pluszku 09.10.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Obawiam sie ze podobnie jak z moda, tak i z wnetrzami - wszystko bedzie kiczem - jest to tylko kwestia czasu. Przykład:Kwadratowe, kamienne zlewy.Rodzice wyrzucili taki kilka lat temu. W latach 90-tych byl kiczem, teraz jest modą.Kominki zabudowane do sufitu.To bylo modne w latach 80-tych a teraz jest obciachem. Teraz modne sa modernistyczne kominki czy kozy.Łuki w domach - tez modne w latach 80-tych a teraz sa obciachem.Za kilka lat obciachem beda tynki gipsowe i domy z elewacja w żółtym kolorze - obciachem przewaznie zostaja rzeczy popularne i modne.Obciachem nigdy nie sa rzeczy małopopularne i wymagajace duzego nakładu pracy (nie srodkow). Obciachem nigdy nie bedzie pieknie zadbany sad, ale juz wkrotce obciachem moze zostac oczko wodne i skalniak z woda cieknąco po kamieniach.Kiczem juz wkrotce beda lampy z ogromnymi kloszami (obecnie popularne) tak jak kiczem tez sa kryształowe żyrandole.Tak samo jak buty czy ubranie - wszystko "faluje" co kilka/kilkanascie lat jest modne i co kilka/kilkanascie jest obciachem.Tylko klasyka nigdy nie wychodzi z mody.Biała bluzka i czarna spodnica nie była obciachem ani 50 lat temu, ani 30 lat temu ani 10 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 10.10.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 nie wiem co jest klasyką, ale tu chodzi o nowości a nie o klasykę (patrz temat wątku) antyki chyba do nowości nie należą Po wypowiedzi widać, że faktycznie nie wiesz co to jest klasyka. Klasyka to nie są starocie i nie jakiś okres czy styl historyczny sprzed 100lat i więcej . Klasyką jest wszystko co ma charakter ponadczasowy a nie jest chwilową (przejściową) modą. Klasyka "dzieje" się tu i teraz, a co z dzisiejszych tzw. "nowości" nią będzie - czas dopiero w przyszłości pokaże. Formy wnętrzarskie praktycznie już nie ewoluują. Meblościanka kuchenna ma się dobrze i będzie miała, bo jest już ... klasyką, a że przyjdzie moda na coś innego - nic to , przeminie ( "meblościanka" kuchenna ma niemal 100 lat). Były rózne próby, często futurystyczne, poszukiwania nowych kanonów ( meble w kształcie kuli czy walca) ale okazywały sie tylko modą. Pewnie wrócą kiedyś, jak to moda, która jest tylko zabawą a ta, jak to bywa gdy przesadzimy, stać się może obciachem. Prawdopodobnie we wnętrzach powiedziano już wszystko, czego dowodem miał być minimalizm. Może zmiany technologiczne, antropologiczne czy fizjologiczne ludzi zmienią kiedyś istniejącą klasykę , ale póki co klasyka przetrwa , trendy się będą zmieniać a moda powracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_82 10.10.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Kiczem było, jest i będzie mieszanie wszelkich możliwych stylów w jednym pomieszczeniu. Ot taki modernistyczny kominek na ścianie z kamienia, z której wychodzą schody w drewnie z aluminiową poręczą. Obecny hit przecież, tylko jak się ma do gustu? Jedyne co jest istotne, to trzymać się własnych upodobań. Jeśli lubię drewno, to nie silę się na upychanie aluminiowych dodatków. Jeśli lubię szkło i aluminium, to nie kładę na ściany boazerii. I tak dalej, i tym podobnie. Nie ma sensu skupiać się na podążaniu za modą, chyba że ktoś ma zamiar trzymać gołe ściany, żeby co 5 lat przemalowywać je na modny kolor. Jeśli ktoś urządza dom "na zawsze" to ma się podobać jemu, a nie być modny. Mnie się świetnie mieszka w staromodnym drewnie sosnowym i na pewno nie będę nigdy narzekać na ciepło, światło i słoneczność pokojów. A tak nawiązując do Waszych postów, meble z palisandru + kryształowe żyrandole mogą być niesamowicie gustowne. Wystarczy mieć odpowiednio jasny salon (np. ze 4m wysoki, z ogromnymi oknami) i stylowe dodatki. Chyba, że mówimy o tekturowych panelach, ciemnej płycie wiórowej i szklanych paciorkach. W końcu podróbki mają to do siebie, że nie są orginałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaAloes 11.10.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Klasyczna budowla: -prosta, dach dwuspadzisty, neutralny kolor...taki jest dom mojej babci i nadal bardzo mi sie podoba klasyczne wnetrze: -dlugie dechy na podlodze, drewniane proste okna, drewniane schody...o reszcie jako o "nie kiczu" boje sie wypowiadac Mysle, ze umra wszelkie skomplikowane zabudowy kartongipsowe (scianki rtv, sufity podwieszane, polki poleczki i.t.p.) halogenki. Szybko umrze barok nowoczesny....juz go wszedzie pelno. Nie wierze w przetrwanie scianek, kominkow z lupka..mimo, ze to naturalny material. W koncu boazeria tez naturalna a umarla...noo na jakis czas, bo znowu wraca i odkurzona "w tej chwili" kiczem nie jest. Umra rolety rzymskie...zostana zaslony...a moze i wroca firanki Odejda kolorowe sciany za lozkami w sypalni....zatapetowane lub zamalowane na inny kolor niz reszta pokoju. Na szczescie kolory latwo sie zmienia Plafony...sa mode i byly kiedys, ale tak jak kiedys odejda. Czego juz jest duzo: Luki, fale powycinane na podlodze. Zegary dworcowe w domach, lampy-kwiatki, budyniowe kolory, czerwonane i zoltawe elewacje. Boje sie pisac o tym co wchodzi...bo zostane zlinczowana, ale obawiam sie ze malo co przetrwa. Nawet klasyka potrzebuje "odkurzenia" zeby wygladala dobrze. Osobiscie...mam bardzo kiczowaty budynek, ale...coz...pogadamy za 10 lat Ciekawe kto bedzie mogl powiedziec...mam taki dom..ze nic bym w nim nie zmienil/a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaAloes 11.10.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Naturalne materialy tez staja sie kiczowate Nie wierze, ze wieczne beda trawertynowe lazienki czy granitowe blaty (mimo, ze bardzo mi sie podobaja w tej chwili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 12.10.2008 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Kiczem będą na pewno światełka przy stopniach schodów, tak jak już są kiczem wszelkie podświetlane k-g wnęki i półeczki. To nie kicz, ale jedynie rzecz, ktora sie Tobie nie podoba moda typowo zaczerpnięta z motoryzacji - jak F&F pojawiło się w kinach każdy pakował diody do samochodu - teraz tylko najwytrwalsi pozostali - chyba wiejski tuning się to nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 13.10.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Patrzac na swoj dom ..... coż nie ustrzegłem sie tego co za pare lat przypuszczalnie bedzie kiczem. Okna PCV w okleinie "udajacej" drewno ze "Złotym dębem" na pierwszym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziewiatka 13.10.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 fajny tematpewnie faktycznie klasyka jest bardziej ponadczasowa, ale ja bym się zanudziła w takim śmiertelnie poważnym wnętrzu, więć klasykę doprawiam mrugnięciem oka co do podświetlanych stopni...: kurcze, przecież to jest praktyczne, czy nie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 13.10.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Patrzac na swoj dom ..... coż nie ustrzegłem sie tego co za pare lat przypuszczalnie bedzie kiczem. Okna PCV w okleinie "udajacej" drewno ze "Złotym dębem" na pierwszym miejscu. to, ze coś za kilka lat nie będzie modne, nie oznacza, ze jest/będzie kiczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 13.10.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 to, ze coś za kilka lat nie będzie modne, nie oznacza, ze jest/będzie kiczem Mądre zdanie. A ja jeszcze dorzucę, bo temat faktycznie ciekawy. I można napisać szczerze, nikogo nie urażając przy okazji.Gust kształtuje się, moim zdaniem, ze dwadzieścia pierwszych lat. Albo się wykształci, albo nie. Jeśli nie, delikwent kieruje się modą. Jeśli tak, własnym poczuciem estetyki.I wtedy, kiedyś nabyty mebel, obraz, wazon, właściciel przenosi do nowego wnętrza, odświeży go lub nie, ale znajdzie dla niego odpowiednie miejsce w nowej przestrzeni.Jak dla mnie, najpiękniejsze wnętrza powstają latami. Są eklektyczne z założenia. Ich właściciele mają poczucie smaku. Oczywiście, zdarzają się aranżacje jak najbardziej nowoczesne i piękne. Ale to rzadkość. Większość tych nowoczesnych przypomina boksy sklepowe a ich właściciele tak bardzo się boją, by nie popełnić błędu, że tworzą wokół siebie otoczenie poprawne tylko.Wolę mieszkania z błędami, choć nie rażącymi. Domy, które nie przypominają ekspozycji odzwierciedlających najnowsze trendy w modzie wnętrzarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 14.10.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 a ja myślę, że modę kształtują ludzie obdarzeni gustem A ci co go nie mają posługują się własnym poczuciem estetyki, niekiedy ono wiedzie ich na manowce już pewnie lepiej, żeby podążali za modą... Moda się zmienia i tak ma być. W końcu inaczej było by nudno, a wszystkie mieszkania wyglądały by jak składziki staroci. no, ale to już inny temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaAloes 14.10.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Tylko ze granica miedzy niemodnym/modnym a kiczem czesto sie zaciera. A taki ..pop art - na pewno sztuka...zle zinterpretowana staje sie kiczem. A co wy na taka lampke? http://bi.gazeta.pl/im/3/4954/z4954503X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 14.10.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Tylko ze granica miedzy niemodnym/modnym a kiczem czesto sie zaciera. Nie zgadzam się. A taki ..pop art - na pewno sztuka...zle zinterpretowana staje sie kiczem. A co wy na taka lampke? http://bi.gazeta.pl/im/3/4954/z4954503X.jpg to zależy do jakiego wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 14.10.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 cegły reczne formowane zawsze beda modne tylko plazma jakos dziwnie wyglad w takim wnetrzu ale moze wróci moda na telewizory czarnobiałe w drewniany pudełku. Moim zdaniem do cegieł bardziej pasuje plazma, na zasadzie modnego ostatnio kontrastu stare-ultranowoczesne, niż telewizor w drewnianym pudełku, który najlepiej będzie się komponował we wnętrzu stylizowanym na lata 60-70. Do "gotyckiego" wnętrza żaden telewizor tak czy siak nie pasuje. Pozatym wszystko co zostanie wykonane z naturalnych materiałów własnorecznie lub na jednostkowe zamówienie bedzie wyjatkowe bo nie spodziewajmy sie ze meble brw czy ikea beda kiedys antykami mimoze tej płyty zaden kornik nie ugryzie. I tu się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 22.10.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 nie jest to nowosc wnetrznarska - tylko zewnetrzna, ale .... mam kolejnego kandydata na kicz. Będą to:>>> bonie <<<< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 22.10.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 nie jest to nowosc wnetrznarska - tylko zewnetrzna, ale .... mam kolejnego kandydata na kicz. Będą to: >>> bonie <<<< powiedzieć, że bonie będą kiczem to tak jakby powiedzieć, że kolor czerwony będzie kiczem. A to byłby absurd. Zastosowanie boni może być kiczowate, ale może też być designerskie i bardzo wzbogacać elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 22.10.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 nie jest to nowosc wnetrznarska - tylko zewnetrzna, ale .... mam kolejnego kandydata na kicz. Będą to: >>> bonie <<<< żartujesz, prawda? Widzis cos kiczowatego w tej elewacji? http://images32.fotosik.pl/384/4f5beb2021fd2100.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.10.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 nie jest to nowosc wnetrznarska - tylko zewnetrzna, ale .... mam kolejnego kandydata na kicz. Będą to: >>> bonie <<<< Ładna mi nowość. Tak sprzed kilku (a może więcej) wieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 22.10.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 taka to nowość http://images24.fotosik.pl/287/2da5fd798f5cf248.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.10.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 No wiesz? Daj spokój. Ale kicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts