Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika powstawania pięknego ogrodu

Mymyk_KSK

Recommended Posts

Aż się zdziwiłam, że nie zostawiłam wcześniej żadnego wpisu :oops: :D . Cóż pewnie spowodowane to było to pośpiechem :roll: , bo innego wytłumaczenia nie znajduję. W każdym razie, zaglądam tu i z przyjemnością czytam kolejne wpisy. Już sam pomysł dziennika mi się spodobał. Bardzo mnie zainteresował pomysł z lustrem. Mam u siebie przed tarasem szpetną ścianę obory. Chciałam ją zasłonić roślinami pnącymi i dodać ciekawy motyw czyli ramę okienną z okiennicami. Teraz wydaje mi się, że takie lustro mogłoby być rewelacyjnym rozwiązaniem, bo stworzyłoby dodatkowo wrażenie większej przestrzeni między dwoma budynkami. Tylko teraz mam problem, co i jak posadzić, żeby ładnie się odbijało, a nie tylko nasz dom ...

Nie za wcześnie na sianie cukinii?

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 4 months później...
W kazdym razię poproszę o garśc informacji praktycznych, jesli to nie tajemnica, czyli jaki długi, z czego (bloczki betonowe?), i za ile?

Tak z dokładnością do centymetra to musiałabym zmierzyć... Ale "pi razy głazy" wysokiego (na 75 cm) jest 11 mb, a do tego niski (25 cm) murek 6 mb.

Zrobiony z bloczków betonu komórkowego (25 x 25 x 50) wyższy murek jest zbrojony.

Bloczki kosztowały 800 zł (a jeszcze mi ich zostało, wykorzystam do "oczka" wodnego), do tego zaprawa 400 zł, druty zbrojeniowe gratis od składu, cement i piach 250 zł. Murek stawiały zaprzyjaźnione chłopaki w zamian za naszą pomoc u nich, ale gdybym musiała płacić wyszło by ok. 400 zł za robociznę.

Do zrobienia pozostaje:

- tynkowanie (na kolor taki jak dom)

- nałożenie "czapek" z piaskowca

• 1 month później...

Cieszę się bardzo, wpadaj częściej!

Efekty... khem khem... wiem, że powinny być nieco bardziej spektakularne... Ale tak jakoś uparłam sie, że 99% prac wykonamy sami (no, murek stawiały "pany", bo nie udźwignęłam pustaków :-P) w tzw. wolnym czasie - a tego, jak powszechnie wiadomo, zawsze brakuje. Finanse tez daja popalić - urządzanie ogrodu niestety do tanich nie należy (jak całe budowane zresztą) choć gdzie mam okazje to korzystam ze zniżek - np. u zaprzyjaźnionych szkółkarzy.

Juz nie moge doczekać się wiosny; jak wyjde "w pole", jak rusze z tymi roslinami to dopiero w przyszłym sezonie zobaczycie! A co!

;-) :lol: