Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaktualizowałem zdjęcia - dodałem zdjęcie ściany wraz z kominkiem. (adres strony podany powyżej przez Frugo100).

Kuchnia nie jest ciemna, łatwiej ją zaprojektować. Poniżej projekt mojej kuchni.

4..jpg

1..jpg

Edytowane przez Yacek2000

• 3 weeks później...

rury mamy ułożone tak że w miedzi idą pod podłogą od kominka do przestrzeni pod schodami,

tam będzie bufor i stamtąd PEXem pod podłogą do rozdzielaczy w kotłowni

w podłodze jest w planie 10cm styropianu więc jest gdzie zmieścić rurki, my daliśmy 20cm styro

Na razie ogrzewanie działa więc nie angażujemy sił na kominek ale na wiosnę się tym zajmiemy.

• 2 weeks później...

My zdecydowaliśmy się na system rozdzielaczowy :

na dole oczywiście bo jest podłogówka

a w górnej łazience chcieliśmy zrobić podłogówkę na RTLu więc sensowniej też na rozdzielaczu

Na parterze rozdzielacze umieściliśmy oczywiście w kotłowni (co widać w dzienniku)

a w pokoju nad garażem zaplanowaliśmy naszą sypialnię a że powierzchnia po podłodze wychodzi 32m2

to zrobimy tam garderobę (ciemną) i w niej będzie szafka z rozdzielaczem

pozdrawiam

Edytowane przez conq
dopis

• 3 weeks później...

My nie zdecydowaliśmy się na cyrkulację CWU głównie celem uproszczenia wykonania instalacji i uniknięcia dodatkowych kosztów m.in. pracy pompy

na razie nie opiszemy jak z użytkowaniem :) ale myslę że to nie będzie nam przeszkadzało

Zapomniałem o jeszcze jednej zmianie, nie pasował nam się kierunek schodów na strych bo wg planu wejście było wprost ze schodów, średnio bezpieczne.

Proste obrócenie schodów drewnianych nie wchodzi w grę bo długość skrzynki jest większa niż rozstaw jętek a nie chcieliśmy robić zmian w wieźbie.

Rozwiązaniem jest zastosowanie schodów nożycowych metalowych (droższych nż drewniane) które są mniejsze i mieszczą się między jętki z wejściem od strony korytarza.

Niebawem wrzucę do dziennika foto

• 1 month później...

Witam,

My mamy 3 piony ale związane ze zmianami w górnej łazience.

1- kotłownia (pralka,suszarka) łazienka piętro (wanna, kibelek)

2 - kotłownia (kratka w podłodze) łazienka piętro (prysznic)

3 - łazienka dolna (wszystkie sanitariaty) łazienka piętro (umywalka)

w kuchni nie robiliśmy pionu a jedynie dwa wyjścia z chudziaka w innych miejscach niż w projekcie

przy stanie zero trzeba mieć już przemyślanych trochę rzeczy :)

pozdrawiam świątecznie

• 2 months później...
  • 4 months później...
  • 9 months później...
Witam Was serdecznie. Właśnie jestem na etapie wyboru projektu domu i jestem na 99% zdecydowany na projekt Pluszcz. Ideałem jeszcze byłoby zobaczenie go "na żywo". Mam więc pytanie - czy ktoś wie gdzie taki dom stoi na Podkarpaciu albo czy może ktoś z Was taki posiada i można byłoby zobaczyć i porozmawiać? Dziękuję za odpowiedzi a jeśli temat nie pasuje do tego działu to przepraszam i obiecuję że się poddam karze i samobiczowaniu :)

• 4 weeks później...