josephine 26.09.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Cieszyłam się dziś, ze zaczęli mi montować okna, a tu okazało się, ze przedwcześnie. Okna są za wąskie w stosunku do otworów o jakieś 5 cm. poczytałam o wadach montażu i włos mi się na głowie zjeżył. Jak do tego doszło? Ano panowie zmierzyli otwory a ja następnego dnia zawitałam u szefa, żeby podać mu parę szczegółów i podpisać umowę. Szef twierdził, że same okna muszą być trochę mniejsze, więc zaproponował wymiary a ja się na nie zgodziłam mówiąc, że to on zna się na oknach. No i wyszło jak się zna! Czy da się te okna jakoś uratować, żeby nie zaczęły mi wypadać z otworów? Jeśli tak, to jak i za ile??? A może powinnam domagać się wymiany? Ale szkoda mi człowieka i czasu, który stracę... z drugiej strony nie chcę niedoróbek w moim domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 26.09.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Jak w sumie 5cm,to wychodzi na stronę po 2,5cm.Może nie będzie tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 26.09.2008 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Zdaje się, że niestety po obu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 26.09.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 To w sumie 10cm.Trzeba by domurować bloczkami BK ok.8cm.Fatalnie.Ja tak domurowałem, ale celowo,bo jedno okno zmniejszyłem o 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 26.09.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 myślę, że powinnaś domagać się okien we właściwym wymiarze - w końcu mierzyli. (a w każdym razie - powinni) - u mnie pomyliły się monterom strony strony - dwa okna balkonowe - wymienili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 26.09.2008 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Ale wymieniać wszystkie okna to chyba przesada??? Pojechałam w nocy na działkę, żeby jeszcze raz sprawdzić czy faktycznie po 5 cm, no i niestety tak, choć czasem jest to np. 3 cm z jednej a 5 z drugiej strony. Może faktycznie dokleić coś do ściany, tylko czy to się będzie trzymało? I tyle z tym znów roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 27.09.2008 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Ale wymieniać wszystkie okna to chyba przesada??? Pojechałam w nocy na działkę, żeby jeszcze raz sprawdzić czy faktycznie po 5 cm, no i niestety tak, choć czasem jest to np. 3 cm z jednej a 5 z drugiej strony. Może faktycznie dokleić coś do ściany, tylko czy to się będzie trzymało? I tyle z tym znów roboty! Nie przejmuj sie ono nie wypadnie, jak dobrze założą będzie OK, te 5cm wypełnisz styropianem przy ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 27.09.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Nie przejmuj sie ono nie wypadnie, jak dobrze założą będzie OK, te 5cm wypełnisz styropianem przy ociepleniu. Dokładnie, zrób tak jak napisał lee28 i będzie dobrze. Niektórzy np. celowo montują okna poza obrysem muru, co wydawałoby się jeszcze gorszym rozwiązaniem niż u ciebie , ale wcale tak nie jest: http://lh3.ggpht.com/jajozaza/SN3HoKLlLwI/AAAAAAAAC1I/-PPLAcAxRwI/s800/okna%20montowane%20w%20warstwie%20ocieplenia.jpg Więc głowa do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 27.09.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Jeśli to oni mierzyli powinni wymienić okna, dlaczego masz płacić za źle wykonaną robotę? U mnie na stronę było max około 2cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.09.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Co do tych zdjec - to tak sie powinno montowac okna ? Wystajace ze sciany nosnej w zalaozeniu ze sciana 2W ? Bo zawsze widze, ze montuja w murze, lae teoretycznie pozalozeniu stryropianu okna siedza bardzo gleboko i srednio to wyglada Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 ... Szef twierdził, że same okna muszą być trochę mniejsze, więc zaproponował wymiary a ja się na nie zgodziłam mówiąc, że to on zna się na oknach ... zgodziłaś sie ustnie ? czy podpisałaś mu ze sie zgadzasz na zmniejszenie okien ?... Ano panowie zmierzyli otwory ... kogo reprezentowali ci panowie ? dlaczego mierzyli, a nie popatrzyli w projekt ? "szef" wiedział, ze jacyś "panowie" mierzyli okna ? kto dostarczył "szefowi" kartke z wymiarami okien ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 27.09.2008 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Oczywiście podpisałam umowę na wykonanie okien, a w niej były okna o takich wymiarach. Panowie mierzący to pracownicy firmy. Następnego dnia po mich mierzeniu rozmawiałam z szefem i podpisałam umowę. Zdaje się, że normalną praktyka jest mierzenie otworów (tak przynajmniej robi kilka firm, które odwiedziłam), bo te mogą się różnic od zaprojektowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 27.09.2008 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Przeczytane w sieci: Prawidłowe zamontowanie okien będzie możliwe, tylko wtedy, gdy będą one odpowiednio mniejsze od ościeży, tzn. 2-3 cm węższe (po 1-1,5 cm z każdej strony) i 4,5-6 cm niższe (1-1,5 cm od góry i 3,5-5 cm od dołu). Jeżeli stare okno było wstawione na styk, nowe trzeba zrobić mniejsze. Luz potrzebny jest na właściwe ustawienie, zamocowanie i uszczelnienie okna. Przy duży oknach pcv luz może być jeszcze większy. Okna te rozszerzają się bowiem pod wpływem ciepła (zwłaszcza ciemne kolory). Większy luz zostawia się również, gdy chcemy zastosować ocieplenie np. wełną mineralną. Osobną sprawę stanowi zastosowanie zintegrowanych rolet (do wymiaru musimy doliczyć wysokość skrzynki). Okno za małe, a warstwa pianki w tym oknie ma aż 5 cm. Kotwa może nie utrzymać okna w prawidłowej pozycji, ponieważ została mocno wygięta. Uwaga: Jeżeli okno jest zbyt małe, nadprogramowy luz należy uzupełnić listwą poszerzającą lub wypełnić cegłą albo bloczkami z betonu komórkowego. Niestety, w większości takich sytuacji szczelina jest wypełniana wyłącznie pianką. Nie powinno to mieć miejsca, ponieważ pianka ma dużą siłę rozprężania i przy grubej warstwie może nawet wypchnąć ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.09.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 niestety jak widac po tym przykładzie w zakładzie produkujacym okna zatrudnili "szefa - cwaniaczka", który nie zna sie na wymiarowaniu okien - ale za to ma dobrego "mecenasa - papuge" który tak zabezpieczył go umową, ze nawet gdyby ten wcisnął Ci okna okragłe zamiast /trojkatnych/ to w sądzie on byłby kryty - bo TY podpisałas co on chciał ... ja zgłosiłbym jednak ten fakt dyrektorowi/prezesowi/ zakładu aby "szef - cwaniaczek" na przyszły raz albo sam jechał na obmiar, albo /jesli wysyła innych/ nie negował ich pracy Tobie zaś na otarcie łez pozostaje cieszyc sie z tego ze mniej wydasz na opał /mając mniejsze okna/ i ronic łezke ze w pochmurne dni w domu będzie ciemnawo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 27.09.2008 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Brzoza, ok podpisałam w dobrej wierze, bo ja znam się na różnych rzeczach, ale akurat na właściwych wymiarach okien nie, dlatego, choć może okien trójkątnych czy okrągłych nie przyjęłabym to gdyby mi powiedział, że szczelina w otworze ma mieć 10 cm, to przyjęłabym to bez gadania, wszak to on jest fachowcem i on miał mi doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 27.09.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Domyślam się również że najpierw była uzgodniona cena, a potem mierzenie i zmniejszenie okien bez miany ceny Jeśli tak to kwalifikuje się do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 27.09.2008 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 NJerzy, nie cena wstępnie oszacowana była na pdst. projektu, a ostateczna już po mierzeniu i zmniejszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 27.09.2008 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Przekleję jeszcze materiał poglądowy z dziennika: To okno, chyba jako jedyne jest zrobione właściwie, choć do końca przekonana nie jestem, ale o tym za chwilę. http://lh5.ggpht.com/amothemo/SN31vIW3_jI/AAAAAAAAEoc/yEGz_fMq2WQ/s800/IMG_0540_edited-1.jpg Spod pianki nie widać w ogóle ościeża (czy może ramy okna, nie wiem jak to się nazywa). Być może jest ono z kolei zamontowane za ciasno i zacznie się latem wypaczać, bo jest bardzo duże? http://lh5.ggpht.com/amothemo/SN31vQhucpI/AAAAAAAAEos/cD1WsbEjvpg/s800/IMG_0544_edited-1.jpg A tak wygląda montaż pozostałych okien. Rama/Oscież okna ma ok. 4-4,5 cm (ciężko to teraz zmierzyć). Wystarczy porónać z ilością pianki i widać, że wypełnia ona jakieś 5 cm (czasem jest mniejsza o centymetr). http://lh3.ggpht.com/amothemo/SN31veAwHsI/AAAAAAAAEo0/3DCy-btM-gY/s800/IMG_0545_edited-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 27.09.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 W takim razie to Twój błąd i musisz sobie z nim poradzić. Rozwiązanie techniczne jakie widzę to domurowanie po bokach i na dole plastrami betonu komórkowego. Najlepiej aby z boków te dokładki były tylko z jednej strony. BK można przykleić klejem do płytek, lub zwykłą zaprawą. Dobrze też to montażu kotew użyć kołków rozporowych tak długich aby trzymały w ścianie właściwej a nie w BK. Szczeliny na piankowanie zostaw jak najmniejsze, byle bez problemu wężyk wchodził. Pianka niskoprężna, dozowana z umiarem.Sam zastosowałem taką metodę przy montażu drzwi - tyle że otwory miałem planowo za duże, i taki montaż miałem przewidziany - zdjęcia w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 27.09.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Teraz zobaczyłem Twoje zdjęcia - na oko nie jest tak źle.Weź długą aluminiową łatę lub poziomicę i posprawdzaj czy profile ościeżnic są proste. Jeśli są proste, niepowyginane przez piankę, i mają prawidłowe ilości kotew, to ja bym zostawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts