukać po całej działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 09.04.2011 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 no i ty wstałas tak wcześnie w sobotę zeby ich szukać? oj co się z Tobą porobiło!! Ja chyba muszę się wybrać na poszukiwania w dalszy teren, bo mi przez bramę wszystko wywiewa. Pasiu, to ty masz problem z ogrodem, fakt, ze generalnie przed pyłkami sąsiadów się nie uchronisz, ale przynajmniej u siebie wypadałoby się czuc w miare bezpiecznie. Chyba musisz sadzic barierę drzew dookoła, żeby choć trochę zatrzymywały te wszystkie pyły. o tu coś pisze: Jakich roślin powinieneś się wystrzegać alergiku? Alergik powinien unikać gatunków wysokiego ryzyka. Nie sadź blisko domu brzóz, akacji, cyprysów, olch, jałowców, klonów, czarnego bzu, jesionów, nawet jeśli nie jesteś akurat na nie uczulony! Uważaj także na dąb i sumak octowiec – groźne są nie tyle ich pyłki, co wydzielany przez nie sok. Zawiera substancję chemiczną, która może spowodować alergiczne zapalenie skóry. Najczęściej uczulająca jest trawa. Jeśli macie ogród, nie dopuszczaj do jej kwitnienia. Trawnik trzeba kosić często, a na czas koszenia zamykać okna i drzwi domu. Do koszenia jednak najlepiej poprosić kogoś, kto nie jest alergikiem. Lepiej żeby dziecko alergiczne nie było przy tym obecne. Jeśli mieszkacie w bloku lub w kamienicy, zapytaj w administracji, kiedy będą koszone podwórkowe trawniki. Wybierz się wtedy z dzieckiem na dłuższą wycieczkę, np. do babci. Wróćcie po zmroku, gdy stężenie pyłków się zmniejszy. Ogród alergika Ogród alergika powinien być dość dobrze zaplanowany. Nie powinny się w nim pojawić drzewa, krzewy i kwiaty, które mają wzmożone pylenie w okresie wiosennym. W ogrodzie alergika powinny się pojawić drzewa dwupienne. Na jednych okazach rosną wyłącznie kwiaty męskie, a na innych wyłącznie żeńskie. Alergik powinien wybierać rodzaj żeński, gdyż nie produkuje on pyłków. Do takich roślin na przykład należy- cis, wierzba, topola. Mniej szkodliwe są także te krzewy i drzewa, które produkują ciężkie pyłki- tak zwane "woskowe". Gatunek ten sprawia, że jego pyłkii nie unoszą się w powietrzu, lecz szybko opadają na ziemię. Do gatunku tego należą na przykład- jablonie i inne drzewa owocowe, azalie, ostrokrzewy czy też magnolie. Odpowiednie też będą- berberysy, spiree, bukszpany, kaliny, wajgele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 09.04.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Hej, Wywaliłabym z tego opisu topole...pylą jak cholera i wbrew opiniom uczulają bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.04.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Proust musiał siedzieć w pokoju wyłożonym korkiem, by choć móc egzystować przy ciężkiej astmie. tu do poczytania dla wytrwałych http://www.alergen.info.pl/pylek_roslin.htm ,,Wraz z oddalaniem się od źródła pyłku (kwitnące rośliny) jego stężenie zmniejsza się. Jednak w szczególnych okolicznościach, gdy emitowane są olbrzymie ilości ziaren pyłku (np. łan żyta) nawet w odległości 10 km ich stężenie może być wysokie. Przykładem może być punkt pomiarowy w centrum Warszawy, w którym corocznie w okresie pylenia żyta w wietrzne dni notowane jest stężenie dochodzące do 70-110 ziaren pyłku w 1 metrze sześciennym powietrza. Punkt ten jest oddalony o 9 km od najbliższych upraw żyta" A w ogóle pomaga po powrocie ze spaceru czy ogrodu prysznic - sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 09.04.2011 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Gosiek, prysznic po ogrodzie to pomaga nie tylko przy alergiach idę wreszcie trochę na zielone pole.Ostróżki mam juz jak piłka do koszykówki, a w zeszłym roku takie badziewia były i juz płakałam, ze moje ulubione kwiatki u mnie nie rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 09.04.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 Bukszpanu nie lubię... ale jak wiesz jak robi się sadzonki to mogę pociąć i przysłać.... Ja już tez nie. Odkąd mi jeden kumpel uświadomił, że koty go uwielbiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 10.04.2011 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 no to trzeba będzie kupić wiatrówkę jak nic. bukszpanowe miejsce może należec jedynie do mojej koty, jesli ona zechce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 10.04.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 cze Mysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 10.04.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 no to trzeba będzie kupić wiatrówkę jak nic. bukszpanowe miejsce może należec jedynie do mojej koty, jesli ona zechce:) a w tzw międzyczasie ternować na procy cześć Myszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 10.04.2011 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 czesc Dziołchy:)dobra proca nie jest zła;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 10.04.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Myszko przeca Ty nie miałaś kota?? to skąd masz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.04.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Ja już tez nie. Odkąd mi jeden kumpel uświadomił, że koty go uwielbiają. One zawsze taki zapach wydzielają... koci wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 10.04.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 e tam anioł e tam złota, ja zła kobieta jestem, nie złota:bash: nie muszę chyba niczego chcieć w zamian, ale jakby ktokolwiek słyszał o tanich sadzonkach bukszpanu to chętnie odkupię spore ilości, tylko nie po dychu jak w sklepie, bo ta cena boli juz przy kilku sztukach, a co dopiero przy kilkunastu moge popytac u mnie o ten bukszpan a jakie duze maja byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 10.04.2011 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 moge popytac u mnie o ten bukszpan a jakie duze maja byc? no chociaż żeby tak troche go bylo widać na grządce. może być też taki nieformowany na żywopłot.Kochana jesteś Marciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 10.04.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 myszko kochana napisz mi konkretnie bo tak to zalezy od tego jaki kto ma wzrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 10.04.2011 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 no tak od 20 cm pewnie siakoś takoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts