Zuzza 24.09.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Pomóżcie proszę! Coś się dzieje z moimi marnymi roślinami. Po kolei wszystkie: czerwienieją, brązowieją, umierają...... Rozprzestrzenia się to z jednej strony - więc jakby jakieś paskudztwo przechodziło sobie... Pryskałam różnymi preparatami ale chyba nic nie pomaga..... Czy zetknęliście się z czymś takim? Co to może być?????? hortensja:http://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/a1.jpg trzmielina:http://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/a2.jpg bluszcz - nawet bluszcz....http://i57.photobucket.com/albums/g218/cornuss/a3.jpg BARDZO będę wdzięczna za pomoc!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 24.09.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 To nie żadne paskudztwo tylko odczyn gleby daje sobie znać o sobie alkaliczny odczyn gleby, czyli zasadowy. W tych warunkach te rośliny, które potrzebują bardziej kwaśnego podłoża właśnie tak reagują czerwienieniem liści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 24.09.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 i tak też wyglądają rośliny przed zimą Czerwony barwnik, wypiera zielony chlorofil, by roslina mogła ułożyć się do snu zimowego. To naturalny, zdrowy objaw, gdy pojawiają się chłodne, jesienne dni. "SPRZEDAĆ KOLOR Wojciech Górka W Polsce rzadko jeszcze zwraca się uwagę na jesienne przebarwienie liści roślin przeznaczonych do ogrodów i na tereny zieleni. W niektórych regionach świata jest to natomiast poważne narzędzie marketingowe, zwiększające zainteresowanie materiałem szkółkarskim. W Stanach Zjednoczonych często zdarza się, że prognoza pogody we wrześniu i październiku zaczyna się od przedstawienia tych części kraju, do których warto pojechać, żeby zobaczyć jesienny krajobraz. To z kolei powoduje, że klienci szukają potem ciekawie przebarwiających się roślin, które mogliby posadzić w ogrodzie. Rozwinął się tam nawet przemysł turystyczny — biura organizują wycieczki nastawione na oglądanie jesienią roślin w naturze, w parkach i ogrodach botanicznych. Nasz klimat oraz szata roślinna nie oferują wprawdzie możliwości uzyskania takiej feerii barw, jak w Ameryce Północnej, ale produkuje się w Polsce wiele gatunków drzew oraz krzewów, które dopiero jesienią prezentują się najlepiej. Trudno jednak zainteresować nimi nabywców wiosną, gdy są w stanie bezlistnym lub nawet w lecie, gdy znikają w masie odcieni zieleni i innych barw. W Stanach Zjednoczonych istnieje lista gatunków drzew i krzewów liściastych uznawanych za najbardziej dekoracyjne. Niektóre z nich można propagować w Polsce. (....)" http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 24.09.2008 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Wszystko byłoby OK gdyby nie to, że czerwieniały mi już w czerwcu, i te już są dawno martwe, i w lipcu i w sierpniu...., a te co na zdjęciu prorokuję ze za miesiąc będą brązowe i jakby zgniłe.... Zygmorze, a sama gleba to też nie to, bo w innych miejscach te same rośliny rosną dobrze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Ale blisko domu odczyn moze się drastycznie różnic, jeżeli robotnicy wylewali tu zprawy cementowe.Jak dla mnie odczyn i za dużo słońca.To choroba fizjologiczna a nie grzybowa czy bakteryjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 25.09.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Zuzza,To że w jednych miejscach jest inaczej niż... wskazuje właśnie na glebę.Ciekawe co tam w niej siedzi, może coś głębiej się rozkłada, albo wypłukuje i szkodzi roślinom. Często na terenach po budowlanych dochodzi to miejscowych skażeń gleby i może to coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 25.09.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Z pewnością, zygmorze, skoro te same odmiany dobrze rosna w innych miejscach. Wniosek - albo wymiana ziemi, albo tylko wapnolubne w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 26.09.2008 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Dziękuję - trochę mnie pocieszyliście. Ja raczej myślałam, że to jakieś szkodniki. Z ziemią mogę walczyć... Na szczęście akurat w tym najgorszym miejscu za chwilę będą nam montować zbiornik z gazem, więc i tak wszystko będzie trzeba poprzesadzać. Może rzeczywiście coś tam się rozkłada Dam znać jak coś wykopiemy Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 26.09.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Dam znać jak coś wykopiemy Pozdrowienia! jakiś garnek z dukatami ....... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts