Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moja ulubiona kapusta czerwona na ciepło

kapuste poszatkować ( nie musi byc bardzo drobno)

i włożyć do garnka , dodać jedną pokrojoną w piórka cebulę ,dodać listek laurowy ,delikatnie podlać wodą ( 4 łyżki) i dać łyżkę margaryny -dusić pod przykryciem jakieś 20 minut od czasu do czasu mieszając ....po tym czasie wlać jakies 3 łyżki octu ,dosmaczyć solą i pieprzem

Smaczna jast i na ciepło i na zimno ..... :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2844883
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz przed zimą staramy się jeść jak najwięcej kapusty kiszonej i ogórków kiszonych ze względu na wit. C. Ato są najszybsze surówki :)

 

Lubimy też poszatkowaną kapustę białą z winegretem, trzeba ją tylko odpowiednio wcześniej posolić, żeby soczki się"puściły".

 

A co powiecie na dwa w jednym? Potrawka z wątróbki - II danie + wszystkie warzywa (z tym, że duszone, to już pewnie bez tylu witamin), do tego świetnie pasuje ogóreczek ze słoiczka...

 

Chcecie przepis na potrawkę?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2844949
Udostępnij na innych stronach

a u mnie dzisiaj na obiad było takie jedzonko.....

 

filet z kurczaka pokrojony w średnie kawałki wymacerowany w zalewie ziołowej , posolony ,do tego warzywa, ułożone to wszystko w głębokiej brytfannie obłożone to świeżymi brokułami, kalafiorem, mini marchewnikami, fasolką, i to wszystko do pieca na 180 stopni na półtorej godziny oczywiście polane to wszytko woda, jarzynki doprawione do smaku , do tego ciemny ryż.........pychotka

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2845905
Udostępnij na innych stronach

Macie może fotki tej golonki?

Pozdrawiam

 

Nie mam fotek ... jedyne co przyszło mi do głowy jak już się zrobiła, to : "jeść...byle dużo i szybko" :lol:

Wygląda fajnie jeśli było na początku mało wody i zdążyło większość odparować - wtedy robi się taki gęsty ciemnoczerwony słodkoostry sos. Mnie niestety tego sosu na koniec jeszcze zostało dość dużo i nie był taki gęsty ...ale w smaku całość ok :wink: :D .

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2846447
Udostępnij na innych stronach

Proste, treściwe, dobre

Proszę Państwa

Ziemnaki duszone

Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki.

biore gar i nakładam warstwami

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulką

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulka itd, itd

Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem

Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej.

gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące. Można podawać z ćwikłą.

Pychotka

 

Nie znalam tego przepisu, zrobilam w sobote, bo za bardzo nie mialam czasu na wymyslanie i szykowanie obiadu. Ziemniaczki sa pyszne i wchodza do repertuaru obiadowego!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847706
Udostępnij na innych stronach

KOBIETKI KOCHANE zblizaja sie swieta, wiec moze macie jakies sprawdzone przepisy na mieska pieczone, parowane, ktore mozna pokroic w plastry dla gosci, albo na codzien do chlwbka.

Nie chce zakladac nowego watku, a ja mam ten problem, ze wedlin zadnych praktycznie nie kupuje, maz twierdzi jak kupie jakas szynke, ze dopiero ze sklepu przynioslam, a juz sie szynka swieci i on tego nie zje, wiec duzo pieke w piekarniku mies.

Bardzo na Was licze!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847729
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Proste, treściwe, dobre

Proszę Państwa

Ziemnaki duszone

Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki.

biore gar i nakładam warstwami

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulką

ziemniaki (sole i pieprze)

boczek z cebulka itd, itd

Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem

Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej.

gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące. Można podawać z ćwikłą.

Pychotka

 

Nie znalam tego przepisu, zrobilam w sobote, bo za bardzo nie mialam czasu na wymyslanie i szykowanie obiadu. Ziemniaczki sa pyszne i wchodza do repertuaru obiadowego!

 

znam ten przepis od dziecka, jako "zapiekanka" :)

z tym, że jeśli jest robiona z surowych ziemniaków, musi być /tak jak madd napisała/

godzinę lub dłużej w piekarniku, ale wtedy ser nakłada się pół godziny przed wyjęciem z piekarnika,

inaczej ser zbyt się spiecze, no, chyba, że przykrywacie całość :roll:

 

taką zapiekankę można zrobić szybciej - z lekko podgotowanych ziemniaków,

wtedy faktycznie można dać ser od razu i po 20 minutach gotowe :)

 

osobiście na taką zapiekankę do startego na tarce sera dodaję jajo, słodką śmietankę,

sól, biały pieprz, roztrzepuję widelcem i wylewam na zapiekankę - bez przykrycia

robi się wtedy taka przepyszna, chrupiąca, serowa "skorupka" :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847765
Udostępnij na innych stronach

ja miesa zazwyczaj piekę w rękawie :D najczęsciej karczek - nawet niczym nie posypany i bez soli wychodzi re-we-la-cyj-ny -warunek temp. piekarnika 200st.... nie mniej :D

2 kg karkówki = 2 godz. w piekarniku

wstawiam na noc - rano mam wystygniete bardzo soczyste mięsko,ktore bardzo dobrze sie kroi ostrym nożem - z wytopionego tłuszczu mozna zrobić sos. Polecam - nie trzeba pilnowac miesa i nic sie nie przypali ..do rękawa mozna dodac warzywa wtedy sos bedzie lepszy :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847786
Udostępnij na innych stronach

Znam ten przepis, pychota jest.

 

Tak już Was podczytuję, część skopiowałam sobie to może i od siebie dorzucę coś:

Surówka z kalarepki:

Kalarepa+ jabłko+ marchewka (choć niekoniecznie) zetrzeć na dużych oczkach, popieprzyć, ciut posłodzić i dodać majonezu. Zamiast majonezu może być z sokiem z cytryny, ale dla mnie majonez lepszy. Uwaga: kalarepa nie jest polecana dla osób z wrzodami żołądka i chorobą przełyku. Pozostałe przypadki- jak najbardziej :lol:

 

Pomysł na obiad:

Kupujemy: sos francuski knorra z białym winem-duży biały słoik

brokuł surowy, winogrona, filet z kurczaka.

Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy i lekko solimy, dodajemy do sosu.Dzielimy brokułka w różyczki, winogrona kroimy na 4 części i wyrzucamy pestki (mogą być jasne albo fioletowe). Jak już się trochę sos podgotuje, takie duże krążki marchewki, które są w sosie będą trochę miękkie, dodajemy brokułki i winogrona. Trzeba często mieszać, bo się przypala.

Jest gotowe, jak brokułki są już miekkie.

Najlepiej smakuje z makaronem rurki

smacznego :lol:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847818
Udostępnij na innych stronach

magpie101 - cieszę się, że smakowało

 

A propos świąt i dni przedświątecznych

Pycha salatka śledziowa.

Na dobry początek parzymy cebulę pokrojoną w talarki. Czekamy aż wystygnie.

Śledzie w zalewie i śledzie słone w oleju (tak pół na pół) kroimy w kostkę. Wsypujemy do michy. Grzybki marynowane i ogórki też kroimy w kostkę, tyle, że drobniejszą niż śledziory. Mieszamy i dodajemy zimną już cebulę. Dodajemy trochę koncentratu pomidorowego, jak ktoś chce można w to wwalić kukurydzę z puszki. Mieszamy, doprawiamy pieprzem, a jeżeli śledzie były za mało słone - solimy.

Odstawiamy przynajmniej na 12 godzin do lodówki.

Posne to (w sam raz na wigilie) i dobre.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847829
Udostępnij na innych stronach

Witam!

 

i tak Wam wkleję

 

potrawka z wątróbki wg. mojego pomysłu

 

 

oto składniki:

 

http://img510.imageshack.us/img510/8020/1135jv8.jpg

 

http://img208.imageshack.us/img208/3527/1129xv7.jpg

 

http://img185.imageshack.us/img185/6171/1137do5.jpg

 

http://img296.imageshack.us/img296/1497/1132kc4.jpg

 

Podsmażamy wszystko po kolei, na koniec dodajemy wątróbkę, zalewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem jakieś 20-25 minut.

Żeby sos był ciemniejszy można dodać parę kropel sosu sojowego, a żeby bardziej gęsty - na koniec rozrobić szczyptę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu.

 

Szybkie, łatwe i dla kogoś kto nie przepada za wątróbką smażoną.

 

http://img55.imageshack.us/img55/3175/1138ln6.jpg

 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2851999
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

BRAMER :)

zrobiłam wczoraj polędwiczki po węgiersku wg Twojego przepisu -

robi się łatwo i szybko, ale wątróbki na drugi raz już nie dam - były tylko dwie,

a jednak przeważały w "walorach smakowych", dzieci nie zjadły :(

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2853822
Udostępnij na innych stronach

Gość
This topic is now closed to further replies.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...