Ew-ka 29.11.2008 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 moja ulubiona kapusta czerwona na ciepło kapuste poszatkować ( nie musi byc bardzo drobno) i włożyć do garnka , dodać jedną pokrojoną w piórka cebulę ,dodać listek laurowy ,delikatnie podlać wodą ( 4 łyżki) i dać łyżkę margaryny -dusić pod przykryciem jakieś 20 minut od czasu do czasu mieszając ....po tym czasie wlać jakies 3 łyżki octu ,dosmaczyć solą i pieprzem Smaczna jast i na ciepło i na zimno ..... Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2844883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 29.11.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Teraz przed zimą staramy się jeść jak najwięcej kapusty kiszonej i ogórków kiszonych ze względu na wit. C. Ato są najszybsze surówki Lubimy też poszatkowaną kapustę białą z winegretem, trzeba ją tylko odpowiednio wcześniej posolić, żeby soczki się"puściły". A co powiecie na dwa w jednym? Potrawka z wątróbki - II danie + wszystkie warzywa (z tym, że duszone, to już pewnie bez tylu witamin), do tego świetnie pasuje ogóreczek ze słoiczka... Chcecie przepis na potrawkę? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2844949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 29.11.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 O tak Ewka czerwoną kapustkę też lubię i czesto robię Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2844966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzycielka74 30.11.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 DAGGULKA golonka rzeczywiście SUPER!! ...trochę jedynie je posoliłam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2845889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megi1719503365 30.11.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Macie może fotki tej golonki?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2845903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 30.11.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 a u mnie dzisiaj na obiad było takie jedzonko..... filet z kurczaka pokrojony w średnie kawałki wymacerowany w zalewie ziołowej , posolony ,do tego warzywa, ułożone to wszystko w głębokiej brytfannie obłożone to świeżymi brokułami, kalafiorem, mini marchewnikami, fasolką, i to wszystko do pieca na 180 stopni na półtorej godziny oczywiście polane to wszytko woda, jarzynki doprawione do smaku , do tego ciemny ryż.........pychotka Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2845905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 30.11.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Macie może fotki tej golonki? Pozdrawiam Nie mam fotek ... jedyne co przyszło mi do głowy jak już się zrobiła, to : "jeść...byle dużo i szybko" Wygląda fajnie jeśli było na początku mało wody i zdążyło większość odparować - wtedy robi się taki gęsty ciemnoczerwony słodkoostry sos. Mnie niestety tego sosu na koniec jeszcze zostało dość dużo i nie był taki gęsty ...ale w smaku całość ok . Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2846447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Proste, treściwe, dobre Proszę Państwa Ziemnaki duszone Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki. biore gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itd Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej. gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące. Można podawać z ćwikłą. Pychotka Nie znalam tego przepisu, zrobilam w sobote, bo za bardzo nie mialam czasu na wymyslanie i szykowanie obiadu. Ziemniaczki sa pyszne i wchodza do repertuaru obiadowego! Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.12.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 KOBIETKI KOCHANE zblizaja sie swieta, wiec moze macie jakies sprawdzone przepisy na mieska pieczone, parowane, ktore mozna pokroic w plastry dla gosci, albo na codzien do chlwbka.Nie chce zakladac nowego watku, a ja mam ten problem, ze wedlin zadnych praktycznie nie kupuje, maz twierdzi jak kupie jakas szynke, ze dopiero ze sklepu przynioslam, a juz sie szynka swieci i on tego nie zje, wiec duzo pieke w piekarniku mies.Bardzo na Was licze! Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 01.12.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 a ja chciałabym coś bezrybnego na wigilię. Może jakaś fajna sałatka. Moja mama jest uczulona na ryby i w wigilię jest problem Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 01.12.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Proste, treściwe, dobre Proszę Państwa Ziemnaki duszone Na patelni podsmażam boczek, dorzucam ze dwie cebule. Ziemniaki surowe kroje na plasterki. biore gar i nakładam warstwami ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulką ziemniaki (sole i pieprze) boczek z cebulka itd, itd Na koniec posypuję to wszystko żółtym serem Wwalam do piekarnika na jakąś godzine, względnie dłużej. gdy już domownikom ślina cieknie nie do wytrzymania, podaję na talerze gorące i pachnące. Można podawać z ćwikłą. Pychotka Nie znalam tego przepisu, zrobilam w sobote, bo za bardzo nie mialam czasu na wymyslanie i szykowanie obiadu. Ziemniaczki sa pyszne i wchodza do repertuaru obiadowego! znam ten przepis od dziecka, jako "zapiekanka" z tym, że jeśli jest robiona z surowych ziemniaków, musi być /tak jak madd napisała/ godzinę lub dłużej w piekarniku, ale wtedy ser nakłada się pół godziny przed wyjęciem z piekarnika, inaczej ser zbyt się spiecze, no, chyba, że przykrywacie całość taką zapiekankę można zrobić szybciej - z lekko podgotowanych ziemniaków, wtedy faktycznie można dać ser od razu i po 20 minutach gotowe osobiście na taką zapiekankę do startego na tarce sera dodaję jajo, słodką śmietankę, sól, biały pieprz, roztrzepuję widelcem i wylewam na zapiekankę - bez przykrycia robi się wtedy taka przepyszna, chrupiąca, serowa "skorupka" Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 01.12.2008 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 ja miesa zazwyczaj piekę w rękawie najczęsciej karczek - nawet niczym nie posypany i bez soli wychodzi re-we-la-cyj-ny -warunek temp. piekarnika 200st.... nie mniej 2 kg karkówki = 2 godz. w piekarniku wstawiam na noc - rano mam wystygniete bardzo soczyste mięsko,ktore bardzo dobrze sie kroi ostrym nożem - z wytopionego tłuszczu mozna zrobić sos. Polecam - nie trzeba pilnowac miesa i nic sie nie przypali ..do rękawa mozna dodac warzywa wtedy sos bedzie lepszy Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 01.12.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Znam ten przepis, pychota jest. Tak już Was podczytuję, część skopiowałam sobie to może i od siebie dorzucę coś: Surówka z kalarepki: Kalarepa+ jabłko+ marchewka (choć niekoniecznie) zetrzeć na dużych oczkach, popieprzyć, ciut posłodzić i dodać majonezu. Zamiast majonezu może być z sokiem z cytryny, ale dla mnie majonez lepszy. Uwaga: kalarepa nie jest polecana dla osób z wrzodami żołądka i chorobą przełyku. Pozostałe przypadki- jak najbardziej Pomysł na obiad: Kupujemy: sos francuski knorra z białym winem-duży biały słoik brokuł surowy, winogrona, filet z kurczaka. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy i lekko solimy, dodajemy do sosu.Dzielimy brokułka w różyczki, winogrona kroimy na 4 części i wyrzucamy pestki (mogą być jasne albo fioletowe). Jak już się trochę sos podgotuje, takie duże krążki marchewki, które są w sosie będą trochę miękkie, dodajemy brokułki i winogrona. Trzeba często mieszać, bo się przypala. Jest gotowe, jak brokułki są już miekkie. Najlepiej smakuje z makaronem rurki smacznego Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 01.12.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 magpie101 - cieszę się, że smakowało A propos świąt i dni przedświątecznychPycha salatka śledziowa.Na dobry początek parzymy cebulę pokrojoną w talarki. Czekamy aż wystygnie. Śledzie w zalewie i śledzie słone w oleju (tak pół na pół) kroimy w kostkę. Wsypujemy do michy. Grzybki marynowane i ogórki też kroimy w kostkę, tyle, że drobniejszą niż śledziory. Mieszamy i dodajemy zimną już cebulę. Dodajemy trochę koncentratu pomidorowego, jak ktoś chce można w to wwalić kukurydzę z puszki. Mieszamy, doprawiamy pieprzem, a jeżeli śledzie były za mało słone - solimy.Odstawiamy przynajmniej na 12 godzin do lodówki.Posne to (w sam raz na wigilie) i dobre. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 01.12.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 można w to wwalić kukurydzę z puszki madd - aj lawju Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 01.12.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Dodać znaczy się Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2847891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 03.12.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Witam! i tak Wam wkleję potrawka z wątróbki wg. mojego pomysłu oto składniki: http://img510.imageshack.us/img510/8020/1135jv8.jpg http://img208.imageshack.us/img208/3527/1129xv7.jpg http://img185.imageshack.us/img185/6171/1137do5.jpg http://img296.imageshack.us/img296/1497/1132kc4.jpg Podsmażamy wszystko po kolei, na koniec dodajemy wątróbkę, zalewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem jakieś 20-25 minut. Żeby sos był ciemniejszy można dodać parę kropel sosu sojowego, a żeby bardziej gęsty - na koniec rozrobić szczyptę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu. Szybkie, łatwe i dla kogoś kto nie przepada za wątróbką smażoną. http://img55.imageshack.us/img55/3175/1138ln6.jpg Smacznego! Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2851999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 04.12.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 proszę się nie gniewać, ale pozwalam sobie wkleić fajną stronę z dobrego portalu:http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=806 Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2853794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 04.12.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 BRAMER zrobiłam wczoraj polędwiczki po węgiersku wg Twojego przepisu - robi się łatwo i szybko, ale wątróbki na drugi raz już nie dam - były tylko dwie, a jednak przeważały w "walorach smakowych", dzieci nie zjadły Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2853822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 04.12.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 proszę się nie gniewać, ale pozwalam sobie wkleić fajną stronę z dobrego portalu: http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=806 jest to mój drugi ulubiony portal,wiekszosc inspiracji czerpie z tej strony. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/109416-pomys%C5%82y-na-obiad/page/16/#findComment-2854029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts